Κόσμος

Ο διπλός κατάσκοπος, βάζει “φωτιά” στις αμερικανογερμανικές σχέσεις

Ο διπλός κατάσκοπος, βάζει “φωτιά” στις αμερικανογερμανικές σχέσεις

Ο Λευκός Οίκος και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχουν αρνηθεί μέχρι στιγμής να σχολιάσουν τη σύλληψη του 31 ετών υπαλλήλου των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών BND.

Η υπόθεση κινδυνεύει να επιδεινώσει περαιτέρω τις σχέσεις με την Ουάσινγκτον, οι οποίες δοκιμάστηκαν από τις αποκαλύψεις πέρυσι των ευρείας κλίμακας υποκλοπών στη Γερμανία από την αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας (NSA).

“Αν οι πληροφορίες είναι ακριβείς, τότε θα είναι ένα σοβαρό θέμα”, δήλωσε η Μέρκελ σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο Πεκίνο με τον κινέζο πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ.

“Εάν οι ισχυρισμοί αληθεύουν, στα μάτια τα δικά μου θα αποτελούν σαφή αντίφαση με αυτό που θεωρώ πως πρέπει είναι μια συνεργασία πλήρους εμπιστοσύνης μεταξύ υπηρεσιών (πληροφοριών) και εταίρων”.

Σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών Πληροφοριών και πολιτικές πηγές, ο άνδρας παραδέχεται ότι διαβίβασε απόρρητα έγγραφα σε αμερικανικό σύνδεσμο.

Σε αυτά περιλαμβάνονται πληροφορίες για μια κοινοβουλευτική επιτροπή που διερευνούσε ισχυρισμούς του πρώην τεχνικού της αμερικανικής υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας Εντουαρντ Σνόουντεν ότι η Ουάσινγκτον διεξήγαγε μεγάλης κλίμακας παρακολούθηση στη Γερμανία, στην οποία περιλαμβάνετο και η παρακολούθηση του τηλεφώνου της καγκελαρίου Μέρκελ.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ προειδοποίησε ότι αν οι πληροφορίες είναι ακριβείς, η υπόθεση θα πρέπει γρήγορα να διαλευκανθεί, διευκρινίζοντας ότι έχει ζητήσει από την Ουάσινγκτον να ρίξει άπλετο φως στην υπόθεση “το συντομότερο δυνατόν”.

Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ κάλεσε επίσης τις ΗΠΑ να δώσουν “γρήγορη και σαφή” απάντηση στις πληροφορίες αυτές, σύμφωνα με απόσπασμα συνέντευξής του που δημοσιεύει σήμερα η Bild.

Η παρακολούθηση είναι ένα ευαίσθητο θέμα σε μια χώρα όπου αναμνήσεις της Γκεστάπο, της μυστικής αστυνομίας των ναζί και της Stasi, της κομμουνιστικής Ανατολικής Γερμανίας, εγγυώνται ότι το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή είναι πολύτιμο.

Σχόλια

Περισσοτερα στην κατηγορια Κόσμος

Copyright © 2015-2016 Clevernews