Γνώμες

Λορέτα Λιντς: Η πρώτη αφροαμερικανή υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ

Λορέτα Λιντς: Η πρώτη αφροαμερικανή υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ

Της Ειρήνης Ντόμορα 

Η Γερουσία ενέκρινε τελικά στις 23 Απριλίου, το διορισμό της Λορέτα Λιντς στο  υπουργείο Δικαιοσύνης στην κυβέρνηση Ομπάμα, βάζοντας τέλος στις διαφωνίες και στις συζητήσεις των τελευταίων πέντε μηνών. Η 55χρονη Λιντς έγινε και επίσημα, η πρώτη αφροαμερικανή που αναλαμβάνει τα ηνία του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, με την βοήθεια και 10 Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών οι οποίοι, έβαλαν στην άκρη τους όποιους προβληματισμούς για τον διορισμό της. Η κ. Λιντς εξελέγη υπουργός με 56 ψήφους υπέρ έναντι 43 κατά.

Οι αρνητικές ψήφοι ήταν πολλές, αποτέλεσμα, των καταγγελιών μιας μεγάλης ομάδας  Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών που θεωρούσαν, πως η νέα υπουργός Δικαιοσύνης θα εκμεταλλευτεί τη νέα της θέση, για να υποστηρίξει το σχέδιο του Μπάρακ Ομπάμα, για την μεταναστευτική πολιτική. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, έχει υποσχεθεί ένα «πιο δίκαιο και ισορροπημένο» σύστημα μετανάστευσης με μια σειρά μέτρων που προβλέπουν την προσωρινή νομιμοποίηση των περίπου πέντε εκατομμυρίων μη νόμιμων μεταναστών που ζουν υπό την απειλή της απέλασης. Η Λορέτα Λιντς έχει επισημάνει με κάθε τρόπο, την υποστήριξή της στον Πρόεδρο των ΗΠΑ για το θέμα αυτό. Οι Ρεπουμπλικάνοι αντίπαλοι του, από την άλλη, είναι αντίθετοι με αυτή την προοπτική χαρακτηρίζουν ως αντισυνταγματική την προτεινόμενη νομιμοποίηση πέντε εκατομμυρίων παράνομων μεταναστών και προτίθενται να την πολεμήσουν στο Κογκρέσο αλλά και στα δικαστήρια.

Σε ακρόαση της στην Γερουσία, η κ. Λιντς είχε δηλώσει πως ανάμεσα στις προτεραιότητές της είναι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, του διαδικτυακού εγκλήματος καθώς και τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των οργάνων της τάξης και μειονοτικών κοινοτήτων.

Η Λορέτα Λιντς  αναμένεται να συνεχίσει πολλές από τις προσπάθειες του απερχόμενου υπουργού Δικαιοσύνης, Έρικ Χόλντερ. Βασική της επιδίωξη είναι η ανύψωση του ηθικού των Αμερικανών αστυνομικών, που θεωρεί πως επεκρίνονται αδίκως, στο σύνολό τους, το τελευταίο χρονικό διάστημα, εξαιτίας των περιστατικών βίας, σε βάρος αφροαμερικανών από λευκούς αστυνομικούς. Περιστατικά βεβαίως, που έχουν σοκάρει την αμερικανική κοινωνία και φέρνουν ξανά στην επιφάνεια τις πληγές του ρατσισμού που φαίνεται πως παραμένουν ακόμα ανοιχτές.

Σχόλια

Γνώμες

Περισσοτερα στην κατηγορια Γνώμες

Copyright © 2015-2016 Clevernews