Εκδηλώσεις

«Μικρασία χαίρε!»

«Μικρασία χαίρε!»

«Μικρασία χαίρε!» αναφωνεί για 4η συνεχή χρονιά η ΕΣΤΙΑ Νέας Σμύρνης ανακοινώνοντας το πρόγραμμα των επετειακών εκδηλώσεων Μνήμης Μικράς Ασίας, εκδηλώσεις που αποτελούν πια θεσμό για την 89χρονη Μικρασιατική Κιβωτό Μνήμης και Πολιτισμού. Οι εκδηλώσεις, που έχουν αγκαλιαστεί με ιδιαίτερη θέρμη από το κοινό, θα πραγματοποιηθούν από τις 8 έως τις 25 Σεπτεμβρίου 2019 και θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων: Συναυλία της Μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού & Βράβευση του σπουδαίου Έλληνα Μουσικοσυνθέτη Μίμη Πλέσσα, Αφιέρωμα στη Ζωή και το Έργο του Καρόλου Κουν, Ημερίδες, Ομιλίες, Βιβλιοπαρουσιάσεις, Ξεναγήσεις στις συλλογές των Μουσείων, Προβολές Ντοκιμαντέρ.

Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ!

Ø Ακολουθεί το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2019 και ώρα 09:00

Η ΕΣΤΙΑ Νέας Σμύρνης τιμά την μνήμη του Εθνοϊερομάρτυρα Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης με τις ακόλουθες εκδηλώσεις:

Ø Ώρα 9.00 π.μ., Εκκλησιασμός – Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγ. Φωτεινής Ν. Σμύρνης

Ø Ώρα 11.00 π.μ., Κατάθεση στεφάνου στον ανδριάντα του Αγίου Χρυσοστόμου, στον Κήπο της Μνημοσύνης

Ø Θα ακολουθήσει κέρασμα στο Εντευκτήριο του Μεγάρου της ΕΣΤΙΑΣ

Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2019 και ώρα 20:30

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΜΠΑΝΤΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΜΕ ΤΙΤΛΟ: “ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΑ 60’s” & ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΜΙΜΗ ΠΛΕΣΣΑ

Η ΕΣΤΙΑ Νέας Σμύρνης, τιμά τον Μικρασιάτη Νεοσμυρνιό Ναύαρχο και Υπαρχηγό ΓΕΕΘΑ κύριο Ιωάννη Παξιβανάκη, για την προσφορά του στην πατρίδα και το Πολεμικό Ναυτικό καθώς και τον σπουδαίο Έλληνα Μουσικοσυνθέτη Μίμη Πλέσσα ανακηρύσσοντάς τον, Επίτιμο Πρόεδρο της ΕΣΤΙΑΣ,

διοργανώνοντας την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου συναυλία με την Μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού.

Τα Μέλη και οι φίλοι της ΕΣΤΙΑΣ, θα απολαύσουν στιγμές συγκίνησης και άφθαστης οπτικής και ακουστικής ομορφιάς, από την διεθνούς φήμης μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού, υπό την διεύθυνση του απαράμιλλου Μαέστρου και Πλωτάρχη ΠΝ κυρίου Γεώργιου Τσιλιμπάρη.

{Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στον προαύλιο χώρο της ΕΣΤΙΑΣ, στην Πλατεία Χρυσοστόμου Σμύρνης.}

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ | ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΘΕΣΕΩΝ!

Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2019 και ώρα 11:00

Ξενάγηση στις συλλογές των Μουσείων της ΕΣΤΙΑΣ και προβολή Ντοκιμαντέρ Στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων μνήμης «ΜΙΚΡΑΣΙΑ Χαίρε!» θα πραγματοποιηθεί προγραμματισμένη ξενάγηση στα Μουσεία της ΕΣΤΙΑΣ Νέας Σμύρνης από την Έφορο των Μουσείων κα Θέμιδα Παπαδοπούλου.

Στο πλαίσιο της ξενάγησης θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ:

– «1922: Ο Μεγάλος Ξεριζωμός»/ Ο απεσταλμένος του National Geographic στην περιοχή της Σμύρνης, εξιστορεί ως αυτόπτης μάρτυρας και φωτίζει με τον διαυγέστερο τρόπο τα γεγονότα του 1922 και 1923 που χάραξαν την ιστορία των δύο λαών στις επόμενες δεκαετίες μέχρι και σήμερα.

Απαραίτητες οι δηλώσεις συμμετοχής στη Γραμματεία της ΕΣΤΙΑΣ.

Ώρες επικοινωνίας: Δευτέρα – Παρασκευή, 10:00 – 14:00

Τηλέφωνο: 210 9333702 & 210 9330274

Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2019 και ώρα 19:00

Η ΕΣΤΙΑ Νέας Σμύρνης και το ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΟΥΝ σας προσκαλούν να τιμήσετε με την παρουσία σας μια εκδήλωση αφιερωμένη στον μεγάλο Μικρασιάτη Θεατράνθρωπο Κάρολο Κουν, με τίτλο:

«ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΚΑΡΟΛΟΥ ΚΟΥΝ»

Για τον Κάρολο Κουν θα μιλήσουν οι:

· Κωστής Καπελώνης, Σκηνοθέτης

· Χρήστος Λεοντής, Συνθέτης

· Ιωάννα Παπαντωνίου, Σκηνογράφος, Ενδυματολόγος, Ιδρύτρια και Πρόεδρος του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος (παρέμβαση μέσω βίντεο)

· Ρένη Πιττακή, Ηθοποιός

· Κάτια Γέρου, Ηθοποιός

· Δηώ Καγγελάρη, Θεατρολόγος, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ

Στο φουαγέ θα λειτουργήσει έκθεση με αντικείμενα από τη ζωή και το έργο του πολυτάλαντου Μικρασιάτη από το «Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν».

Μετά το πέρας της εκδήλωσης θα ακολουθήσουν:

Τελετή ονοματοδοσίας της Πειραματικής Θεατρικής Σκηνής της ΕΣΤΙΑΣ σε Θεατρικό Εργαστήρι ΕΣΤΙΑΣ «Κάρολος Κουν» ως ένδειξη μεγάλου σεβασμού και ευγνωμοσύνης προς το πρόσωπο του μεγάλου Μικρασιάτη σκηνοθέτη και ως αναγνώριση του σπουδαίου έργου του. (Είσοδος από την οδό «Αγίας Φωτεινής»)

Μικρή φιλική δεξίωση.

Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2019 και ώρα 19:00

Η ΕΣΤΙΑ Νέας Σμύρνης, σε συνεργασία με το ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΣΤΡΑΤΟΥ (ΓΕΣ), πραγματοποιούν αφιέρωμα για την επέτειο της 2ας Μαΐου 1919 με θέμα:

«2/15 ΜΑΪΟΥ. Η ΗΜΕΡΑ ΑΠΟΒΑΣΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΣΤΗ ΣΜΥΡΝΗ. ΗΜΕΡΕΣ ΔΟΞΗΣ ΚΑΙ ΘΡΙΑΜΒΟΥ».

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει:

– Ομιλία και προβολή βίντεο με θέμα: «Ο Ελληνικός Στρατός στη Μικρά Ασία: 1919-1922» από τους Ιστορικούς της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού του ΓΕΣ:

ΤΧΗ (ΠΒ) Μπόγρη Ιωάννη

ΜΥ Κοπανιτσάνου Θεοφάνη

– Ομιλία και προβολή βίντεο από την I Μεραρχία Πεζικού «ΣΜΥΡΝΗ» με έδρα τη Βέροια με θέμα: «I Μεραρχία Πεζικού– από το παρελθόν στο παρόν», από τον ΤΧΗ (ΠΖ) Πατσαλά Γεώργιο και την ΜΥ Ευγενία Δουλδούρα.

– Στο φουαγέ θα λειτουργήσει έκθεση με ιστορικά κειμήλια, φωτογραφικό υλικό και σημαντικά έγγραφα της περιόδου 1919-1922.

Επιμελητής έκθεσης: ΥΠΛΓΟΣ (ΦΠΖ) Ρούσσος Νικόλαος.

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2019 και ώρα 19:00

Η ΕΣΤΙΑ Νέας Σμύρνης, απονέμει βραβεία και επαίνους στους διακριθέντες συγγραφείς βιβλίων Μικρασιατικού περιεχομένου που εκδόθηκαν τα έτη

2016 –2017- 2018 και πήραν μέρος στο σχετικό λογοτεχνικό διαγωνισμό της ΕΣΤΙΑΣ.

– Ομιλήτρια της εκδήλωσης θα είναι η συγγραφέας – εκπαιδευτικός κα Τσιτιρίδου- Χριστοφορίδου Εύη με θέμα: «Όμορφες και παράξενες πατρίδες: Από το τραύμα στο θαύμα».

Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2019 και ώρα 19:00

Η ΕΣΤΙΑ Νέας Σμύρνης σε συνεργασία με το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, τιμά τη μνήμη των Προσκόπων του Αϊδινίου που κατακρεουργήθηκαν και μαρτύρησαν στο Αϊδίνιο της Μικράς Ασίας το 1919.

Κεντρικός ομιλητής ο:

· κ. Βλάσης Αγτζίδης Δρ. Σύγχρονης Ιστορίας του ΑΠΘ

Προσωπικές μαρτυρίες απογόνων των θυμάτων ή διασωθέντων θα μοιραστούν με το κοινό οι:

· κ. Τάσος Χαλκιάς, Ηθοποιός, ο οποίος θα διαβάσει αποσπάσματα της αυτοβιογραφίας της NELLY’S που αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές της ιστορίας της σφαγής και αναφέρεται στην διάσωση του αδερφού της, Προσκόπου της ομάδας του Αϊδινίου.

· κα Μαγδαληνή Αργυράκη – εγγονή του Φιλοκτήτη Αργυράκη, Αρχηγού μιας εκ των ομάδων των Προσκόπων του Αϊδινίου.

· κ. Στέλιος Μιχαηλίδης – εγγονός του προσκόπου Στέλιου Μιχαηλίδη, ο οποίος θα μας διαβάσει αποσπάσματα από το ημερολόγιο του παππού του σχετικά με τη διάσωση της οικογένειάς του.

· Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα προβληθεί βίντεο με παρέμβαση του κ. Τάσου Μπουλμέτη – Σκηνοθέτη της ταινίας «Πολίτικη Κουζίνα», στην οποία αναφέρεται στο πώς ενέταξε στην ταινία του, το θέμα της θυσίας των Προσκόπων του Αϊδινίου.

Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2019 και ώρα 19:00

Η ΕΣΤΙΑ Νέας Σμύρνης, παρουσιάζει το πρόσφατο βιβλίο του Δρ. Σύγχρονης Ιστορίας του ΑΠΘ κ. Βλάση Αγτζίδη με τίτλο: «Μικρασιατική Καταστροφή. Από τη Λούξεμπουργκ και τον Γληνό στην Ήττα και το Τραύμα», του εκδοτικού οίκου Historical Quest.

Εισηγήτρια, η κα Θέμις Παπαδοπούλου, Έφορος των Μουσείων και της Βιβλιοθήκης της ΕΣΤΙΑΣ Νέας Σμύρνης

Ομιλητές:

Ο κ. Γιάννης Χρονόπουλος, Ιστορικός

Η κα Ίρις Τζαχίλη, Αρχαιολόγος – Ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κρήτης

Ο συγγραφέας κ. Βλάσης Αγτζίδης

ΕΣΤΙΑ Νέας Σμύρνης, Κωνσταντίνου Παλαιολόγου 1, Νέα Σμύρνη, τηλ.: 210 9333702 210 9330274 F: 210 9333694

Εκδηλώσεις

Περισσοτερα στην κατηγορια Εκδηλώσεις

Copyright © 2015-2016 Clevernews