Πολιτική

Μανιάτης: Διεθνής πόλος η Θεσσαλονίκη με το νέο ρυθμιστικό σχέδιο

Μανιάτης: Διεθνής πόλος η Θεσσαλονίκη με το νέο ρυθμιστικό σχέδιο

Σε διεθνή πόλο πρόκειται να αναδειχθεί η Θεσσαλονίκη τόνισε, με δήλωσή του, ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης, αποστέλλοντας την πρόταση για το νέο ρυθμιστικό σχέδιο της πόλης στους αρμόδιους φορείς.

«Ο σχεδιασμός που προβλέπεται ενισχύει την εξωστρέφεια της Θεσσαλονίκης, διατηρεί, προστατεύει και να αναδεικνύει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και την κάνει διεθνή πόλο» ανέφερε ο υπουργός.

Ο κ. Μανιάτης πρόσθεσε ότι «μέσα από την επίλυση των εκκρεμοτήτων του χώρου, μπορεί γίνει και πάλι ισχυρή, να αναπτύξει την κεντρικότητά της ως προς τα περιμετρικά αστικά κέντρα και τους αναπτυξιακούς-παραγωγικούς-επιχειρηματικούς πόλους και άξονες, και να διαμορφώσει σαφείς προϋποθέσεις ανάπτυξης, επιτρέποντας να γίνει ελκυστική, τόσο για πολίτες, όσο και για επενδυτές».

Όπως έγινε γνωστό από το ΥΠΕΚΑ, το νέο ρυθμιστικό σχέδιο της Θεσσαλονίκης επαναπροσδιορίζει τη μητροπολιτική περιοχή της με τα σημερινά δεδομένα και επαναδιατυπώνει, σύμφωνα με τις αναπτυξιακές κατευθύνσεις, αυτήν τη μητροπολιτική ενότητα της χώρας.

Ειδικότερα, με βάση την πρόταση του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Θεσσαλονίκης (ΟΡΘΕ) ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ενδυνάμωση του μητροπολιτικού κέντρου για τη δημιουργία ισχυρού κέντρου αναφοράς, ως προς την ευρύτερη περιοχή και τη χώρα, γενικότερα.

Eπίσης, δίνεται έμφαση στην υποστήριξη ενός πολυκεντρικού συστήματος, που θα λειτουργεί στον ευρύτερο χώρο για τη σωστή μετάβαση από το κέντρο στην περιφέρεια και την ανάπτυξη και δυναμική αλληλεπίδρασή τους, αλλά και στην αξιολόγηση περιβαλλοντικών ζητημάτων της πρότασης με όλα τα σύνθετα δεδομένα του σχεδιασμού, στο πλαίσιο ενιαίας διαχείρισης ευαίσθητων οικοσυστημάτων.

Το σχέδιο νόμου με την πρόταση για το νέο ρυθμιστικό σχέδιο της Θεσσαλονίκης βρίσκεται στα χέρια του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, του προέδρου της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, Σίμου Δανιηλίδη και του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη.

Το αμέσως προσεχές διάστημα θα πραγματοποιηθεί η δημόσια παρουσίασή του με περαιτέρω εξειδίκευση των θεμάτων και διαβούλευση με τους φορείς, σύμφωνα με τις ανάγκες του κεντρικού δήμου και των δήμων του πολεοδομικού συγκροτήματος, στο πλαίσιο ενός δομικού σχεδίου, ώστε να προωθηθεί η κατάθεσή του στη Βουλή.

«Το νομοσχέδιο του ρυθμιστικού σχεδίου Θεσσαλονίκης αποτελεί προσπάθεια ετών του υπουργείου και του Οργανισμού Θεσσαλονίκης. Επιταχύνουμε τις επόμενες κινήσεις μας, προκειμένου να το καταθέσουμε στη Βουλή των Ελλήνων» τονίζει ο κ. Μανιάτης.

Ακόμη, υπογραμμίζει ότι «δεν αποτελεί μία αποσπασματική «τακτοποίηση» εκκρεμοτήτων, αλλά εντάσσεται στο πλαίσιο της επιχείρησης εθνικής χωρικής ανασυγκρότησης του συνόλου της χώρας. Μία ολοκληρωμένη πολιτική με ρεαλιστικό επιχειρησιακό σχέδιο υλοποίησης, με βάση το οποίο διασυνδέουμε οργανικά τη χωρική ανασυγκρότηση με την ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή και την αειφόρο διαχείριση του φυσικού μας πλούτου».

Τέλος, σημειώνεται ότι η μελέτη στην οποία στηρίζεται η πρόταση εκπονήθηκε μετά από διεθνή διαγωνισμό και χρηματοδοτήθηκε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΠΠΕΡΑΑ) του ΥΠΕΚΑ και εν μέρει από ίδιους πόρους του ΟΡΘΕ.

 

πηγή: newpost.gr

Σχόλια

Πολιτική

Περισσοτερα στην κατηγορια Πολιτική

Copyright © 2015-2016 Clevernews