Ελλάδα

Moody’s: Αυξημένο το ρίσκο για Grexit

Moody’s: Αυξημένο το ρίσκο για Grexit

Πιθανή η απόρριψη ελάφρυνσης του χρέους που θα ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ

Τη θέση ότι η πολιτική αναταραχή στην Ελλάδα και οι πρόωρες εκλογές έχουν αυξήσει το ρίσκο εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη επισημαίνει ο οίκος αξιολόγησης Moody΄s. Σε σημερινή του ανάλυση ο οίκος αξιολόγησης υπογραμμίζει πάντως ότι το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ παραμένει χαμηλότερο σε σχέση με το 2012, και είναι σχετικά απίθανο.

«Ενδεχόμενη έξοδος από τη νομισματική ένωση θα ήταν μια καθοριστική στιγμή για το ευρώ: θα έδειχνε πως η νομισματική ένωση είναι διαιρέσιμη και όχι μη αναστρέψιμη», σύμφωνα με τον συντάκτη της έκθεσης, Colin Ellis. «Ωστόσο, αν και η έξοδος της Ελλάδας σήμερα πιθανότατα θα πυροδοτούσε νέα ύφεση στην υπόλοιπη ευρωζώνη, η πιστωτική επίπτωση ίσως να ήταν λιγότερο έντονη απ” ό,τι το 2012 διότι ο κίνδυνος μετάστασης από ένα Grexit έχει μειωθεί σημαντικά διότι επιπλέον οι νομοθέτες τώρα διαθέτουν ισχυρότερα εργαλεία για να περιορίσουν τη ζημία από ένα τέτοιο γεγονός».

Σύμφωνα με τον οίκο, η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα έχει αναζωπυρώσει τις ανησυχίες για μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, δεδομένου ότι στις δημοσκοπήσεις προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ. «Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται να παραμείνει στην ευρωζώνη, έχει επίσης αφήσει να εννοηθεί ότι θα επιδιώξει ελάφρυνση του χρέους από τα άλλα κράτη-μέλη.

Οι κυβερνήσεις των κρατών είναι πιθανό να απορρίψουν ένα τέτοιο αίτημα, εν μέρει λόγω του ότι μπορεί να οδηγήσει σε παρόμοια αιτήματα από άλλες εξίσου χρεωμένες χώρες της ευρωζώνης» υπογραμμίζει ο Moody’s. Παράλληλα επισημαίνεται ότι σε περίπτωση που η Ελλάδα βγει από την Ευρωζώνη, η ελληνική οικονομία θα υποστεί σοβαρές ζημίες βραχυπρόθεσμα.

πηγή

Σχόλια

Ελλάδα

Περισσοτερα στην κατηγορια Ελλάδα

Copyright © 2015-2016 Clevernews