Γνώμες

Μετεκλογικό Τοπίο . . . Θολό !

Μετεκλογικό Τοπίο . . . Θολό !

του Ξενοφώντα Γρηγόρη
Τα πολιτικά συμπεράσματα δυο μέρες μετά των πρώτη Κυριακή των εκλογών μόνο εύκολα δεν μπορούν να εξαχθούν. Και φυσικά θα ήταν τραγικό λάθος αυτά να ταυτιστούν με τις κομματικές αναγνώσεις μιας πραγματικότητας μέσω των οποίων οι παρατάξεις αποσκοπούν να αποκομίσουν τα μέγιστα δυνατά οφέλη για το δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, αλλά κυρίως για την κρίσιμη αναμέτρηση των Ευρωεκλογών.
Κατ’ αρχάς, δύσκολα μπορεί να βγει ένα καθαρό πολιτικό συμπέρασμα, καθώς το εκλογικό σώμα γύρισε την πλάτη σε εκβιαστικά πολωτικά διλήμματα και ψήφισε με καθαρά αυτοδιοικητικά κριτήρια επιλέγοντας να προκρίνει τους συνδυασμούς που θεώρησε ότι θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα του κάθε τόπου (δήμου ή περιφέρειας). Πρώτη φορά είχαμε την ανάδειξη τόσων πολλών ‘’απολιτίκ’’ υποψηφίων, όπως οι κκ. Γκλέτσος, Μώραλης, Μπέος και Ψηνάκης.  Επίσης, γίναμε μάρτυρες του καταποντισμού καθαρά κομματικών στελεχών, όπως ο κ. Κουμουτσάκος στην περιφέρεια Αττικής και ο κ. Σπηλιωτόπουλος στο δήμο Αθηναίων, αλλά και των χλιαρών αποτελεσμάτων που έφεραν άλλα, όπως ο κ. Ιωαννίδης στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ο κ. Καλαφάτης στο δήμο Θεσσαλονίκης.
Οι τελευταίοι ανήκουν όλοι στο κυβερνών κόμμα της ΝΔ,  κάτι το οποίο μόνο τυχαίο δεν είναι, καθώς δείχνει την αποτυχία του εγχειρήματος Σαμαρά να δώσει πολιτική χροιά στις αυτοδιοικητικές εκλογές με την απονομή χρισμάτων. Σε άλλη περίπτωση, η σιωπηρή υποστήριξη σε συγκεκριμένους υποψηφίους προερχόμενους από το χώρο της Δεξιάς  θα δημιουργούσε μια τελείως διαφορετική δυναμική για τη Συγγρού ενόψει της επόμενης Κυριακής.
Αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να πανηγυρίζει ιδιαίτερα για τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου, αφού πέραν του στοιχήματος της αποστολής μηνύματος αποδοκιμασίας της κυβερνητικής πολιτικής από τον πρώτο γύρο, δεν κατάφερε να κερδίσει ούτε αυτό της ανάδειξης ‘’αυτοδιοικητικών προσωπικοτήτων’’. Μάλιστα, έμεινε εκτός ‘’β’ ημιχρόνου’’ στις περισσότερες περιφέρειες.
Άλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι ο κόσμος σε αρκετές περιπτώσεις ψήφισε άτομα που ναι μεν κατήλθαν ως ανεξάρτητοι, αλλά προέρχονται από τον κεντρώο χώρο. ‘Έδειξε, έτσι, τη μεγάλη και επείγουσα ανάγκη αυθεντικής ανασύστασης του συγκεκριμένου χώρου, ο οποίος εξ ορισμού αποτελεί αντίβαρο στο εσχάτως κυρίαρχο δίπολο Αριστεράς-Δεξιάς.
Πέρα από τα κόμματα, μεγάλοι χαμένοι της αναμέτρησης βρέθηκαν οι δημοσκοπήσεις και τα exit polls. Αλλά δυστυχώς το πάθημα δε φαίνεται να έγινε μάθημα, αφού η εταιρεία δημοσκοπήσεων Public Issue προχώρησε σε μια ανεδαφική εκτίμηση της δύναμης των κομμάτων βάσει των αυτοδιοικητικών αποτελεσμάτων, αλλά και σε μια εξίσου ανεδαφική σύγκριση αυτών με τα αντίστοιχα των εκλογών του 2010. Τι να συγκρίνει κανείς; Από το 2010 μέχρι το 2014 όλα έχουν έρθει ανάποδα και τίποτα δεν είναι ίδιο. Ούτε καν σε συγκρίσεις με τις βουλευτικές εκλογές του 2012 δεν μπορεί να προβεί κανείς, αφού ο χαρακτήρας των δύο εκλογικών αναμετρήσεων είναι εντελώς διαφορετικός.
Ο λαός αποφάσισε, λοιπόν, να μη στείλει ένα καθαρό μήνυμα σε κάποιο πολιτικό κόμμα  μην  επιτρέποντας σε κανέναν να κεφαλαιοποιήσει το πρώτο εκλογικό αποτέλεσμα ενόψει των κρίσιμων αναμετρήσεων του δεύτερου γύρου. ‘Έτσι, δεν άφησε περιθώριο για θριαμβολογίες και ψευτοδιλήμματα, αλλά μόνο για προβληματισμό.

Σχόλια

Γνώμες

Περισσοτερα στην κατηγορια Γνώμες

Copyright © 2015-2016 Clevernews