Ελλάδα

Ο Αβραμόπουλος παρουσίασε στους υπουργούς Εσωτερικών της ΕΕ σχέδιο 17 σημείων για το προσφυγικό

Ο Αβραμόπουλος παρουσίασε στους υπουργούς Εσωτερικών της ΕΕ σχέδιο 17 σημείων για το προσφυγικό

O Eπίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, κατά τη διάρκεια της Συνόδου των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα στις Βρυξέλλες, τόνισε τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσα σε έναν μήνα, για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Επιπλέον, στη Σύνοδο των υπουργών συζητήθηκε, εκτός από την παρούσα κατάσταση, και η εφαρμογή των δράσεων που πρέπει να γίνουν, με τον κ. Αβραμόπουλο να χαιρετίζει το γεγονός ότι τα κράτη-μέλη προχωρούν σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τις οποίες εξέφρασε την ελπίδα του ότι θα εφαρμοστούν γρήγορα.

Ο Επίτροπος ενημέρωσε τους υπουργούς σχετικά με την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης των 17 σημείων, που συμφωνήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής για τη διαδρομή των δυτικών Βαλκανίων και αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα παραδείγματα όπως είναι οι εβδομαδιαίες διασκέψεις μέσω video, αλλά και η λειτουργία ενός συστήματος παρακολούθησης για τις μεταναστευτικές ροές.

Σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο είναι σε εξέλιξη η ανάπτυξη 400 αστυνομικών στη Σλοβενία ενώ όπως είπε τα κράτη-μέλη, μέχρι στιγμής, έχουν δεσμευθεί για τη διάθεση συνολικά 250 αξιωματικών από τα μέσα Νοεμβρίου.

Στόχος, όπως επεσήμανε, της Ευρωπαικής Επιτροπής είναι να αυξηθούν οι ικανότητες υποδοχής και να φθάσουν τις 100.000 θέσεις, σε χώρες κατά μήκος της διαδρομής, ενώ όπως είπε με την Ολοκληρωμένη Πολιτική Αντιμετώπισης Κρίσεων (Integrated Political Crisis Response) διασφαλίζεται ότι όλοι μοιράζονται τις πληροφορίες σε τακτική βάση.

Ο έλληνας Επίτροπος αναφέρθηκε εκτενώς στα hotspots και το σύστημα μετεγκατάστασης, επισημαίνοντας πως ήδη έχουν μετεγκατασταθεί 147 αιτούντες άσυλο από την Ιταλία και την Ελλάδα. Οπως επισήμανε, όμως, αυτό δεν είναι αρκετό. «Είναι καιρός να αρχίσουμε να αποδίδουμε σε όλα τα μέτωπα.

Πρέπει να προχωρήσουμε στη μετεγκατάσταση προσφύγων πό τις δεκάδες στις εκατοντάδες, αν θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι αυτό το σχήμα μετεγκατάστασης θα λειτουργήσει σωστά.

Τα υπόλοιπα hotspots θα πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου. Προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία, η Επιτροπή θα τοποθετήσει αξιωματούχους για την στήριξη της Ελλάδας και την Ιταλίας τις προσεχείς ημέρες» τόνισε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο Επίτροπο τα κράτη-μέλη πρέπει να σέβονται το πλαίσο της ΕΕ για το άσυλο και την επιστροφή των παράτυπων μεταναστών, καθώς χωρίς καταγραφή δεν μπορεί να υπάρξει μετεγκατάσταση.

Οπως υπογράμμισε, η ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ είναι ένας από τους τέσσερις πυλώνες της Ευρωπαϊκής Ατζέντας για τη Μετανάστευση και γι αυτό θα υπάρξει ενίσχυση του ρόλου της Frontex. Μάλιστα, ανακοίνωσε πως έως το τέλος του έτους θα υποβληθεί μια πρόταση για τα Ευρωπαϊκά Σύνορα και την Ακτογραμμή.

«Η ταχεία και αποτελεσματική εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης κατά της παράνομης διακίνησης μεταναστών και η συνεργασία μεταξύ των χωρών προέλευσης και διέλευσης είναι απαραίτητη.

H εν εξελίξει αξιολόγηση του συστήματος του Δουβλίνου σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα της εφαρμογής του μηχανισμού μετεγκατάστασης, θα κρίνουν την αναθεώρηση Δουβλίνου την ερχόμενη άνοιξη.

Η Επιτροπή, επίσης, προσβλέπει σε περαιτέρω συζητήσεις με τα κράτη-μέλη σχετικά με την πρόταση για την λίστα των ασφαλών κρατών (safe countries of origin). Οι εξελίξεις που είδαμε τις τελευταίες εβδομάδες, έδειξαν για ακόμη μια φορά ότι καμία χώρα δεν μπορεί να δώσει λύση στην κρίση από μόνη της» τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος.

Σχόλια

Περισσοτερα στην κατηγορια Ελλάδα

Copyright © 2015-2016 Clevernews