Ελλάδα

Με τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο συναντήθηκε ο Προκόπης Παυλόπουλος

Με τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο συναντήθηκε ο Προκόπης Παυλόπουλος

Με τον Αρχιεπίσκοπο Τιράννων, Δυρραχίου και Πάσης Αλβανίας Αναστάσιο συναντήθηκε νωρίτερα στο προεδρικό Μέγαρο ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Ο κ.Παυλόπουλος καλωρόσισε τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας και αναφέρθηκε στο έργο του, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι κάνει περήφανο τον ίδιο αλλά και όλους τους Ελληνες ενώ του ευχήθηκε να παίρνει δύναμη από το Θεό ώστε να δυναμώνει και να φέρει σε πέρας το έργο αυτό.

Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος ευχήθηκε με όλη του την καρδιά «Σοφία διορατική για σωστές εκτιμήσεις, σωστές αποφάσεις και σωστές ενέργειες» ενώ παραδέχθηκε ότι καθυστέρησε την επίσκεψή του, την οποία είχε προγραμματίσει λίγες ημέρες μετά την εκλογή του Προέδρου.

«Καταλαβαίνετε, ότι συνέπεσε τώρα μια συνάντηση που την είχαμε κανονίσει από καιρό να συμπέσει με άλλα πράγματα. Ελπίζω, να μην υπάρχει καμία παρανόηση, δεν συσχετίζεται καθόλου με πολιτικά θέματα η δική μου παρουσία εδώ. Άλλωστε, όταν ανασυστήθηκε η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας πήραμε μία απόφαση: Μακριά από οποιαδήποτε πολιτική ανάμιξη, αλλά βεβαίως κάθε πολίτης είναι υπεύθυνο πρόσωπο και πρέπει να κάνει τις επιλογές του.

Αλλά ως Εκκλησία είμαστε μακριά από οποιαδήποτε εσωτερική ή εξωτερική ανάμιξη. Απλώς το λέγω ως αποφυγή τυχόν παρανοήσεων, που είναι πολύ συχνές νομίζω τον τελευταίο καιρό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος με τον Προκόπη Παυλόπουλο να απαντά

«Η πνευματική σας ακτινοβολία είναι τέτοια που δεν αφήνει την παραμικρή αμφιβολία σχετικά με τον σκοπό για τον οποίον επισκέπτεσθε κάθε πολιτικό, συμπεριλαμβανομένου και του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Στη συνέχεια μάλιστα δεν παρέλειψαν να αναφερθούν στο ενδιαφέρον για την παγκόσμια ειρήνη αλλά και για το μεταναστευτικό:

Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος: Ξέρω ότι έχετε ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την παγκόσμια ειρήνη. Και ένας λόγος που ήθελα να σας ενημερώσω είναι ότι την επομένη Κυριακή, με πρωτοβουλία της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας, της Διασκέψεως των Καθολικών Επισκόπων και ενός πολύ σημαντικού Συνδέσμου, της Κοινότητος Sant’ Egidio, θα κάνουμε Διαθρησκειακή Συνέλευση πολύ σημαντική, με θέμα ‘Είναι δυνατή πάντοτε η ειρήνη’ με ερωτηματική ή χωρίς ερωτηματικό.

Είναι μια πρωτοβουλία πολύ σημαντική, θα έρθουν από όλες τις θρησκείες – ξέρετε, από τα χρόνια που ήμασταν μαζί, ότι ο χώρος μου στο Πανεπιστήμιο ήταν η ιστορία των θρησκευμάτων – από 50 χώρες, περίπου 500 σύνεδροι και άλλοι 2000 περίπου θα είναι οι παρατηρητές.

Νομίζω είναι σημαντικές πρωτοβουλίες, γιατί δεν είναι μόνο τα πολιτικά, είναι τα οικονομικά και τα διαθρησκειακά, τα οποία είναι κρίσιμα θέματα για την εποχή τη δική μας. Και ήθελα να σας ενημερώσω λίγο περισσότερο γι’αυτό.

Πρόεδρος της Δημοκρατίας: Ιδίως σε μια εποχή που το Μεταναστευτικό έχει πάρει αυτή την εκρηκτική διάσταση και που επηρεάζει – μολονότι παραμένει πάντα κατ’εξοχήν ανθρωπιστικό θέμα – και την Παγκόσμια Ειρήνη. Γιατί αν, Μακαριώτατε, έχει αυτή την εκρηκτική διάσταση σήμερα το Μεταναστευτικό, είναι γιατί δεν έχουμε φροντίσει όλα τα Κράτη, όλοι οι Οργανισμοί, οι εστίες πολέμου – ιδίως στη Μέση Ανατολή – που το προκαλούν, να σβήσουν.

Γι’αυτό τέτοιες πρωτοβουλίες που παίρνετε είναι σημαντικές και για το μείζον αυτό ζήτημα, το Μεταναστευτικό. Το οποίο ζούμε σήμερα και για το οποίο – το έχω τονίσει επανειλημμένα, το επαναλαμβάνω για μιαν ακόμη φορά – η Ευρώπη πρέπει αμέσως να πάρει θέση και πρέπει να υπάρξει αμέσως Σύνοδος Κορυφής.

Χαίρομαι γιατί και ο κ.Γιούνκερ και ο κ.Ολάντ και η κα Μέρκελ, χθες ιδίως, τόνισαν τη σημασία του, αναγνωρίζοντας την ανάγκη να υπάρξει αμέσως μια ευρωπαϊκή πολιτική, ανάλογη των αρχών και των αξιών που έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σχόλια

Περισσοτερα στην κατηγορια Ελλάδα

Copyright © 2015-2016 Clevernews