
Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Time, οι ελληνικές τράπεζες, κάνουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για πιθανό «bail-in» στις καταθέσεις, εν μέσω φόβων ότι η χώρα οδηγείται σε οικονομική κατάρρευση.
Πιο συγκεκριμένα η εφημερίδα επικαλείται πηγές ανάμεσα σε τραπεζίτες και επιχειρηματίες, οι οποίοι έχουν γνώση των μέτρων.
Με βάση τις συγκεκριμένες πηγές τα σχέδια περιλαμβάνουν «κούρεμα» τουλάχιστον 30% στις καταθέσεις άνω των 8.000 ευρώ, σε ένα αυξανόμενα πιθανό σενάριο για τουλάχιστον μία τράπεζα.
Έν τω μεταξύ ένα ελληνικό bail-in θα μπορούσε να μοιάζει με το πλάνο διάσωσης που είχε συμφωνηθεί για την Κύπρο το 2013, γράφει το δημοσίευμα, όταν τα χρήματα των καταθετών «κατασχέθηκαν», για να καλυφθούν οι τράπεζες, με ένα «κούρεμα» που επιβλήθηκε στις ανασφάλιστες καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.
Παράλληλα μια πηγή μιλώντας στην εφημερίδα είπε ότι “το πλάνο θα μπορούσε να εφαρμοστεί ως μέρος μίας ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, η οποία θα συμφωνούνταν με τους δανειστές. «Το κούρεμα θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο μίας συνολικής αναδιάρθρωσης του τραπεζικού τομέα, αφότου η Ελλάδα επιστρέψει σε πρόγραμμα διάσωσης”. Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι «δεν είναι κάτι που πρόκειται να συμβεί αμέσως», συμπλήρωσε.
Παράλληλα αξιωματούχοι της ευρωζώνης επεσήμαναν ότι δεν έχει ληφθεί απόφαση για εκκαθάριση όποιας ελληνικής τράπεζας ή για bail-in στις καταθέσεις, μία διαδικασία που θα μπορούσε να ξεκινήσει με την δήλωση της ΕΚΤ ότι οι τράπεζες είναι αφερέγγυες, ή αν τραβήξει την «πρίζα» της έκτακτης χρηματοδότησης.
Με τις τράπεζες κλειστές από τη Δευτέρα, τους Ελληνες να μπορούν να κάνουν ανάληψη από ΑΤΜ μόνο 60 ευρώ την ημέρα και τις εντολές κίνησης να απαιτούν έγκριση από ειδική επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών και της ΤτΕ, δύο ανώτατοι τραπεζίτες της Αθήνας δήλωσαν στους Financial Times ότι τα αποθέματα της χώρας σε ρευστό μπορούν να εφοδιάζουν τα ΑΤΜ μόνο μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας.
Με δεδομένο ότι αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα καθορίσει πόσο γρήγορα η Ελλάδα θα καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές, η φερεγγυότητα των ελληνικών τραπεζών δεν είναι μεν ζήτημα αυτή τη στιγμή, αλλά προφανώς οι τράπεζες θα επηρεαστούν από πόσο σύντομα η χώρα θα μπει σε νέο πρόγραμμα, τόνισε ένας από τους τραπεζίτες.
Οι ελληνικές καταθέσεις είναι εγγυημένες μέχρι τα 100.000 ευρώ, σύμφωνα με τις τραπεζικές οδηγίες της ΕΕ, αλλά το ταμείο εγγύησης καταθέσεων της Ελλάδας ανέρχεται σε μόλις 3 δισεκατομμύρια ευρώ, που δεν θα είναι αρκετά για να καλύψουν τη ζήτηση σε περίπτωση μίας τραπεζικής κατάρρευσης,επισημαίνεται στο δημοσίευμα.
Οι ελληνικές καταθέσεις είναι εγγυημένες μέχρι τα 100.000 ευρώ, σύμφωνα με τις τραπεζικές οδηγίες της ΕΕ, αλλά το ταμείο εγγύησης καταθέσεων της Ελλάδας ανέρχεται σε μόλις 3 δισεκατομμύρια ευρώ, που δεν θα είναι αρκετά για να καλύψουν τη ζήτηση σε περίπτωση μίας τραπεζικής κατάρρευσης.
Τέλος οικονομικός αναλυτής μιλώντας στην εφημερίδα υπογράμμισε ότι “μετά από έξι μήνες εκροής, έχουν απομείνει λίγες καταθέσεις που να ξεπερνούν τα 100.000 ευρώ, προσθέτει το δημοσίευμα. «Είναι λογικό οι τράπεζες να εξετάζουν επιβολή κουρέματος στους μικρούς καταθέτες ως μέρος μίας ανακεφαλαιοποίησης. Θα μπορούσε ακόμη και να θεωρηθεί ως ένας εφάπαξ φόρος”.
Facebook
Twitter
Tumblr
RSS