Ελλάδα

Μαίνεται η φωτιά στη Ζάκυνθο – Ζητήθηκε βοήθεια από γειτονικούς νομούς

Μαίνεται η φωτιά στη Ζάκυνθο – Ζητήθηκε βοήθεια από γειτονικούς νομούς

“Κρανίου τόπος” έχει γίνει το δάσος στο όρος Σκοπός στο Καλάμακι Ζακύνθου όπου συνεχίζει το καταστροφικό της έργο η μεγάλη πυρκαγιά που καίει από χθές το απόγευμα.

Όλο το βράδυ η πύρινη λαίλαπα κατέστρεψε ένα πανέμορφο δάσος, που ήταν και από τους τελευταίους πνέυμονες πρασίνου στην περιοχή.

Η πυρκαγιά αφού έκαψε ότι βρήκε μπροστά της, πέρασε στην άλλη πλευρά του βουνού στην περιοχή Σεκάνια στο Βασιλικό.

Στο σημείο είναι όλη η πυροσβεστική δύναμη του νησιού ενώ έχει ζητηθεί βοήθεια από γειτονικούς νομούς, για την κατάσβεση της μεγάλης αυτής πυρκαγιάς.

Σήμερα με το πρώτο φώς της ημέρας τρία πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου καναντέρ, βοηθούν απο αέρος στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας Ζακύνθου, με αυταπάρνηση και ηρωϊσμό προσπαθούσαν παρά τις αντίξοες συνθηκες να σώσουν ότι μπορούσαν και έσωσαν ένα αρχαίο δάσος με τις βελανιδιές και το ιστορικό Μοναστήρι της Παναγίας της Σκοπιώτισσας που λίγο έλειψε να παραδοθεί στις φλόγες.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο δήμαρχος του νησιού Παύλος Κολοκοτσάς κατήγγειλε εμπρησμό, επισημαίνοντας πως οι εστίες ήταν αρκετές και η μια διαδεχόταν την άλλη. Είπε επίσης ότι από την φωτιά κάηκαν ελαιόδεντρα και κινδύνευσαν κατοικίες.

Σύμφωνα με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, και σήμερα υπάρχει πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς.

Στο “κόκκινο” βρίσκονται Περιφέρεια Αττικής, Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος (Βοιωτία, Φθιώτιδα, Εύβοια), Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες), Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (Χίος, Λέσβος), Περιφέρεια Πελοποννήσου, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (Αχαΐα, Ηλεία) και Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (Ζάκυνθος)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.ά. Επίσης, κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Εβδομήντα τέσσερις πυρκαγιές το προηγούμενο 24ωρο

Εβδομήντα τέσσερις πυρκαγιές εκδηλώθηκαν σε όλη τη χώρα κατά τη διάρκεια του προηγούμενου 24ώρου, ενώ σε ύφεση βρίσκονται οι τέσσερις μεγαλύτερες, σύμφωνα με την Πυροσβεστική.

Ειδικότερα, σε ύφεση βρίσκονται:

H πυρκαγιά που εκδηλώθηκε προχθές, Παρασκευή, σε δασική έκταση στο Φαρακλό, στη Νεάπολη Λακωνίας. Στην κατάσβεση συμμετέχουν 105 πυροσβέστες με 42 οχήματα, 26 άτομα πεζοπόρο τμήμα και 1 όχημα ΟΤΑ.

Η πυρκαγιά που ξέσπασε την Παρασκευή, σε δασική έκταση, στον Καρέα. Στην κατάσβεση λαμβάνουν μέρος 40 πυροσβέστες με 18 οχήματα, 20 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 31 υδροφόρες ΟΤΑ και 30 ιδιωτικά βυτιοφόρα.

Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Παρασκευή, σε δασική έκταση στη Μαλακάσα Αττικής. Στο συμβάν επιχειρούν 63 πυροσβέστες με 20 οχήματα, 19 άτομα πεζοπόρο τμήμα και 12 οχήματα ΟΤΑ.

Η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες, σε χαμηλή βλάστηση, στην περιοχή Ατσίτσα Σκύρου. Στην κατάσβεση λαμβάνουν μέρος 20 πυροσβέστες με 9 οχήματα, 6 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 3 οχήματα ΟΤΑ και 1 ελικόπτερο.

Υπό μερικό έλεγχο βρίσκονται οι πυρκαγιές στη Ν. Αρτάκη Ευβοίας, όπου επιχειρούν 15 πυροσβέστες με 7 οχήματα, 2 υδροφόρες και 1 μηχάνημα ΟΤΑ και στην περιοχή Μαυσωλείο Διστόμου – Αράχωβας, στην κατάσβεση της οποίας συμμετέχουν 20 πυροσβέστες με 8 οχήματα και 5 υδροφόρες ΟΤΑ.

Συγκροτούνται συνεργεία για την καταγραφή των ζημιών

Σε καλό δρόμο βρίσκεται η κατάσβεση των πυρκαγιών στην Πελοπόννησο, με τα δύο μέτωπα της φωτιά σε Σπαθοβούνι Κορινθίας και Ίρια Αργολίδας να βρίσκονται υπό έλεγχο.

Στη φωτιά της Νεάπολης λόγω της μεγάλης έκτασης που έχει καεί και των ισχυρών ανέμων που πνέουν υπάρχουν αρκετές αναζωπυρώσεις μικροεστιών, όπου αντιμετωπίζονται άμεσα από ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής υπηρεσίας που βρίσκονται και επιχειρούν.

Παράλληλα οι κάτοικοι μετρούν τις πληγές τους, αφού η φωτιά έχει καταστρέψει τα πάντα στο πέρασμά της, όλοι προσπαθούν να ανασυντάξουν της δυνάμεις τους και σιγά – σιγά η περιοχή βρίσκει τους κανονικούς της ρυθμούς.

Συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ εργάζονται πυρετωδώς αντικαθιστώντας στύλους που έχουν καεί και σταδιακά αποκαθίστανται τα προβλήματα ηλεκτροδότησης, ενώ και άλλες υπηρεσίες αποκαθιστούν ζημιές που έχουν προκληθεί στα δίκτυα επικοινωνιών και στην υδροδότηση κάποιων χωριών όπου σταδιακά κι εκεί αποκαθίστανται οι ζημιές.

Εν τω μεταξύ όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Ντία Τζανετέα, συγκροτούνται συνεργεία από την Περιφέρεια και το Δήμο Μονεμβασιάς, όπου αύριο το πρωί θα ξεκινήσουν την καταγραφή των ζημιών που έχουν προκληθεί σε όλα τα επίπεδα, φυσικό περιβάλλον, κατοικίες, αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, προκειμένου να υπάρξει παρέμβαση για την ανακούφιση των πληγέντων.

Επιπλέον, αύριο το πρωί θα επισκεφθεί την πληγείσα περιοχή ο υπουργός αναπληρωτής Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Βαγγέλης Αποστόλου επικεφαλής κλιμακίου, προκειμένου από κοντά να εξετάσει την κατάσταση και θα προεδρεύσει σύσκεψης στο δημαρχείο της δημοτικής ενότητας Βοιών στη Νεάπολη, με την συμμετοχή της περιφερειακής και της δημοτικής αρχής για την λήψη μέτρων ανακούφισης των πληγέντων, με πρώτους τους κτηνοτρόφους που έχουν ανάγκη χορήγησης ζωοτροφών, γιατί έχει καεί το σύνολο των βοσκοτόπων.

Πηγή ethnos

Ελλάδα

Περισσοτερα στην κατηγορια Ελλάδα

Copyright © 2015-2016 Clevernews