Γνώμες

Μια Κιβωτός για τα αδέσποτα της Λέσβου

Μια Κιβωτός για τα αδέσποτα της Λέσβου

Φωτογραφίες-επιμέλεια Κείμενου: Παναγιώτης Σταυρινός

Σύλλογος μέριμνας απροστάτευτων ζώων Κιβωτός, ονομάζεται το φιλοζωικό σωματείο που δραστηριοποιείται στην πόλη της Μυτιλήνης αλλά και στο υπόλοιπο νησί της Λέσβου, όπου υπάρχουν φιλόζωοι εθελοντές. Όπως μας ενημέρωσε ο πρόεδρος του σωματείου κύριος Ιωσήφ  Μποτετζάγιας Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου,τα προβλήματα είναι πολλά, η αγάπη και η προσήλωση των εθελοντών,τα ξεπερνάνε και βοηθούν καθημερινά δεκάδες αδέσποτα στο να τραφούν,να έχουν ιατρική περίθαλψη και το σημαντικότερο να στειρωθούν.

 kivotos-lesvoxΤα τελευταία χρόνια που δραστηριοποιείται το σωματείο,έχουν στειρωθεί περισσότερα από 230 σκυλιά και 105 γάτες ενώ έχουν εμβολιαστεί και αποπαρασιτωθεί περισσότερα 724 σκυλιά και 122 γάτες.

Ακόμη,έχουν γίνει πολλές υιοθεσίες πρώην αδέσποτων ζώων, οι οποίες γίνονται πάντα με συμβόλαιο υιοθεσίας και τα ζώα που υιοθετούνται,δίνονται τσιπαρισμένα.

Τις προσεχείς ημέρες αναμένεται ανακοίνωση του Δήμου Λέσβου σχετικά με το τσιπάρισμα σκυλιών, που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

 kivotos-lesvosΟι δραστηριότητες του σωματείου δεν περιορίζονται μόνο στη φροντίδα των ζώων, αλλά, μετά την και παραχώρηση σχετικής άδειας από την ΕΛΜΕ Λέσβου, πραγματοποιούνται εκπαιδευτικές ομιλίες σε Δημοτικά και Γυμνάσια του νησιού, με παράλληλες δράσεις των μικρών μαθητών, που σχετίζονται με την ευαισθητοποίηση τους απέναντι στα ζώα.

 Σκοπός της Κιβωτού είναι η εκπαιδευτική ευαισθητοποίηση των μικρών παιδιών σε θέματα φιλοζωίας ,και κατ’ επέκταση της οικογένειάς τους, που αποτελεί βασική προϋπόθεση για την δημιουργία ευσυνείδητων πολιτών.

 kivotos-lesvos-4Σε όλη αυτή την προσπάθεια βασικό ρόλο παίζουν οι εθελοντές, που εκτός των μόνιμων κατοίκων, μεγάλο έργο προσφέρουν και οι φοιτητές που ζουν στο νησί.

 Τα έσοδα για να μπορέσει να λειτουργήσει σωστά το έργο της Κιβωτού προέρχονται από κουμπαράδες, που βρίσκονται σε διάφορα καταστήματα της πόλης της Μυτιλήνης και από προσφορές πολιτών και από τα μπαζάρ που γίνονται δύο φορές το χρόνο.

Επίσης μια πρωτοβουλία που εφαρμόζεται σε κεντρικό σούπερ μάρκετ στο πάρκινγκ την πόλης, είναι ένα καλάθι τροφοδοσίας (τροφοσυλλέκτης) όπου μπορεί όποιος θέλει να προσφέρει τροφές με τις οποίες θα ταΐσουν τα αδέσποτα οι εθελοντές. Σχεδιάζεται δε η τοποθέτηση ενός δεύτερου τροφοσυλλέκτη σε άλλο μεγάλο σούπερ μάρκετ το επόμενο διάστημα.

kivotos-lesvos-6 Αυτό που ζητάνε τα μέλη της κιβωτού και αυτό που θεωρούν σημαντικότερη προσφορά είναι οι φιλοξενίες σκύλων, κυρίως κουταβιών, για να μπορέσουν να φύγουν από τον δρόμο και να βρουν ζεστασιά μέχρι να δοθούν για υιοθεσία στην μόνιμη οικογένειά τους.

Επίσης υπάρχει ανάγκη από συνοδούς, που ταξιδεύουν με το πλοίο για να συνοδέψουν τα σκυλιά στις οικογένειές τους εκτός νησιού.

Το επόμενο μπαζάρ θα πραγματοποιηθεί από τις 19 μέχρι 21 Δεκεμβρίου.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στη σελίδα του σωματείου στο Facebook: 

Σχόλια

Περισσοτερα στην κατηγορια Γνώμες

Copyright © 2015-2016 Clevernews