Κόσμος

Με το ΓΓ του ΟΗΕ θα συναντηθεί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Με το ΓΓ του ΟΗΕ θα συναντηθεί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Συνάντηση με τον Γ.Γ του ΟΗΕ Μπάν Κι Μουν θα έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στις Βρυξέλλες στις 2 Απριλίου.

Εξάλλου, στη συνάντηση που θα πραγματοποιήσουν ο Νίκος Αναστασιάδης με τον Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Έρογλου θα τεθεί έγγραφο της ε/κ πλευράς το οποίο θα συγκρίνει τις θέσεις της τ/κ πλευράς με το Κοινό ανακοινωθέν.

Μέχρι τη Δευτέρα είπε ο Πρόεδρος θα έχουμε εγγράφως τη σύγκριση των θέσεων της τ/κ πλευράς με το Κοινό Ανακοινωθέν το οποίο όπως τόνισε ο Πρόεδρος θα επιδοθεί και στον ΓΓ του ΟΗΕ στην συνάντηση της 2ας Απριλίου.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επεσήμανε ότι “εισήλθαμε σε ουσιαστικό διάλογο. Υπάρχει απόσταση αλλά ασπίδα μας είναι το κοινό ανακοινωθέν”

Μιλώντας σήμερα σε φοιτητές και καθηγητές του  Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφερόμενος στο Κυπριακό είπε ότι «έχουν περάσει ήδη 40 χρόνια από την τουρκική εισβολή. Πλειάδα ψηφισμάτων από πλευράς βασικών αρχών του ΟΗΕ, δικαιώνουν το αίτημα των Κυπρίων για απαλλαγή από την κατοχή, πλην όμως τα συμφέροντα των διαφόρων δυνάμεων δεν επέτρεψαν μέχρι σήμερα να ασκηθεί εκείνη η πίεση πάνω στην κατοχική δύναμη, την Τουρκία, έτσι ώστε να απαλλαγούμε από την κατοχή, να ελευθερώσουμε αυτό τον τόπο, να επανενώσουμε τη χώρα μας και να ζήσουμε ειρηνικά με τους συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους. Αντίθετα, όλα αυτά τα χρόνια υπάρχει μια προσπάθεια αλλοίωσης του δημογραφικού χαρακτήρα των κατεχομένων.

Ξεπερνούν τις 250 χιλιάδες οι έποικοι

Υπολογίζεται σήμερα, είπε ο Πρόεδρος,  ότι οι έποικοι με τους Τουρκοκύπριους ξεπερνούν τις 250 χιλιάδες, κάτι που είναι επιβαρυντικό όσον αφορά τα συστατικά στοιχεία της λύσης, αφού, μεταξύ άλλων, επιδίωξη είναι πέραν από την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και η αποχώρηση των εποίκων.

“Με την πάροδο του χρόνου δημιουργούνται, ή θα επικαλεστούν κάποιοι ότι δημιουργούνται, και όντως δημιουργούνται, ανθρωπιστικά προβλήματα. Κάποιοι γεννιούνται στα κατεχόμενα, μεγαλώνουν στα κατεχόμενα, βεβαίως από έποικους. Αλλά δεν παύει να εγείρει την ευαισθησία κάποιων και να προβάλλεται ως επιχείρημα ότι δεν μπορείς να εκδιώξεις κάποιους είτε που προέρχονται από μικτούς γάμους είτε που είναι παιδιά που έχουν γεννηθεί ακόμη και από έποικους”, ανέφερε.

Η απελπισία οδηγεί τους ε/κ στην επιτροπή αποζημιώσεων

Κάτι που επίσης δεν μπορεί να μας αφήσει να εφησυχάστουμε, τόνισε ο Πρόεδρος,  είναι η απελπισία που ενισχύεται από την οικονομική κρίση που οδηγεί Ελληνοκύπριους να προσφεύγουν στην επιτροπή αποζημιώσεων των κατεχομένων η οποία από κάποιους λέγεται παράνομη, αλλά, δυστυχώς, δεν είναι ποσώς παράνομη, διότι σε μια απόφαση του ΕΔΑΔ, με γραπτή δήλωση της Τουρκίας ότι ελέγχει το κατεχόμενο μέρος της Κύπρου, κρίθηκε ότι οι επιτροπές αποζημιώσεων δεν είναι παρά τουρκικά ένδικα μέσα. “Και ως εκ τούτου με την απόφαση του ΕΔΑΔ θα πρέπει να εξαντλούνται πρώτα τα ένδικα μέσα στη χώρα ή από τη χώρα που διεκδικούνται οι αποζημιώσεις, που παραβιάζει το δίκαιο, προκειμένου να επιτραπεί η προσφυγή στο ΕΔΑΔ. Και αυτό είναι ένα αποτέλεσμα πολιτικών σκοπιμοτήτων, βεβαίως, αλλά και της παρόδου του χρόνου”.

Αποτέλεσμα, συμπλήρωσε,  είναι αυτή την ώρα να εκκρεμούν ενώπιον των επιτροπών αποζημιώσεων, πέραν των εκδικασθείσων, 5.600 αιτήσεις. Δεν γνωρίζω ποια έκταση γης καλύπτουν, αλλά εάν αφεθεί ο χρόνος χωρίς πρόοδο, χωρίς επιμονή, χωρίς προβληματισμό, ενδεχόμενα κάποια στιγμή άλλα συστατικά στοιχεία της λύσης, όπως είναι το περιουσιακό και οι εδαφικές αναπροσαρμογές, να μην είμαστε σε θέση να τα διαπραγματευτούμε διότι δεν θα υπάρχουν περιουσίες προς διαπραγμάτευση ή θα είναι τέτοια ελάχιστη περιουσία των Ελληνοκυπρίων που δεν θα μας δίνει τα ερείσματα, όπως αυτά υπήρχαν στις αρχές, ή πριν κάποια χρόνια ή ακόμη και σήμερα.

Όμως, πρόσθεσε,  δεν μπορεί να παραγνωρίσουμε αυτά τα γεγονότα. “Θα πρέπει να προβληματιστούμε ακόμη για το ότι όσοι των Ελληνοκυπρίων αποζημιώνονται για τις περιουσίες τους είναι υποχρεωμένοι να τις μεταβιβάσουν στο τουρκικό κράτος. Το τουρκικό κράτος για να τις μεταβιβάσει σε Τουρκοκύπριους ζητά ως αντάλλαγμα τις περιουσίες των Τουρκοκυπρίων στις ελεύθερες περιοχές. Αποτέλεσμα δεν είναι μόνο η τουρκοποίηση των κατεχομένων αλλά και η εμφάνιση της Τουρκίας στις περιοχές που το κράτος ελέγχει. Αντιλαμβάνεστε την επιδείνωση, για να μην αναφερθώ και στις διεθνείς εξελίξεις που επιβαρύνουν γενικότερα το κλίμα”.

Πηγή sigmalive

Σχόλια

Κόσμος

Περισσοτερα στην κατηγορια Κόσμος

Copyright © 2015-2016 Clevernews