Ενδιαφέροντα

Masterclass για γονείς και οικείους στο οικογενειακό μοντέλο αντιμετώπισης διατροφικών διαταραχών σε παιδιά και εφήβους

Masterclass για γονείς και οικείους στο οικογενειακό μοντέλο αντιμετώπισης διατροφικών διαταραχών σε παιδιά και εφήβους

Τα τελευταία δύο χρόνια, σύμφωνα με τα στατιστικά του Ελληνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών, σημειώθηκε αύξηση κατά 150% στην προσέλευση εφήβων ασθενών με μέσο όρο ηλικίας τα 15 έτη, με το 85% εξ’ αυτών να εμφανίζει ανορεξία, είτε περιοριστικού, είτε βουλιμικού τύπου.

Παρότι έχουμε αποκτήσει πολύτιμη νέα γνώση γύρω από τα χαρακτηριστικά και τους μηχανισμούς της νόσου τις τελευταίες δεκαετίες, και παράλληλα σημειώνεται σημαντική αποκατάσταση βάρους και μείωση συμπτωμάτων κατά τις νοσηλείες, ταυτόχρονα παρατηρείται συχνή υποτροπή σε πολλά περιστατικά. Είναι ξεκάθαρο πως οι νοσηλείες σε παιδοψυχιατρικές μονάδες διαταράσσουν την οικογενειακή, κοινωνική και εκπαιδευτική ζωή των παιδιών και των εφήβων που επιστρέφοντας στον χώρο τους δυσκολεύονται να διαχειριστούν την ασθένεια. Ας μην ξεχνάμε ότι η αποκατάσταση βάρους είναι κριτήριο ανάρρωσης, αλλά όχι το μοναδικό.

Τα παλαιότερης φιλοσοφίας πλαίσια, όπως το CBT, τα οποία εξακολουθούν να εφαρμόζονται κατά κόρον στη χώρα μας, αποκλείουν τις οικογένειες από τη θεραπεία και την ίδια στιγμή υποτιμούν τη μέγιστη ανάγκη εκπαίδευσής τους στη διαχείριση της νόσου.

Αναγνωρίζοντας την έλλειψη γνώσης που υπάρχει στην εκπαίδευση της οικογένειας, το Ελληνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών διοργανώνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα μια τριήμερη εκπαίδευση στο οικογενειακό μοντέλο αντιμετώπισης διατροφικών διαταραχών για παιδιά και εφήβους που νοσούν είτε από νευρική ανορεξία, είτε από βουλιμία.

Πρόκειται για ένα εντατικό masterclass που θα βοηθήσει τους γονείς ν’ ανακτήσουν τον έλεγχο πάνω στην ασθένεια, να την κατανοήσουν πλήρως και να συνδράμουν αποτελεσματικά τα παιδιά τους στον αγώνα προς την ίαση.

Καλεσμένη η Laura Collins Lyster-Mensh

Masterclass για οικογένειες και οικείους

Θεωρία και Βιωματικά Εργαστήρια

28-29 και 30 Απριλίου

Εισηγήτριες

Δρ. Μαρία Τσιάκα, Ιδρύτρια του Ελληνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών

Επίσημη καλεσμένη, η Laura Collins Lyster-Mensh, εκπαιδεύτρια, συγγραφέας, ακτιβίστρια και Ιδρύτρια του Διεθνούς Οργανισμού Φροντιστών feast-ed.org.

Η οικογένεια ως βασικός πυλώνας ανάρρωσης

Από τα τέλη του 20ου αιώνα, έχει καταρριφθεί ο μύθος που ήθελε την οικογένεια να ευθύνεται για την έναρξη της νόσου. Αντίθετα, έχει αποδειχθεί ότι δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί επαρκώς χωρίς την άμεση εμπλοκή και τη στοχευμένη εκπαίδευσή της. Γι’ αυτό και στο εξωτερικό, η Family Based Treatment θεωρείται ως η κύρια ενδεδειγμένη θεραπεία (evidence based treatment, NICE 2017) για παιδιά και εφήβους με διατροφικές διαταραχές.

Στο Masterclass που έχει προγραμματίσει η Δρ. Μαρία Τσιάκα, θα παρουσιαστεί μια μίξη τεχνικών των πρωτοκόλλων που εστιάζουν στη διαχείριση της νόσου με τη συμβολή γονιών και αδερφών (Family Based Treatment και Multi Family Based Treatment). Κύρια αποστολή του συγκεκριμένου πλαισίου που εφαρμόζεται σε Αγγλία και Αμερική εδώ και δεκαετίες και στο Ελληνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών τα τελευταία 15 χρόνια είναι να επιτρέψει στα παιδιά και τους εφήβους να ανακάμψουν ενώ βρίσκονται στο περιβάλλον τους, υποστηριζόμενοι από τους οικείους τους που εκπαιδεύονται επαρκώς γι’ αυτόν τον σκοπό, αντί να τους αποκόπτει από τους γονείς, στέλνοντας τους σ’ ένα νοσοκομειακό θεραπευτικό πρόγραμμα. Σύμφωνα με μελέτες που έχουν γίνει διεθνώς, η αποτελεσματικότητα των εν λόγω πρωτοκόλλων είναι θεματική, με το 90-95% των ασθενών να έχει πλήρη αποκατάσταση του βάρους και άρση των συμπτωμάτων σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Δομή και πληροφορίες της εκπαίδευσης

Masterclass βασισμένο στα οικογενειακά μοντέλα αντιμετώπισης των διατροφικών διαταραχών σε παιδιά και εφήβους.

Περιλαμβάνει θεωρία και βιωματικά εργαστήρια για την άμεση εφαρμογή και κατανόηση των τεχνικών του συγκεκριμένου θεραπευτικού μοντέλου.

Οι θεματικές που θ’ αναπτυχθούν είναι οι παρακάτω:

  • Τι είναι το οικογενειακό μοντέλο θεραπείας (FBT). Ιστορική ανασκόπηση από το 1993 έως σήμερα.
  • Ποιες βασικές αρχές το διέπουν και ποιος ο ρόλος των γονιών και αδερφών στην ανάρρωση των Διατροφικών Διαταραχών.
  • Ποια είναι η στάση του ειδικού απέναντι στην οικογένεια
  • Ποιους παράγοντες πρέπει αρχικά να διερευνήσει ο ειδικός και με ποιον τρόπο να εστιάσει στα συμπτώματα.
  • Ποια είναι δομή και ο στόχος των τριών φάσεων της θεραπείας.
  • Ποιες στρατηγικές επιστρατεύουμε για την εξωτερίκευση της νόσου και τον διαχωρισμό της από το άτομο.
  • Ποιες τεχνικές χρειάζεται να εφαρμοστούν ώστε ν’ αναπτυχθούν εκείνες οι δεξιότητες που θα ενισχύσουν και θα κινητοποιήσουν την οικογένεια.
  • Πώς διαχειριζόμαστε την κρίση ανάμεσα στον ασθενή και την οικογένεια.

Με τη Δρ. Μαρία Τσιάκα, Ιδρύτρια του Ελληνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών

Επίσημη καλεσμένη η Laura Collins Lyster-Mensh, εκπαιδεύτρια, συγγραφέας, ακτιβίστρια και Ιδρύτρια του Διεθνούς Οργανισμού Φροντιστών feast-ed.org.

28, 29 και 30 Απριλίου από τις 09:30 έως και τις 17:30

Διάρκεια: 24 ώρες

Κόστος: 350 € ανά ζευγάρι γονιών 450 €

Δηλώσεις συμμετοχής: info@hcfed.gr και τηλεφωνικά στο 210 800 3493

Ελληνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών, Κήπων 40 & Χελιδονούς, Κηφισιά

Ενδιαφέροντα

Περισσοτερα στην κατηγορια Ενδιαφέροντα

Copyright © 2015-2016 Clevernews