Ελλάδα

Κριστίν Λαγκάρντ: «H Ελλάδα έχει ανάγκη προληπτικής στήριξης

Κριστίν Λαγκάρντ: «H Ελλάδα έχει ανάγκη προληπτικής στήριξης

Την άποψη ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει ανάγκη «προληπτικής στήριξης» από του επισήμους πιστωτές της εξέφρασε το απόγευμα της Πέμπτης η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

Η δήλωση αυτή έγινε λίγη ώρα μετά τη συνέντευξη του Αντώνη Σαμαρά στο Bloomberg, στην οποία ανέφερε ότι η Ελλάδα μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες τα επόμενα χρόνια χωρίς να χρειάζεται την οικονομική βοήθεια από την ευρωζώνη και το ΔΝΤ.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον στο πλαίσιο της Ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, η Κριστίν Λαγκάρντ ρωτήθηκε σχετικά με το εάν η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει εφεξής χωρίς την χρηματοδοτική στήριξη του ΔΝΤ και της ΕΕ. Η επικεφαλής του ΔΝΤ ανέφερε πως είναι προφανώς απόφαση κάθε χώρας να αποφασίσει το πότε και πώς θέλει να διαχειριστεί της οικονομική της κατάσταση.

«Με ικανοποίηση βλέπουμε ότι η Ελλάδα έχει βελτιώσει τη θέση της, τόσο από δημοσιονομικής άποψης όσο και στο θέμα των αγορών, όπου έχει υπάρξει σημαντική βελτίωση. Αλλά επίσης πιστεύουμε ότι για να προχωρήσει μπροστά η χώρα και προκειμένου να αποδίδει διαρκώς ένα θετικό αποτέλεσμα, θα ήταν κατά την άποψη μας σε καλύτερη θέση εάν είχε προληπτική στήριξη», τόνισε η κυρία Λαγκάρντ.

Η ίδια άφησε να εννοηθεί πως το σχήμα της εποπτείας θα διαφοροποιηθεί, χωρίς ωστόσο να σχολιάσει τις δηλώσεις του έλληνα Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ότι η Ελλάδα μπορεί να ανταποκριθεί στις χρηματοδοτικές ανάγκες της τα επόμενα χρόνια, χωρίς οικονομική βοήθεια από την ευρωζώνη και το ΔΝΤ.

«Μιλάμε για μια εξέλιξη στη σχέση (τρόικας – Ελλάδας). Αλλά πιστεύουμε ότι η σχέση μπορεί να είναι πολύ βοηθητική για να προχωρήσει μπροστά η χώρα και τελικά να καταφέρει να βαδίσει μόνη της», είπε η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, προσθέτοντας πως το Ταμείο είναι έτοιμο να βοηθήσει με αποτελεσματικό τρόπο.

Η κυρία Λαγκάρντ αναφέρθηκε στην ανάγκη υιοθέτησης μια πιο υποστηρικτικής νομισματικής πολιτικής στη ζώνη του ευρώ, προσθέτοντας πως υπάρχει «επαγρύπνηση» τόσο για τον αποπληθωρισμό όσο και για την ύφεση προκειμένου η ευρωζώνη να αποφύγει μια στασιμότητα αντίστοιχη με αυτή στην οποία περιήλθε η Ιαπωνία τη δεκαετία του 1990.

Η ίδια επανέλαβε πως οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να «κουμπώνουν» με τις ανάγκες κάθε χώρας, αλλά και ότι οι διαθρωτικές αλλαγές στον εργασιακό τομέα μπορούν να υποστηριχθούν από στοχευμένες δημοσιονομικές πολιτικές. Επανέλαβε δε τη θέση του ΔΝΤ για υλοποίηση μεγάλους εύρους επενδύσεων σε υποδομές ώστε να τονωθεί άμεσα η απασχόληση και η εγχώρια ζήτηση.

Νωρίτερα, μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου κορυφής της ΕΕ για την απασχόληση στο Μιλάνο, ο Αντώνης Σαμαράς εξέφρασε την απόλυτη πεποίθησή του ότι η Ελλάδα μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες τα επόμενα χρόνια, χωρίς να χρειάζεται οικονομική βοήθεια.

Ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι επιδιώκει τον τερματισμό της βοήθειας που λαμβάνει η Ελλάδα από το 2010 και την παραίτηση από τις δόσεις των δανείων για την επόμενη διετία.

«Αισθανόμαστε εντελώς άνετα» ότι η Ελλάδα μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες από τις αγορές ομολόγων τα επόμενα χρόνια, δήλωσε ο Πρωθυπουργός.

Ο τερματισμός της εκταμίευσης της βοήθειας δεν θα σημάνει «ένα διαζύγιο» με τους δημόσιους πιστωτές της Ελλάδας, δήλωσε ο Πρωθυπουργός. «Θέλουμε να γίνει σωστά», συνέχισε, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να διαπραγματευθεί έναν κατάλληλο ρόλο της ευρωζώνης και του ΔΝΤ για την εποπτεία της οικονομίας της.

Ερωτηθείς πόσο βέβαιος είναι ότι η Ελλάδα μπορεί να επιζήσει χωρίς στήριξη, ο Πρωθυπουργός απάντησε «απόλυτα».

Ωστόσο, προσθέτει το δημοσίευμα του Bloomberg, αξιωματούχοι της ευρωζώνης και του ΔΝΤ επιμένουν ότι η Ελλάδα πρέπει να διατηρήσει την πρόσβασή της σε κεφάλαια διάσωσης για το επόμενο έτος.

πηγή: tanea.gr

Σχόλια

Ελλάδα

Περισσοτερα στην κατηγορια Ελλάδα

Copyright © 2015-2016 Clevernews