Κόσμος

Moody’s: Βλέπει πιθανή μεγάλη αναδιάρθρωση του χρέους της Κύπρου

Moody’s: Βλέπει πιθανή μεγάλη αναδιάρθρωση του χρέους της Κύπρου

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s θεωρεί πιθανή μεγάλη αναδιάρθρωση του χρέους της Κύπρου στο μέλλον, παρά τα πρόσκαιρα οφέλη που προκύπτουν από την αναδιάρθρωση του ρωσικού δανείου.

Σε έκθεση που εξέδωσε χθες Δευτέρα σημειώνει ότι το όφελος από την αναδιάρθρωση του ρωσικού δανείου ανέρχεται στα 160 εκατ. ευρώ, αλλά δεν είναι αρκετό για να αναχαιτίσει την πορεία του δημοσίου χρέους στα επίπεδα του 140%, το οποίο εκτιμούν ότι θα φτάσει το 2016.

Από την αναδιάρθρωση του ρωσικού δανείου επωφελείται η ρευστότητα της Κύπρου, ωστόσο η χρεοκοπία είναι πιθανή εκτιμά ο οίκος Moody’s, και ίσως να απαιτηθούν περαιτέρω αναδιαρθρώσεις του χρέους, αφού οι σημαντικές οικονομικές και χρηματοπιστωτικές προκλήσεις της Κύπρου απειλούν τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών.

Τονίζεται ότι η συμφωνία για την αναδιάρθρωση του ρωσικού δανείου, φέρνει την Κύπρο πιο κοντά στην εκπλήρωση των μέτρων του προγράμματος προσαρμογής, όμως θεωρεί ότι η απουσία σημαντικής ελάφρυνσης του ρωσικού χρέους αφήνει την πορεία του χρέους σε γενικές γραμμές αμετάβλητη. Εξακολουθεί ωστόσο να πιστεύει ότι το χρέος θα εκτοξευθεί στο 140% του ΑΕΠ το 2016, 15 ποσοστιαίες μονάδες σε ψηλότερα επίπεδα από ό,τι προβλέπει το πρόγραμμα (οι εκτιμήσεις των Moody’s υπερβαίνουν κατά πολύ αυτές της τρόικας, η οποία αναμένει ότι το δημόσιο χρέος το 2016 θα ανέλθει στο 121,9%).

Μέχρι το 2015, διατηρεί χαμηλές προσδοκίες για τη συμβολή των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην ανάπτυξη και εκτιμά ότι η ύφεση θα συνεχιστεί και το 2015.

πηγή tovima.gr

Σχόλια

Κόσμος

Περισσοτερα στην κατηγορια Κόσμος

Copyright © 2015-2016 Clevernews