Γνώμες

Μέτρα ενάντια στο νεοναζισμό

Μέτρα ενάντια στο νεοναζισμό

Η άνοδος του νεοναζισμού, ως απόρροια της οξύτατης οικονομικής κρίσης και της ραγδαίας αύξησης της ανεργίας, δεν αντιμετωπίζεται με «ξόρκια» και «ευχολόγια». Η ενσυνείδητη ή ασυνείδητη υποτίμηση των εθνικιστικών, ρατσιστικών, αντισημιτικών και μισαλλόδοξων εξάρσεων, ο στρουθοκαμηλισμός, η αμηχανία και η αδράνεια των κυβερνώντων απέναντι στο μίσος και τη βία δίνουν τη δυνατότητα στους εχθρούς της δημοκρατίας να αναπτύσσουν ελεύθερα τις εγκληματικές τους δραστηριότητες, να αποκτούν κοινωνικά ερείσματα και να εκμεταλλεύονται τις ελευθερίες που τους παρέχει το δημοκρατικό πολίτευμα για να επιφέρουν την καταστροφή του.

 

Για την αντιμετώπιση του φαινομένου ή – έστω – για την παρεμπόδιση ή την καθυστέρηση της περαιτέρω ανάπτυξής του, τουλάχιστον μέχρι να εμφανιστούν τα πρώτα σημάδια οικονομικής ανάκαμψης, προτείνεται η λήψη των ακόλουθων μέτρων:

 

1. Αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου για την παραδειγματική τιμωρία των δραστών εγκλημάτων εθνικού, φυλετικού ή θρησκευτικού μίσους.

 

2. Απαγόρευση αναστολής εκτέλεσης των αντίστοιχων ποινών ή μετατροπής τους σε χρηματικές ποινές, ώστε, για κάθε σχετική καταδίκη, οι δράστες να εκτίουν πραγματική ποινή κάθειρξης ή φυλάκισης.

 

3. Αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, με αξιοποίηση των κατάλληλων ανθρώπων στις κατάλληλες θέσεις, ώστε να διασφαλίζεται η άμεση σύλληψη των νεοναζί και η παραπομπή τους στη Δικαιοσύνη κάθε φορά που διαπράττουν σχετικά εγκλήματα.

 

4. Απόταξη από το Αστυνομικό Σώμα κάθε μέλους του το οποίο αποδεικνύεται ότι «εμπλέκεται», «ενθαρρύνει», «ανέχεται» ή «καλύπτει» την τέλεση των εγκλημάτων αυτών.

 

5. Πειθαρχικός και ποινικός έλεγχος κάθε δημοσίου υπαλλήλου ή λειτουργού ο οποίος «ενθαρρύνει», «καλύπτει» ή «δικαιολογεί» εκδηλώσεις μίσους ή βίας.

 

6. Απαγόρευση κάθε δημόσιας δραστηριότητας ή εκδήλωσης δήθεν «φιλανθρωπικού» χαρακτήρα που συνεπάγεται διακρίσεις μεταξύ των ανθρώπων με βάση απαγορευμένα κριτήρια.

 

7. Ουσιαστική ενίσχυση της αστυνόμευσης στους δρόμους για την αποτελεσματική καταπολέμηση της εγκληματικότητας και την ανάκτηση του συναισθήματος ασφάλειας των πολιτών.

 

8. Άτεγκτη εφαρμογή του νόμου προς κάθε κατεύθυνση, παραδειγματική τιμωρία όσων καταχρώνται δημόσιο χρήμα ή εμπλέκονται σε σκάνδαλα διαπλοκής και διαφθοράς, ώστε να αποκατασταθεί η αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος στα μάτια των πολιτών.

 

9. Πλήρης αναμόρφωση των σχολικών προγραμμάτων, προκειμένου οι νέοι άνθρωποι να διδάσκονται την αξία του ανθρώπου, το πνεύμα της πολυφωνίας και της ανεκτικότητας και, εν γένει, όλες τις θεμελιώδεις αρχές του κράτους δικαίου και της δημοκρατικής κοινωνίας, ώστε να διαπλάθονται σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες, οι οποίοι θα είναι ανά πάσα στιγμή σε θέση να υπερασπίζονται τις δημοκρατικές και δικαιοκρατικές κατακτήσεις του λαού μας, να προάγουν τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα και να αντιστέκονται απέναντι σε όποιον επιβουλεύεται το συνταγματικό μας πολιτισμό.

 

10. Διοργάνωση εκστρατειών ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και υπενθύμισης σε ολόκληρο τον Ελληνικό Λαό των αιτιών και των συνεπειών, της απειλής, των κινδύνων και της φρίκης του ναζισμού απέναντι στη δημοκρατική κοινωνία, στα δικαιώματα του ανθρώπου και σε ολόκληρη την ανθρωπότητα.

 

Να μην επιτρέψουμε στην οικονομική κρίση να έχει ως συνέπεια την καταστροφή της δημοκρατίας, του ανθρωπισμού και του πολιτισμού μας.

 

Ποτέ ξανά!

 

* Ο Αλέξανδρος Μαντζούτσος είναι Δικηγόρος Αθηνών

 

πηγή: protagon.gr

Σχόλια

Γνώμες

Περισσοτερα στην κατηγορια Γνώμες

Copyright © 2015-2016 Clevernews

Share via
Copy link