Κόσμος

Με 454 ναι 113 όχι πέρασε από τη γερμανική βουλή το ελληνικό πρόγραμμα

Με 454 ναι 113 όχι πέρασε από τη γερμανική βουλή το ελληνικό πρόγραμμα

Με 454 υπέρ, 113 κατά και 18 «παρών» εγκρίθηκε από τη Bundestang η συμφωνία με την Ελλάδα. Τα δύο συγκυβερνώντα κόμματα που κατέχουν το 80% των εδρών της γερμανικής Βουλής, Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες, στήριξαν τη συμφωνία, όπως και οι Πράσινοι.

Ωστόσο μόνο, το αριστερό Die Linke την καταψήφισε, μαζί με τους “αντάρτες” του κόμματος της Α. Μέρκελ.

Η συνεδρίαση άρχισε στις 10:00 με την εισήγηση του υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος ζήτησε από τους βουλευτές να υπερψηφίσουν τη συμφωνία.

Μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι το νέο πακέτο στήριξης θα τεθεί υπό όρους, κάθε τρεις μήνες θα ελέγχεται η πρόοδος, ενώ ο 1ος έλεγχος θα γίνει τον Οκτώβριο.

“Δεν ήταν δυνατόν να υλοποιηθούν αυτά που έλεγε ο Τσίπρας. Όταν έγινε κατανοητό ότι δεν υπήρχε άλλη διεξοδος, τότε αποφάσισε να κάνει νέα αρχή”, σημείωσε ο κύριος Σόιμπλε, αναφερόμενος στο κλίμα πριν τη συμφωνία και πρόσθεσε: “Η σύγκρουση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένδειξη της αλλαγής τον τελευταίο μήνα”.

Από την άλλη πλευρά μιλώντας σε πιο προσωπικό τόνο προς τους βουλευτές του κόμματός του, είπε: “Δεν υπάρχει εγγύηση ότι όλα αυτά θα λειτουργήσουν με τον καλύτερο τρόπο.

Θα ήταν απαράδεκτο όμως να μη δώσουμε στην Ελλάδα τη δυνατότητα μιας νέας αρχής, αφού και το ελληνικό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ.

Αν η Ελλάδα υλοποιήσει πλήρως το πρόγραμμα, τότε η ελληνική οικονομία μπορεί μόνο να αναπτυχθεί και μόνοι οι Έλληνες μπορούν να το κάνουν.

Δε ξέρει κανείς τι θα συμβεί στο μέλλον. Δεν ήταν εύκολο για μένα να φτάσω σε αυτή την απόφαση, επειδή όμως ακριβώς δυσκολεύτηκα, παρακαλώ ψηφίστε αυτην πρόταση”.

Μεταξύ άλλων, ο Σόιμπλε είπε ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει σε πρωτογενές πλεόνασμα και πρόσθεσε ότι είναι αδύνατον να αποφύγει την οικονομική προσαρμογή εάν θέλει να παραμείνει στο ευρώ.

Αφού διαβεβαίωσε ότι το ΔΝΤ θα συμμετέχει στη διαδικασία, αναφερόμενος στο χρέος, σημείωσε ότι έως το 2018 θα κορυφωθεί και μετά θα υπάρχει μια υποχώρηση.

“Είναι υψηλό χρέος μεν, αλλά θα πρέπει τα επόμενα χρόνια να δούμε όχι μόνο το ύψος του, αλλά και το πόσο κοστίζει η εξυπηρέτησή του. Τον οκτώβριο θα ξέρουμε τι θα γίνει μετά το 2020 και θα φτάσουμε σε ένα συμπέρασμα σε ότι αφορά το χρέος.

Θα επιτρέψουμε να υπάρχει μια ρύθμιση για το χρονικό διάστημα της αποπληρωμής. Ένα κούρεμα όμως δεν είναι δυνατόν να γίνει”.

Από την άλλη πλευρά ο Γκρεγκόρ Γκίζι άσκησε κριτική με αφορμή τη νέα συμφωνία.

Όπως είπε, η αύξηση του ΦΠΑ επιβαρύνει τον τουρισμό και τους φτωχούς, ενώ τόνισε ότι η Γερμανία δεν έχει καταβάλει ούτε ένα ευρώ στην Ελλάδα.

Ζήτησε μάλιστα κούρεμα του ελληνικού χρέους, όπως για τη Γερμανία το 1953. “Λέτε στην Ελλάδα ιδιωτικοποιήστε. Αυτό είναι de facto λάθος.

Τα 14 αεροδρόμια της Ελλάδας θα πάνε στη Fraport. Δηλαδή θα πάνε υπέρ του δημοσίου στη Γερμανία”, είπε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας ο Όπερμαν του συγκυβερνώντος SPD επεσήμανε στον Γκίζι ότι “υποστηρίζετε την αριστερή αντιπολίτευση στον Τσίπρα, ενώ οΤσίπρας προσπαθεί να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη”.

Όπως είπε, το νέο πρόγραμμα διαφέρει από τα παλιά γιατί επικεντρώνει σε οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις και όχι απλώς δημοσιονομικούς στόχους.

“Αν η Ελλάδα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, τότε πρέπει να δούμε την αναδιάρθρωση του χρέους, όπως με τη μείωση των επιτοκίων. Το έχουμε υποσχεθεί αυτό, αλλά όχι με κούρεμα του χρέους”.

Ο επικεφαλής των Πρασίνων Anton Hofreiter τάχθηκε υπέρ του πακέτου για την Ελλάδα. “Ένα όχι δε θα έλυνε τα προβλήματα. Το Grexit θα απαιτούσε ένα ανθρωπιστικό πακέτο και δε μπορούμε να έχουμε ένα κατεστραμμένο κράτος στην ΕΕ”.

Επέκρινε την Α. Μέρκελ για την πολιτική του “βλέποντας και κάνοντας” και χαρακτήρισε ευσεβείς πόθους τα 50 δισ. του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων.

Σχόλια

Κόσμος

Περισσοτερα στην κατηγορια Κόσμος

Copyright © 2015-2016 Clevernews