Κοινωνία

Μίζα 600.000 ευρώ σε βαλίτσα – «ποταμός» αποκαλύψεων απο Καντά

Μίζα 600.000 ευρώ σε βαλίτσα – «ποταμός» αποκαλύψεων απο Καντά

«Είναι για σένα», είπε στον Κάντα ο άνθρωπος που την… ξέχασε στο γραφείο του. Ο «ποταμός» αποκαλύψεων για τη διακίνηση μαύρου χρήματος στα εξοπλιστικά αναμένεται να ανοίξει νέο κύκλο ερευνών.

Δύο επιχειρηματίες – εμπόρους όπλων «καίει», μεταξύ άλλων, στην πολυήμερη απολογία του ο άλλοτε αναπληρωτής γενικός διευθυντής Εξοπλισμών Αντώνης Κάντας, καθώς κατέθεσε συγκεκριμένα στοιχεία σε βάρος τους για διακίνηση μαύρου χρήματος σε μεγάλες εξοπλιστικές συμβάσεις που συμμετείχαν.

Ο Αντ. Κάντας, ο οποίος χθες ολοκλήρωσε την απολογία του ενώπιον των ειδικών ανακριτών Διαφθοράς, Γαβριήλ Μαλή και Ιω. Σταυρόπουλου, «χαρτογράφησε» με λεπτομέρειες τις μίζες, που και ο ίδιος παραδέχθηκε ότι πήρε στο πλαίσιο σειράς εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, απολογούμενος ο Κάντας έδωσε σημαντικότατα για την ανάκριση στοιχεία κυρίως για τις συμβάσεις των υποβρυχίων και την αγορά των αρμάτων Leopard, όπως και για άλλα μεσαίου βεληνεκούς εξοπλιστικά μεταξύ των οποίων τα Cornet και τα Asrad.

Κατέθεσε στοιχεία για τη διακίνηση των 14 εκατ. δολαρίων που έφθασαν -από Γερμανία και Ελβετία- μέσω δικτύου εταιρειών σε λογαριασμούς του στη Σιγκαπούρη, περιγράφοντας με λεπτομέρειες τον τρόπο διακίνησης, μέσω off shore εταιρειών για τις οποίες κατονόμασε συγκεκριμένο πρόσωπο, καταγόμενο από την Κέρκυρα, ότι ήταν ο ιθύνων νους του δικτύου μεταφοράς των παράνομων χρημάτων.

Το πρόσωπο αυτό που ήταν ήδη γνωστό στις ανακριτικές αρχές -και προ της απολογίας Κάντα- καθώς είχε την εκπροσώπηση εταιρειών που διαδραμάτισαν κομβικό ρόλο στις μίζες των υποβρυχίων -Atlas Electronic και Rheinmetall- αποτελεί πλέον άμεση προτεραιότητα για τους δύο ανακριτές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ανακριτές Γαβριήλ Μαλής και Ιω. Σταυρόπουλος αναμένεται άμεσα, ενδεχομένως και μέσα στις γιορτές, να τον καλέσουν κατηγορούμενο για σειρά αδικημάτων σε βαθμό κακουργήματος, καθώς και ο Αντ. Κάντας έδωσε επιβαρυντικά στοιχεία γι’ αυτόν.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, κατέθεσε ότι τον δωροδόκησε με 1,5 εκατομμύριο ευρώ για ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα, ενώ τον ενέπλεξε και σε άλλες παράνομες πληρωμές.

Δίδοντας στην πολυήμερη απολογία του ο Κάντας το στίγμα των παράνομων πληρωμών που αφορούσαν τα εξοπλιστικά προγράμματα στις αρχές του 2000, άφησε άφωνους τους ανακριτές, όταν διηγήθηκε περιστατικό με αποδέκτη χρημάτων τον ίδιο.

Ανέφερε ότι εμπλεκόμενος με σύμβαση εξοπλιστικών τον επισκέφθηκε στο γραφείο του, άφησε σακ βουαγιάζ και όταν έφυγε, ο Κάντας νόμιζε ότι το ξέχασε και τον κάλεσε να το πάρει. Η απάντηση που έλαβε εντυπωσίασε ακόμα και τον Αντ. Κάντα που είχε αποδεχθεί εκατ. ευρώ από μίζες, όταν άκουσε, ότι το «σακ βουαγιάζ μπορεί να το ανοίξει, είναι για τον ίδιο» και είχε μέσα 600 χιλιάδες ευρώ!

Πάντως τα στοιχεία που παρέδωσε ο Κάντας στους ανακριτές για το δαιδαλώδες δίκτυο διακίνησης του μαύρου πολιτικού χρήματος -ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι για τη διακίνηση κατέθεσε ότι μεσολάβησαν επτά πιστωτικά ιδρύματα- αναμένεται να προκαλέσει μπαράζ ενεργειών από τους ανακριτές και να ανοίξει νέες έρευνες για τα εξοπλιστικά.

Για ορισμένες, μάλιστα, από τις συμβάσεις για εξοπλιστικά, που κατέθεσε στοιχεία ο Κάντας, τις έρευνες θα διενεργήσουν οι εισαγγελείς Διαφθοράς που είχαν «εκπρόσωπο» στην πολυήμερη απολογία τον εισαγγελέα Αντ. Ελευθεριάνο.

Οι συνήγοροί του Αντ. Κάντας, Ιω. Μαντζουράνης και Ηλ. Μπίσιας, μετά την ολοκλήρωση της απολογίας του, δήλωσαν «ότι και άλλοι αναμένεται να ακολουθήσουν την τακτική του πελάτη τους», δίδοντας μια πρόγευση των αποκαλύψεων που θα ακολουθήσουν.

Πηγή kathimerini.gr/ της Ιωάννας Μάνδρου

 

Σχόλια

Κοινωνία

Περισσοτερα στην κατηγορια Κοινωνία

Copyright © 2015-2016 Clevernews