Γνώμες

Μαφιόζικη δολοφονία πολιτικού έξω από το Κρεμλίνο

Μαφιόζικη δολοφονία πολιτικού έξω από το Κρεμλίνο

Της Ειρήνης Ντόμορα

Το ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης και πρώην αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης επί Μπόρις Γέλτσιν, Μπόρις Νεμτσόφ, έπεσε νεκρός από σφαίρες στο κέντρο της Μόσχας την Παρασκευή, 27 Φεβρουαρίου. Ο Νεμτσόφ δέχθηκε τα πυρά πιθανότατα επαγγελματιών δολοφόνων, σε ένα από τα κεντρικότερα σημεία της Μόσχας, τη μεγάλη πέτρινη γέφυρα πάνω από τον ποταμό Μόσκοβα δίπλα στο Κρεμλίνο.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, καταδίκασε έντονα τη δολοφονία του Ρώσου πολιτικού και ηγετικού στελέχους της εξωκοινοβουλευτικής φιλοδυτικής αντιπολίτευσης της χώρας, κάνοντας λόγο για συμβόλαιο θανάτου. Ακόμη,μέσω του εκπροσώπου του Ντμίτρι Πεσκόρφ, τόνισε ότι το περιστατικό το οποίο έλαβε χώρα λίγο πριν τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως προβοκάτσια, από τη στιγμή που η αντιπολίτευση είχε προγραμματίσει την Κυριακή μια μεγάλη διαδήλωση στη Μόσχα. Ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του θύματος και ζήτησε από τις υπηρεσίες ασφαλείας να διερευνήσουν ενδελεχώς την υπόθεση.

Επιπλέον, με ανακοίνωσή του ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, καταδίκασε τη “βάρβαρη δολοφονία” του Μπαρίς Νεμτσόφ,  ενώ κάλεσε τη ρωσική κυβέρνηση να διεξάγει “άμεση, αμερόληπτη και διαφανή έρευνα”, ώστε να “εξασφαλιστεί ότι οι υπεύθυνοι θα βρεθούν ενώπιον της δικαιοσύνης”.

Ένας από τους συντρόφους του Μπόρις Νεμτσόφ στην αντιπολίτευση, ο πρώην πρωθυπουργός του Βλαντίμιρ Πούτιν, Μιχαήλ Κασιάνοφ σε δηλώσεις του ανέφερε ότι είναι «το τίμημα για το γεγονός ότι ο Μπόρις αγωνίσθηκε επί χρόνια για να γίνει η Ρωσία μια χώρα ελεύθερη και δημοκρατική». «Τον 21ο αιώνα, το 2015, ένας αρχηγός της αντιπολίτευσης σκοτώθηκε κάτω από τα τείχη του Κρεμλίνου. Αυτό υπερβαίνει τη φαντασία»

Ο Νεμτσόφ γεννήθηκε το 1959 στο Σότσι στη Μ.Θάλασσα και το 1990 εκλέχτηκε βουλευτής του Ανωτάτου Σοβιέτ της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Από το 1991 ήταν στενός συνεργάτης του προέδρου Γέλτσιν και κυβερνήτης της περιφέρειας του Νίζνι Νόβγκοροντ, από τους πιθανότερους διαδόχους του τότε ηγέτη της Ρωσίας. Το 1997 ορίστηκε πρώτος αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνηση, όμως το 2007 δεν κατόρθωσε να μπει στη Βουλή. Ήταν ιδρυτικό στέλεχος πολλών κομμάτων του συντηρητικού και φιλοδυτικού χώρου, με τελευταίο εξ αυτών το Κόμμα Λαϊκής Ελευθερίας (Παρνάς). Είχε δηλώσει σε συνεντεύξεις του ότι φοβάται πως ο πρόεδρος Πούτιν “θα διατάξει τη δολοφονία” του λόγω του ότι εξέφραζε έντονα την αντίθεσή του στην πολιτική που ασκούσε .

Η δολοφονία του Νεμτσόφ, θυμίζει έντονα την υπόθεση Λιτβινένκο. Ο Αλεξάντερ Λιτβινένκο ήταν πρώην κατάσκοπος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB), ο οποίος δηλητηριάστηκε με πολώνιο, κατά τη διάρκεια συνάντησης του με πρώην πράκτορα της KGB. εξαιτίας της συνεχούς κριτικής που ασκούσε στην κυβέρνηση Πούτιν. Η δηλητηρίαση προκάλεσε τον θάνατό του, ο οποίος από τη Δύση, αποδίδεται σε ενέργειες της ρωσικής κατασκοπείας.

Σχόλια

Γνώμες

Περισσοτερα στην κατηγορια Γνώμες

Copyright © 2015-2016 Clevernews

Share via
Copy link