Κόσμος

Κρούγκμαν: Έλλειψη σοφίας στο Eurogroup, στη λογική του «Athenae Delenda Est»

Κρούγκμαν: Έλλειψη σοφίας στο Eurogroup, στη λογική του «Athenae Delenda Est»

Για εντυπωσιακή έλλειψη σοφίας στο Eurogroup, που κινείται στη λογική του «Athenae Delenda Est» (κατά το λατινικό «Carthago Delenda Est» που έλεγε ο Κάτων ο Πρεσβύτερος στις ομιλίες του στη ρωμαϊκή Σύγκλητο, τονίζοντας την ανάγκη να καταστραφεί η Καρχηδόνα) κάνει λόγο ο νομπελίστας οικονομολόγος, Πολ Κρούγκμαν σε άρθρο του στους NY Times.

Όπως γράφει ο Κρούγκμαν, «αυτό είναι εντυπωσιακό, και όχι με καλό τρόπο. Οι ελληνικές συνομιλίες με τους υπουργούς Οικονομικών κατέρρευσαν εξαιτίας του προσχεδίου ανακοίνωσης, το οποίο οι Έλληνες χαρακτήρισαν παράλογο. Είναι σίγουρα αξιοσημείωτο.

Όπως το καταλαβαίνω, αυτή είναι η φράση κλειδί: “οι ελληνικές αρχές δεσμεύτηκαν να διασφαλίσουν τα αρμόζοντα πρωτογενή πλεονάσματα και χρηματοδότηση προκειμένου να εγγυηθούν τη βιωσιμότητα του χρέους, σε συμμόρφωση με τους στόχους που συμφωνήθηκαν στην ανακοίνωση του Eurogroup του Νοεμβρίου 2012.

Επίσης, νέα μέτρα θα έπρεπε να χρηματοδοτηθούν και να μην θέσουν σε κίνδυνο τη χρηματοοικονομική σταθερότητα”. Μετάφραση: ουδεμία υποχώρηση όσον αφορά στο πρωτογενές πλεόνασμα του 4,5% του ΑΕΠ. Δεν υπήρχε περίπτωση ο Τσίπρας και οι δικοί του να υπογράψουν μια τέτοια ανακοίνωση, κάτι που σε κάνει να αναρωτιέσαι τι νομίζουν ότι κάνουν οι υπουργοί του Eurogroup».

«Φαντάζομαι ότι είναι πιθανόν να είναι απλά ανόητοι- να μην καταλαβαίνουν ότι η Ελλάδα του 2015 δεν είναι η Ιρλανδία του 2010, και ότι αυτού του είδους ο εκφοβισμός δεν θα λειτουργήσει. Εναλλακτικά, και θεωρώ το πιθανότερο, έχουν αποφασίσει να σπρώξουν την Ελλάδα στο γκρεμό.

Αντί να υποχωρήσουν λίγο, προτιμούν να δουν την Ελλάδα να χρεοκοπεί και πιθανότατα να βγαίνει από το ευρώ, με την αναμενόμενη οικονομική καταστροφή να αποτελεί παραδειγματισμό για οποιονδήποτε άλλον σκέφτεται να ζητήσει ελάφρυνση. Δηλαδή, επιδιώκουν να επιβάλουν το οικονομικό αντίστοιχο της “καρχηδόνιας ειρήνης” που η Γαλλία επεδίωξε να επιβάλει στη Γερμανία μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Όπως και να έχει, η έλλειψη σοφίας είναι εντυπωσιακή και τρομακτική»

πηγή: huffingtonpost.gr

Σχόλια

Περισσοτερα στην κατηγορια Κόσμος

Copyright © 2015-2016 Clevernews