Ελλάδα

Μαξίμου: «Δεν θέλουμε ρήξη αλλά διαπραγμάτευση»

Μαξίμου: «Δεν θέλουμε ρήξη αλλά διαπραγμάτευση»

«Για τον τερματισμό της αδιέξοδης λιτότητας»

Ένα-ένα ανοίγει τα χαρτιά της η νέα κυβέρνηση και με φόντο τη διαπραγμάτευση που έχει ήδη ξεκινήσει, πηγές του Μεγάρου Μαξίμου διαμηνύουν μέσα από σημείωμα ότι πλέον «συζητάμε με τους εταίρους μας για τον τερματισμό της αδιέξοδης λιτότητας καθώς και για την ανεύρεση μίας αμοιβαίας επωφελούς λύσης».

Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση προσέρχεται στη διαπραγμάτευση με τις θέσεις που είχε διατυπώσει προεκλογικά και τις οποίες ενέκρινε ο λαός στην κάλπη, οι ίδιες πηγές ξεκαθαρίζουν σε όλους τους τόνους ότι «μόνο με τον τερματισμό της λιτότητας θα πάρει ανάσα η Ελλάδα και θα σταθεροποιηθεί η Ευρώπη».

Το Μαξίμου επιμένει στη θέση ότι «καμιά πλευρά της διαπραγμάτευσης δεν επιδιώκει τη ρήξη» και χαρακτηρίζει «λογικό» το ότι «στην έναρξη μιας διαπραγμάτευσης κάθε πλευρά να διατυπώνει τις θέσεις της που θα αποτελέσουν και τη βάση της συζήτησης», ενώ παραθέτει τέσσερα σημεία που επιβεβαιώνουν τα παραπάνω:

Τη δήλωση του πρωθυπουργού στο Bloomberg ότι «παρά το γεγονός ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις , είμαι απολύτως βέβαιος ότι σύντομα θα φτάσουμε σε μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία, τόσο για την Ελλάδα όσο και για ολόκληρη την Ευρώπη»,
Την επιβεβαίωση στην τηλεφωνική επικοινωνία Ντράγκι-Τσίπρα ότι «και οι δύο πλευρές έχουν ως θέση την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης».

Τη διαβεβαίωση του κ. Ντάισεμπλουμ ότι «δεν επιθυμεί να δημιουργηθεί η αίσθηση ότι δεν θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση». Ο κ. Νταϊσελμπλουμ, μάλιστα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Telegraph «χαιρετίζει» τη δήλωση Τσίπρα στο Bloomberg, σημειώνοντας για την συνάντηση της Αθήνας ότι «είχα εποικοδομητικές συνομιλίες με την νέα ελληνική κυβέρνηση».

Τη δήλωση του Ιταλού υφυπουργού Σάντρο Γκότζι ότι «είμαστε πιστωτές της Ελλάδας αλλά δεν θέλουμε να την εξαντλήσουμε, θα ακούσουμε τον Τσίπρα». Ο κ. Γκότζι υπογράμμισε ότι «θα ήταν λάθος να πούμε στους Έλληνες ότι οι πρόσφατες εκλογές ήταν μία παρένθεση, αλλά τώρα θα πρέπει να ακολουθηθεί ο ίδιος δρόμος που αποφασίσθηκε πριν», ενώ σημείωσε ότι «η αλλαγή που επιτελέστηκε στην Αθήνα ήταν ιδιαίτερα σημαντική».

Το Μέγαρο Μαξίμου επικαλείται ακόμη και την τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικανού Υπουργού Οικονομικών, Τζακ Λιου, με τον Γιάννη Βαρουφάκη στον οποίο διεμήνυσε ότι «μαζί θα επιλύσουμε την κρίση», αλλά και το ρεπορτάζ, που αναφέρει ότι «ο Μπαράκ Ομπάμα έχει θετική διάθεση στο ενδεχόμενο συνεργασίας με την Ελλάδα, καθώς η κρίση στην ευρωζώνη επηρεάζει άμεσα τόσο την αμερικανική όσο και την παγκόσμια οικονομία».

Ενισχυτικά συμπληρώνει και τη δήλωση του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου κ. Έρνεστ ότι: «Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στενά με την ΕΕ και τους νέους πολιτικούς ηγέτες στην Ελλάδα, προκειμένου να προσπαθήσουμε να επιλύσουμε τις διαφορές ανάμεσά τους και να επαναφέρουμε την Ελλάδα, την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία στο μονοπάτι της ανάπτυξης και της ευημερίας, επειδή αυτό, τελικά, είναι προς το συμφέρον της αμερικανικής οικονομίας».

Το επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης αναφέρει ακόμη ότι η «μεγαλειώδης συγκέντρωση του Podemos αποτελεί δείγμα των αλλαγών που συντελούνται στην Ευρώπη. Δεκάδες χιλιάδες Ισπανοί πολίτες (εκτιμήσεις τους ανεβάζουν στους 100.000) ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Podemos και συγκεντρώθηκαν στη Μαδρίτη προκειμένου να καταδικάσουν τη λιτότητα και να ζητήσουν πολιτική αλλαγή. Όπως είχε πει προεκλογικά και ο γενικός γραμματέας του Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας, ένας άνεμος πολιτικής αλλαγής πνέει στην Ευρώπη. Είναι χαρακτηριστικό ότι ανεμίζαν ελληνικές και σημαίες του ΣΥΡΙΖΑ».

Τέλος η κυβέρνηση επιτίθεται στη Νέα Δημοκρατία, στην οποία καταλογίζει ότι «διαλέγει τη λάθος πλευρά στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης:

«Δυστυχώς, η Νέα Δημοκρατία όχι μόνο δεν στηρίζει την εθνική προσπάθεια της διαπραγμάτευσης, αλλά ταυτίζεται με τις πιο ακραίες φωνές της λιτότητας και των μνημονίων. Χάριν του μικροκομματικού συμφέροντος επενδύει στην αποτυχία της Ελλάδας και την ασφυξία της κοινωνίας».

πηγή

Σχόλια

Περισσοτερα στην κατηγορια Ελλάδα

Copyright © 2015-2016 Clevernews

Share via
Copy link