Κόσμος

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε μείωση στο μισό της επισιτιστικής βοήθειας στους Σύρους πρόσφυγες

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε μείωση στο μισό της επισιτιστικής βοήθειας στους Σύρους πρόσφυγες

Δωρεά από τις ΗΠΑ απέτρεψε το ενδεχόμενο να διακοπεί εντελώς το πρόγραμμα

Επιδείνωση της επισιτιστικής και ανθρωπιστικής κρίσης στις περιοχές του Λιβάνου και της Ιορδανίας ενδέχεται να προκαλέσει η απόφαση του ΟΗΕ να μειώσει στο μισό (κατά 50%) την ποσότητα βοήθειας σε τρόφιμα προς τους πρόσφυγες που έχουν καταφύγει στις δύο αυτές χώρες.

Η έλλειψη πόρων – χρηματοδότησης «υποχρέωσε» το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να λάβει τη σκληρή απόφαση, καθώς, όπως ανακοίνωσε, δεν διαθέτει τα κονδύλια για την κάλυψη των αναγκών.

Το ΠΕΠ είχε αναγκαστεί να αναστείλει το πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας για 1,7 εκατ. Σύρους πρόσφυγες στην περιοχή και τον Δεκέμβριο, για τον ίδιο λόγο, αλλά το ξανάρχισε αφού συγκέντρωσε επαρκείς δωρεές, χάρη σε μια επείγουσα εκστρατεία για την εξεύρεση πόρων.

Χθες, το ΠΕΠ ανακοίνωσε ότι έλαβε μια νέα δωρεά από τις ΗΠΑ, που απέτρεψε τον κίνδυνο να αναστείλει εντελώς το πρόγραμμα. Ανέφερε, ωστόσο, ότι θα αναγκαστεί να μειώσει την ποσότητα των τροφίμων που χορηγεί μέσω ηλεκτρονικών κουπονιών, τα οποία επιτρέπουν στους πρόσφυγες να αγοράζουν τρόφιμα σε καταστήματα.

Οι πιο ευάλωτοι από τους 440.000 Σύρους πρόσφυγες, οι οποίοι ζουν εκτός των καταυλισμών προσφύγων στην Ιορδανία, θα λάβουν μόλις 14 δολάρια κατ’ άτομο τον Αύγουστο, ενώ οι υπόλοιποι, οι οποίοι βρίσκονται σε λίγο καλύτερη κατάσταση, μόλις 7 δολάρια έκαστος, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ΠΕΠ.

Στο Λίβανο, το ΠΕΠ θα διανείμει ένα ποσό ύψους 13,5 δολαρίων για τον μήνα αυτό, επίσης σχεδόν το μισό του ποσού που τους προσφέρεται. Το ΠΕΠ δεν διευκρίνισε τον αριθμό των προσφύγων στο Λίβανο που θα επηρεαστούν.

«Είναι συνταρακτικό να ακούς μια μητέρα να λέει ότι δένει με μαντίλια τις κοιλιές των παιδιών της ώστε να μην ξυπνούν πεινασμένα», δήλωσε ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΕΠ, ο Μουχάναντ Χάντι. «Αυτές οι σπαρακτικές ιστορίες θα συνεχιστούν όμως εάν η ανθρωπιστική βοήθεια σταματήσει», πρόσθεσε. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΕΠ, το όριο της φτώχειας στο Λίβανο είναι ένα εισόδημα 3,84 δολαρίων κατά κεφαλήν την ημέρα.

Από το ποσό της δωρεάς των ΗΠΑ, τα 47 εκατ. δολάρια θα χρησιμοποιηθούν για κουπόνια τροφίμων που θα χορηγούνται στους πρόσφυγες στην Ιορδανία, το Λίβανο, την Τουρκία, το Ιράκ και την Αίγυπτο, ενώ τα υπόλοιπα 18,5 εκατ. δολάρια θα διοχετευθούν στο πρόγραμμα του ΠΕΠ για τους εσωτερικά εκτοπισμένους στη Συρία.

Οι χώρες που γειτονεύουν με τη Συρία δυσκολεύονται να καλύψουν τις ανάγκες του τεράστιου αριθμού των προσφύγων από το ξέσπασμα του πολέμου στη χώρα αυτή το 2011. Σύμφωνα με το ΠΕΠ, οι 95.000 πρόσφυγες οι οποίοι ζουν σε καταυλισμούς στην Ιορδανία, θα συνεχίσουν να λαμβάνουν το πλήρες ποσό της βοήθειας που τους χορηγείται, δηλαδή 28 δολάρια κατ’ άτομο σε μηνιαία βάση.

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα προειδοποίησε, ωστόσο, ότι οι επιχειρήσεις του στην περιοχή συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν «τεράστιο πρόβλημα έλλειψης χρηματοδότηση» και είναι ανάγκη να εξασφαλιστεί άμεσα ένα ποσό ύψους 168 εκατ. δολαρίων για να συνεχιστεί η βοήθεια που προσφέρει στους πρόσφυγες στην Ιορδανία, στον Λίβανο, στην Αίγυπτο, στην Τουρκία και στο Ιράκ ως και τον Οκτώβριο.

Η μη κυβερνητική οργάνωση αρωγής Oxfam χαρακτήρισε τις περικοπές «μια επικίνδυνη εξέλιξη χωρίς προηγούμενο». «Δύο από τις μικρότερες χώρες της Μέσης Ανατολής θα συνεχίσουν πλέον να φιλοξενούν πάνω από 1,5 εκατ. πρόσφυγες με ελάχιστη ή καθόλου υποστήριξη» για τον επισιτισμό τους και τη διασφάλιση ενός ελάχιστου βιοτικού επιπέδου, πρόσθεσε η ΜΚΟ.

Πολλοί πρόσφυγες έχουν ήδη αρχίσει να παίρνουν ακραία μέτρα για να εξασφαλίσουν τροφή για τις οικογένειές τους: στέλνουν τα παιδιά τους να δουλέψουν, δανείζονται χρήματα ή κόβουν γεύματα, υπογράμμισε ακόμη η Oxfam.

πηγή: protothema.gr

Σχόλια

Κόσμος

Περισσοτερα στην κατηγορια Κόσμος

Copyright © 2015-2016 Clevernews