Πολιτική

Νέο αυτογκόλ ΣΥΡΙΖΑ με το ευρωψηφοδέλτιο

Νέο αυτογκόλ ΣΥΡΙΖΑ με το ευρωψηφοδέλτιο

Η απόσυρση της ρομά ακτιβίστριας Σαμπιχά Σουλεϊμάν, η οποία έχει ενοχλήσει με την δράση της το τουρκικό προξενείο στη Θράκη, θεωρείται ευνοϊκή για τα τουρκικά συμφέροντα στην περιοχή

Νέο αυτογκόλ πέτυχε ο κ. Τσίπρας με την απόσυρση της υποψηφιότητας της μουσουλμάνας Ρομά Σαμπιχά Σουλεϊμάν από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις αντιδράσεις στελεχών της μουσουλμανικής μειονότητας. Η απόσυρση της Ρομά ακτιβίστριας, η οποία έχει ενοχλήσει με την πλούσια δράση της το τουρκικό προξενείο στη Θράκη, δημιούργησε δυσμενέστατες εντυπώσεις τόσο στους Ρομά όσο και σε μεγάλο μέρος της μειονότητας, ενώ προκάλεσε και επιθέσεις κατά της Κουμουνδούρου η οποία κατηγορείται ότι ευνόησε τα τουρκικά συμφέροντα στην περιοχή. Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρώντας να μειώσει τη ζημιά που προκλήθηκε από την επικίνδυνη ελαφρότητα των χειρισμών της ηγεσίας του, μίλησε για προσπάθεια κάποιων ΜΜΕ να αναδείξουν τα εσωκομματικά της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποσιωπώντας τις εσωτερικές αναταράξεις που σημειώνονται στη ΝΔ.

Η ίδια η Σαμπιχά Σουλεϊμάν μιλώντας στα «ΝΕΑ» υπέδειξε ως υπαίτιο της αποπομπής της τον βουλευτή Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, ενώ σημείωσε ότι βρίσκεται αντιμέτωπη «με τα ενεργούμενα του τουρκικού προξενείου, που μας πιέζουν με νύχια και με δόντια να ομολογήσουμε τουρκική καταγωγή». Η 38χρονη Σαμπιχά Σουλεϊμάν είναι ακτιβίστρια μουσουλμάνα Ρομά και έχει να επιδείξει πολύχρονους αγώνες για την εξασφάλιση μόρφωσης στα παιδιά του οικισμού Ρομά στο Δροσερό Ξάνθης. Την ίδια ώρα, πάντως, οι αντιδράσεις που ξεσηκώθηκαν μπροστά στην υποψηφιότητά της αναδεικνύουν τις ευαίσθητες ισορροπίες που διαμορφώνονται στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης.

Τον βουλευτή Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ Χουσεΐν Ζεϊμπέκ υποδεικνύει ως υπεύθυνο της αποπομπής της από το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος η Σαμπιχά Σουλεϊμάν. Τη θέση της πάντως στο ψηφοδέλτιο κατέλαβε ο μοριακός βιολόγος Ουμίτ Μεστάν από την Ξάνθη – συνεργάτης του Χουσεΐν Ζεϊμπέκ.

Η απόφαση, που ανακοινώθηκε προχθές το βράδυ προκαλώντας θύελλα, είχε ήδη ληφθεί από τη Μ. Πέμπτη, σε σύσκεψη υπό τον γραμματέα του κόμματος Δημήτρη Βίτσα. Ο 31 ετών Ουμίτ Μεστάν είναι μέλος της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ στην Ξάνθη. Η απόσυρση της υποψηφιότητας της Σαμπιχά Σουλεϊμάν ήταν το αποτέλεσμα των αντιδράσεων που προκλήθηκαν από μερίδα της μειονότητας που δεν αναγνωρίζει ως χωριστό κομμάτι της τους μουσουλμάνους Ρομά – όπως είναι η κυρία Σουλεϊμάν. Μάλιστα, στην 38χρονη ακτιβίστρια, που έχει να επιδείξει σημαντικό και πολύχρονο έργο στην εκπαίδευση των παιδιών του οικισμού Ρομά του Δροσερού Ξάνθης, καταλογίσθηκαν ακόμη και… ακροδεξιές θέσεις.

«Δεν απαντώ στα περί Ακροδεξιάς. Τα λένε όσοι δεν με γνωρίζουν. Με πληγώνει γιατί δεν είχα ποτέ μου σχέση με αυτόν τον πολιτικό χώρο, αλλά δεν θα απαντήσω» είπε χθες στα «ΝΕΑ» η κυρία Σουλεϊμάν. «Στον αγώνα μας αυτόν βρεθήκαμε αντιμέτωποι όχι μόνο με τον απύθμενο ρατσισμό μερίδας του τοπικού Τύπου, αλλά και με τα ενεργούμενα του τουρκικού προξενείου που μας πιέζουν, με νύχια και με δόντια, να ομολογήσουμε τουρκική καταγωγή, από φόβο μήπως χάσει τη συσπείρωση και τη συνοχή της η μειονότητα» είπε.

Η κυρία Σουλεϊμάν, όμως, αναφέρθηκε και σε δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να μασάει τα λόγια της: «Δυστυχώς, με δηλώσεις τους δήθεν αριστεροί καθηγητές πανεπιστημίου μάς μαλώνουν που επιμένουμε να αυτοπροσδιοριζόμαστε ως Τσιγγάνοι. Δεν έχουν βέβαια πατήσει το πόδι τους στο Δροσερό. Σιχαίνονται να πιουν έναν καφέ στα γραφεία του συλλόγου μας (σ.σ.: τον σύλλογο Ελπίδα, που ίδρυσε το 2006). Μας αντιμετωπίζουν ως αναλώσιμες μονάδες στα παιχνίδια εντυπώσεων που θέλουν να παίξουν. Πού ήταν όλοι αυτοί όταν, πριν από έναν χρόνο, οι τοπικές Αρχές με απροκάλυπτο ρατσιστικό μένος έκλειναν το μοναδικό κέντρο εκπαίδευσης και δημιουργικής απασχόλησης στον οικισμό που έδινε καθημερινά ένα πιάτο φαγητό, ζεστή αγκαλιά και φροντίδα στα τσιγγανόπουλα του Δροσερού;» είπε και κατέληξε: «Τότε είχαμε την ευκαιρία να μετρήσουμε αυτούς που αληθινά νοιάζονται για εμάς, που δεν διστάζουν να σταθούν απέναντι στους μηχανισμούς που καταδυναστεύουν τον τόπο. Με ενοχλεί που οι ιδέες τους περνούν για αριστερές. Ελπίζω πάντως, μετά την αδέξια αλλά όντως συγκινητική προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ, να γίνει αντιληπτή στην Αριστερά η φωνή των Τσιγγάνων της Θράκης, που είμαστε η μειονότητα της μειονότητας».

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΡΟΜΑ. Η 38χρονη Σαμπιχά Σουλεϊμάν πρωταγωνιστεί τα τελευταία δέκα χρόνια στην προσπάθεια αναβάθμισης της εκπαίδευσης στον οικισμό των Ρομά στο Δροσερό της Ξάνθης, όπου διαμένει, και στον περιορισμό της μαθητικής διαρροής που ειδικά στις γυναίκες ήταν ιδιαίτερα υψηλός.

Το 2007 βραβεύθηκε για το έργο της από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια ενώ το 2009 βραβεύθηκε από το αμερικανικό γενικό προξενείο Θεσσαλονίκης για «την επιτυχή προσπάθειά της και τη σταθερή παρουσία της στην ανάδειξη και στην αντιμετώπιση των θεμάτων της κοινότητας των Ρομά στη Θράκη».

Πρώτος στόχος του συλλόγου Ελπίδα που ίδρυσε είναι να πείσει τα παιδιά του οικισμού του Δροσερού για την αναγκαιότητα των σπουδών και της γνώσης. Και, πράγματι, με τον σύλλογό της κατόρθωσε μέσα σε λίγα χρόνια να αυξήσει τους μαθητές του δημοτικού και του γυμνασίου του Δροσερού από 160 σε 800!

Μιλώντας στα «ΝΕΑ» σημειώνει: «Είμαστε μια κλειστή κοινωνία πέντε χιλιάδων ανθρώπων, που ζούμε μόλις ένα χιλιόμετρο μακριά από την Ξάνθη και όμως για πολλά χρόνια αντιμετωπίσαμε τον ρατσισμό και την κοινωνική περιθωριοποίηση. Μας υποτιμούσαν, μας θεωρούσαν βρώμικους, κλέφτες, πολίτες δεύτερης κατηγορίας, που ήμασταν χρήσιμοι μόνο ως χειρώνακτες και τίποτα περισσότερο. Ε, λοιπόν, αυτό δεν το δέχομαι. Δεν ζητάμε ελεημοσύνη από κανέναν παρά μόνο σεβασμό από την ελληνική κοινωνία και το ενδιαφέρον των θεσμικών φορέων. Ας καταλάβουν λοιπόν ότι η ύπαρξη πολιτών με διαφορετική κουλτούρα μέσα σε ένα κράτος είναι πλούτος και όχι κατάρα» καταλήγει.

Πηγή tanea/ Δάμων Δαμιανός

Σχόλια

Πολιτική

Περισσοτερα στην κατηγορια Πολιτική

Copyright © 2015-2016 Clevernews