Ελλάδα

Με μειωμένο ΦΠΑ και ο «delivery» καφές

Με μειωμένο ΦΠΑ και ο «delivery» καφές

Τη μείωση του ΦΠΑ από 23% σε 13% για τον καφέ, τα σοκολατούχα και λοιπά ροφήματα  που παρασκευάζονται και πωλούνται από επιχειρήσεις εστίασης ως έτοιμα προς κατανάλωση, προβλέπει μεταξύ άλλων τροπολογία-«σκούπα» που κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών –παρακάμποτοντας και τα νομικα εμπόδια επειδή έχει κατατεθεί και η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.

Με την ίδια τροπολογία απαλλάσσονται από τα πρόστιμα όσοι υπέβαλαν εκπρόθεσμα (λόγω ων παρατάσεων που είχαν δοθεί) τις αποδείξεις δαπανών στην φορολογική τους δήλωση. Επίσης απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος άτομα με αναπηρία, ενώ καθιερώνεται και ειδικό τέλος 200 ευρώ και άνω για όλα τα σκάφη αναψυχής άνω των 7 μέτρων.

Με άλλες διατάξεις προβλέπονται:

– διαδικασίες εξπρές για το «φακέλωμα» των τραπεζικών συναλλαγών σε βάθος 10ετίας για φορολογούμενους οι οποίοι είναι ύποπτοι φοροδιαφυγής

– μείωση φόρου στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα από ΕΕ.  Συγκεκρικέμα, μειώνεται η φορολογητέα αξία των εισαγόμενων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων με αποτέλεσμα να υποχωρεί και η τελική τιμή για τον αγοραστή, ανάλογα με τα χιλιόμετρα που έχουν διανύσει.  Επιπλέον όμως εξαιρούνται από τον φόρο πολυτελείας τα κοινοτικά αυτοκίνητα,  τα επιβατικά αυτοκίνητα που προορίζονται να κυκλοφορήσουν ως δημοσίας χρήσης , τα αυτοκινούμενα τροχόσπιτα,τα ασθενοφόρα , οι νεκροφόρες , οι αστυνομικές κλούβες καθώς και τα ηλεκτροκίνητα Ι.Χ

ΦΠΑ «στο πόδι»

Η τροπολογία προβλέπει ότι μειώνεται στο 13% από 23% ο ΦΠΑ για καφέδες, και ροφήματα σοκολάτας κάθε είδους και αφεψήματα όπως τσαι, χαμομήλι και που παρασκευάζονται ως έτοιμα προς κατανάλωσης κατόπιν παραγγελίας του πελάτη από επιχειρήσεις εστίασης. Η μείωση θα είναι μόνιμη και διαρκής, δεν έχει δηλαδή ημερομηνία λήξεως όπως ο ΦΠΑ στην εστίαση.

Επιπλέον:

1. Αναγνωρίζονται από την εφορία οι αποδείξεις δαπανών για τους φορολογούμενους που  υπέβαλαν  εκπρόθεσμες φορολογικές δηλώσεις οικονομικού έτους 2013 μέχρι και τις 15 Σεπτεμβρίου 2013.

2. Το τέλος επιτηδεύματος για κάθε υποκατάστημα επιχείρησης θα είναι 600 ευρώ τον χρόνο.

3. Εξαιρούνται από την επιβολή του τέλους επιτηδεύματος για το οικονομικό έτος 2013 τα πρόσωπα που ασκούν ατομική εμπορική επιχείρηση ή ελεύθερο επάγγελμα που παρουσιάζουν αναπηρία άνω του 80%.

4. Αποσαφηνίζεται ότι εξαιρούνται από την υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης φυσικά πρόσωπα που έχουν συμπληρώσει το 18 έτος της ηλικίας τους και είναι προστατευόμενα μέλη. Τα πρόσωπα αυτά θεωρείται ότι βαρύνουν το φορολογούμενο εφόσον συνοικούν με αυτό και το ετήσιο φορολογούμενο, πραγματικό ή τεκμαρτό και απαλλασσόμενο εισόδημα τους δεν υπερβαίνει το ποσό των 3.000 ευρώ ευρώ ή το ποσό των 6.000 ευρώ αν αυτά παρουσιάζουν αναπηρία 67% και άνω.

5. Γλιτώνουν τα πρόστιμα οι  υποκείμενοι στον  ΦΠΑ οι οποίοι δεν διαθέτουν μόνιμη εγκατάσταση ή φορολογικό αντιπρόσωπο στην Ελλάδα αν καταθέσουν δηλώσεις και καταβάλλουν το φόρο που οφείλουν για πράξεις που πραγματοποιούν έως 30 Νοεμβρίου 2013.

Τέλος πλόων στα σκάφη

Για όλα τα σκάφη αναψυχής, ιδιωτικά και επαγγελματικά, μήκους άνω των 7 μέτρων Σκάφη αναψυχής, θεσπίζεται Τέλος Παραμονής και Πλόων. Το τέλος επιβάλλεται όποια σημαία και αν φέρουν εφόσον πλέουν, ελλιμενίζονται ή αγκυροβολούν στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Το τέλος επιβάλλεται για παραμονή στην ελληνική επικράτεια από 1η Ιανουαρίου 2014 και οι ιδιοκτήτες των σκαφών αναψυχής να καλούνται να το καταβάλλουν μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου.

Το τέλος καθορίζεται ως εξής:

α) για τα ολικού μήκους από 7 μέτρα έως και 8 μέτρα σε 200 ευρώ.

β) για τα ολικού μήκους άνω των 8 μέτρων και έως και 10 μέτρα σε 300 ευρώ.

γ) για τα ολικού μήκους άνω των 10 μέτρων και έως και 12 μέτρα σε 400 ευρώ.

δ)  για τα ολικού μήκους άνω των 12 μέτρων

– ανά έτος, 100 ευρώ ανά μέτρο, υπολογιζόμενο από το πρώτο μέτρο ή

– ανά μήνα, 10 ευρώ ανά μέτρο, υπολογιζόμενο από το πρώτο μέτρο.

Το τέλος για τα επαγγελματικά πλοία αναψυχής και τα επαγγελματικά τουριστικά ημερόπλοια μειώνεται στο 50% με την προϋπόθεση της αποκλειστικής επαγγελματικής χρήσης.

– Για πλοία άνω των 12 μέτρων που ελλιμενίζονται μόνιμα στην ελληνική επικράτεια, παρέχεται έκπτωση 30%.

– Η απόδειξη καταβολής του τέλους φυλάσσεται μαζί με τα ναυτιλιακά έγγραφα του πλοίου  ή του μικρού σκάφους και επιδεικνύεται στις αρμόδιες Λιμενικές, Τελωνειακές και Φορολογικές Αρχές όποτε ζητηθεί.

– Απαγορεύεται ο απόπλους του πλοίου ή του μικρού σκάφους σε περίπτωση μη πληρωμής του τέλους μέχρι την πληρωμή του και επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 100% του ετησίως αναλογούντος τέλους χωρίς έκπτωση.

Πηγή protothema.gr/ Κωστής Πλάντζος

Σχόλια

Ελλάδα

Περισσοτερα στην κατηγορια Ελλάδα

Copyright © 2015-2016 Clevernews