Ελλάδα

Ντράγκι: «Εύθραυστη η ανάκαμψη στην ευρωζώνη»

Ντράγκι: «Εύθραυστη η ανάκαμψη στην ευρωζώνη»

Τη διαβεβαίωση ότι το βασικό επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα εξέφρασε σήμερα, Δευτέρα, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, χαρακτηρίζοντας εύθραυστη την ανάκαμψη της ευρωζώνης.

Ο ιταλός κεντρικός τραπεζίτης ανέφερε πως η ανεργία παραμένει πολύ υψηλή, ωστόσο σημείωσε το ότι ο ρυθμός ανάπτυξης 0,3% που καταγράφηκε στο δεύτερο τρίμηνο 2013 είναι θετική είδηση. «Η ανάκαμψη κάνει τα πρώτα βρεφικά της βήματα», είπε ο Ντράγκι μιλώντας από το Βερολίνο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο κίνδυνος ενός ακραίου γεγονότος στην ευρωζώνη έχει μειωθεί και κατά συνέπεια ο κίνδυνος για αρνητικό αντίκτυπο στην σταθερότητα των τιμών.

«Δεδομένων των γενικά χαμηλών προσδοκιών για τον πληθωρισμό και μεσοπρόθεσμα, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ εκτιμά ότι το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ θα παραμείνει στο παρόν ή σε ακόμη χαμηλότερο επίπεδο για μία παρατεταμένη χρονική περίοδο» δήλωσε.

Παράλληλα, ενθάρρυνε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να κάνουν περισσότερα για να ευνοήσουν τις επενδύσεις, κάτι που, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι αποτελεσματικότερο για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα από το να μειωθεί απλώς το κόστος της εργασίας.

«Ένα μέσο για να επιστρέψουμε γρήγορα στην ανταγωνιστικότητα είναι να επικεντρωθούμε στους μισθούς», εξήγησε ο Ντράγκι στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την οποία οργάνωσε η ομοσπονδία της γερμανικής βιομηχανίας στο Βερολίνο.

«Μια άλλη προσέγγιση, μακροπρόθεσμη, είναι να αυξηθεί η παραγωγικότητα», πρόσθεσε.

«Ενώ οι αναπροσαρμογές στα κόστη δεν αυξάνουν την ανταγωνιστικότητα παρά μόνο σχετικά, τα κέρδη στην παραγωγικότητα (…) μπορούν να είναι απόλυτα και να ωφελήσουν όλες τις χώρες», συνέχισε ο ιταλόςτραπεζίτης  και πρόσθεσε: «Δεν βλέπω την ανταγωνιστικότητα σαν μια κούρσα ανάμεσα στις χώρες της ευρωζώνης με χαμένους και κερδισμένους».

Η καινοτομία και η επένδυση είναι οι μοχλοί για να τονωθεί η παραγωγικότητα, εξήγησε, και οι κυβερνήσεις μπορούν να δράσουν ευνοϊκά επ’ αυτών υιοθετώντας πολιτικές για την παροχή κινήτρων.

Η αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας της ευρωζώνης στο σύνολό της είναι «ένα στοιχείο κλειδί για τη βελτίωση της σημερινής οικονομικής κατάστασης», σύμφωνα με τον Ντράγκι.

«Το κύριο μήνυμά μου είναι: έχουμε κάνει σημαντικές προόδους (…) στη σταθεροποίηση της ευρωζώνης, αλλά υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει για να μεταμορφωθεί αυτό σε περισσότερο βιώσιμη ανάπτυξη και σε θέσεις εργασίας», δήλωσε ακόμη.

Εκτός από τις προσπάθειες για την ανταγωνιστικότητα, ο Ντράγκι υπογράμμισε για μια ακόμη φορά ότι είναι σημαντικό να εφοδιαστεί η νομισματική ένωση με μια «πιο ισχυρή» θεσμική αρχιτεκτονική, κυρίως μέσω μιας τραπεζικής ένωσης.

Αυτή η τραπεζική ένωση, η οποία ήδη βρίσκεται στο στάδιο της επώασης, αναμένεται ότι θα βοηθήσει να αναζωογονηθεί η αγορά πιστώσεων στην ευρωζώνη, αλλά επίσης «ότι θα επιταχύνει την ανάκαμψη των τραπεζών» που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

«Έχουμε ανάγκη από ένα μηχανισμό που να επιτρέπει στις μη βιώσιμες τράπεζες να διαλυθούν χωρίς κινδύνους για τη δημοσιονομική σταθερότητα», δήλωσε ο Ντράγκι, ενώ το ζήτημα αυτό αμφισβητείται στους κόλπους της ζώνης του ευρώ, καθώς κυρίως η Γερμανία αντιτίθεται στο ενδεχόμενο να αναλάβει αυτή την αποστολή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

 

πηγή: tanea.gr

Σχόλια

Ελλάδα

Περισσοτερα στην κατηγορια Ελλάδα

Copyright © 2015-2016 Clevernews