Ελλάδα

Ναι μεν,αλλά…

Ναι μεν,αλλά…

Από στενωπό άνευ προηγουμένου καλείται να περάσει η κυβέρνηση για την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο με τους Θεσμούς τον Ιανουάριο. Τα ψιλά γράμματα της απόφασης του Eurogroup, η οποία εκδόθηκε το βράδυ της Δευτέρας, οδηγούν σε ένα νέο, πολύ σκληρό γύρο διαβουλεύσεων με την τρόικα και τη λήψη νέων μέτρων που θα ικανοποιήσουν και το ΔΝΤ.

Πέρα από το «καρότο» -τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος- η απόφαση περιλαμβάνει και λεπτομερές «μαστίγιο». Το πλέγμα των δεσμεύσεων προκύπτει από τις παρακάτω αναφορές στο ανακοινωθέν και συνδέεται ευθέως (παρότι δεν ομολογείται ρητά) με την ολοκλήρωση της συμφωνίας για το χρέος η οποία θα αρχίζει να εφαρμόζεται άμεσα.

Αναλυτικά, τα κρίσιμα σημεία:

  1. «Το Eurogroup σημειώνει ότι η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff-level agreement) πρέπει να περιλαμβάνει μέτρα για την επίτευξη του συμφωνημένου στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018». Μεταξύ άλλων ζητούνται «επιπλέον ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας». Αυτές οι δύο αναφορές συνδυάζονται με την απαίτηση (στο τέλος του κειμένου) για τεχνική συμφωνία και με το ΔΝΤ «σύμφωνα με τις καθιερωμένες πρακτικές του Ταμείου».

Συμπέρασμα: η αξιολόγηση θα κλείσει μόνο αν υπάρχει σύμφωνη γνώμη του ΔΝΤ και σε τεχνικό επίπεδο για τις μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά και για την επίτευξη του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος, ύψους 3,5% του ΑΕΠ για το διάστημα 2018-2020 και πέραν αυτού.

Η δυσκολία του εγχειρήματος γίνεται αντιληπτή από αυτά που έλεγε την Παρασκευή το βράδυ η ίδια η κυβέρνηση. Ετσι, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές το ΔΝΤ ζητεί μέτρα 4,2 δισ. ευρώ (μείωση αφορολόγητου και κύριων συντάξεων) για να δεχτεί την επίτευξη του στόχου για το 2019 και το 2020.

Για τα εργασιακά, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το ΔΝΤ επιμένει στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και λέει όχι στην υπερίσχυση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας έναντι των επιχειρησιακών.

  1. Η Ελλάδα έκανε δεκτό έναν μηχανισμό στα πρότυπα του «κόφτη» για μετά το 2018. Η απόφαση αναφέρει σαφώς ότι για την διασφάλιση της επίτευξης των δημοσιονομιών στόχων μετά τη λήξη του προγράμματος «οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να συμφωνήσουν με τους Θεσμούς για έναν μηχανισμό και για διαρθρωτικά μέτρα» που θα παρέχουν αυτή την εξασφάλιση.
  2. Ο στόχος του 3,5% θα πρέπει να διατηρηθεί σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Αυτό σημαίνει ότι δεν επιτυγχάνεται ο στόχος που είχε εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός για χαλάρωση της λιτότητας με μείωση του στόχου για το πλεόνασμα από το 2018 ή το 2019 στο 2% του ΑΕΠ.
  3. Η κυβέρνηση καλείται να στελεχώσει το διοικητικό συμβούλιο του Υπερταμείου για να είναι απολύτως λειτουργικό ως το τέλος Ιανουαρίου του 2017.

Στα θετικά, τέλος, η επιβεβαίωση ότι υπάρχει συμφωνία για τον Προϋπολογισμό του 2017 και για την εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος (ΚΕΣ) την επόμενη χρονιά.

Σχόλια

Ελλάδα

Περισσοτερα στην κατηγορια Ελλάδα

Copyright © 2015-2016 Clevernews

Share via
Copy link