Συνεντεύξεις

Η κραυγή του «μετανάστη»

Η κραυγή του «μετανάστη»

Με διεθνή καριέρα και βραβεία στις αποσκευές του, ο «διεθνής» Ελληνας σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς παίρνει θέση ξεκάθαρη -και τις περισσότερες φορές θαρραλέα- εκεί που άλλοι σιωπούν.

Απόδειξη τα σχόλιά του για τη Χρυσή Αυγή και τις εξελίξεις στην Ελλάδα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Greek Reporter».

«Είναι δολοφόνοι», λέει για τα στελέχη της Χρυσής Αυγής. «Σκοτώνουν ανθρώπους και χτυπούν ανθρώπους, στρέφονται κατά των μεταναστών. Υπάρχουν πολλοί μετανάστες στην Ελλάδα. Αλλά είναι και αυτοί άνθρωποι και πρέπει να τους σεβόμαστε», προσθέτει, ενώ δεν παραλείπει να δηλώσει «μετανάστης».

«Είμαι και εγώ μετανάστης στη Γαλλία και ξέρω πόσο δύσκολο είναι, αν και με αποδέχθηκε ο γαλλικός λαός», υπογραμμίζει, για να συμπληρώσει: «Αυτοί οι άνθρωποι είναι βάρβαροι. Κάθε χώρα έχει τους βαρβάρους της. Κάθε φορά που υπάρχει μία κρίση, αυτοί μεγαλώνουν… Η Γερμανία είχε τους βαρβάρους της, ήταν ο Χίτλερ, ο οποίος ανέβηκε στην εξουσία και τα αποτελέσματα τα είδαμε μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου». Οταν ο 80χρονος πλέον Γαβράς εκλήθη να σχολιάσει αν η δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη μοιάζει με αυτή του Παύλου Φύσσα, σημείωσε πως υπάρχουν διαφορές, υπογράμμισε ωστόσο ότι το σημαντικό δεν είναι να τις συγκρίνουμε, αλλά να κατανοήσουμε γιατί συνέβησαν και να αλλάξουμε όσα τις προκάλεσαν.

«Η λύση δεν είναι να αρχίσουμε να πυροβολούμε αυτούς τους ανθρώπους (σ.σ.: εννοεί τους χρυσαυγίτες), αλλά να διδάξουμε στους Ελληνες ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι ψεύτικοι και δεν έχουν λύση στα προβλήματά τους», επισήμανε. Ο Κώστας Γαβράς έχει καθιερωθεί μέσα από μια σειρά πολιτικών θρίλερ που αποκάλυψαν το βίαιο πρόσωπο δικτατορικών καθεστώτων, μέσα από προσωπικές τραγωδίες ασυμβίβαστων ανθρώπων, στις δε ταινίες του το πολιτικό στοιχείο συνυπάρχει με το κοινωνικό και το ανθρώπινο.

Ψάχνει μια ιστορία…

Οταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα να γυρίσει μια ταινία για τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και τη δολοφονία του Φύσσα, ο διάσημος Ελληνας σκηνοθέτης είπε: «Είναι σημαντικό να γυρίζονται ταινίες για τη σύγχρονη πολιτική πραγματικότητα στην Ελλάδα, ντοκιμαντέρ όσο και ταινίες μυθοπλασίας. Προσπαθώ να βρω την κατάλληλη ιστορία για να το κάνω». Ο Κ. Γαβράς ήταν υποψήφιος για Οσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας για το «Ζ», κέρδισε το Οσκαρ Διασκευασμένου Σεναρίου και τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Κανών για την ταινία «Ο αγνοούμενος», ενώ έχει αποσπάσει πλήθος άλλων διακρίσεων.

Πηγή news.yahoo.com

Σχόλια

Συνεντεύξεις

Περισσοτερα στην κατηγορια Συνεντεύξεις

Copyright © 2015-2016 Clevernews