Ελλάδα

Ο Σημίτης “καρφώνει” τον Άκη για την υπόθεση των εξοπλιστικών

Ο Σημίτης “καρφώνει” τον Άκη για την υπόθεση των εξοπλιστικών

O πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σημίτης καταθέτοντας με πολιτικό όρκο στη δίκη του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλου δε δίστασε να “καρφώσει” τον πρώην υπουργό.

Σύμφωνα με τον κύριο Σημίτη εκείνη την περίοδο η χώρας μας προχώρησε σε μεγάλες αγορές εξοπλιστικών συστημάτων για την εποχή, λίγο διάστημα μάλιστα μετά την κρίση των Ιμίων. Μάλιστα ο πρώην πρωθυπουργός συμπλήρωσε ότι αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας του Ελσίνκι και μειώθηκε η ένταση ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία πάρθηκε η απόφαση για περιστολή στρατιωτικών δαπανών.

Η αποκάλυψη Σημίτη

Ο κύριος Σημίτης πρόσθεσε ότι ο Άκης Τσοχατζόπουλος ήταν αντίθετος με την περιστολή στρατιωτικών δαπανών:  «Υποστήριξε ότι η ανάκληση αποδυνάμωνε τη χώρα και δεν ήθελε να σταματήσουν τα προγράμματα εξοπλισμών. Εγώ αποφάσισα να ανασταλούν οι στρατιωτικές δαπάνες γιατί ήθελα να δώσω βαρύτητα στο κοινωνικό κράτος. Μετά από αυτό στις 24 Μαΐου 2001 συνήλθε το ΚΥΣΕΑ, το θέμα έκλεισε και οι δαπάνες περιορίστηκαν κατά 35 δισ. Ευρώ» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον ο πρώην πρωθυπουργός είπε ότι το ΚΥΣΕΑ του οποίου και ήταν πρόεδρος δεν έχει ελεγκτική εξουσία, αλλά ούτε και αποφασίζει για τιμές και τα αντισταθμιστικά. Μάλιστα επεσήμανε ότι δεν ελέγχονται οι δωροδοκίες στα εξοπλιστικά.Παράλληλα είπε: «Ειναι εξαιρετικά λυπηρό ότι οι αθλιότητες έγιναν επί πρωθυπουργίας μου, όταν στόχος ήταν να αναβαθμίσουμε και να εκσυγχρονίσουμε τη χώρα».

Αναφορά στην κρίση των Ιμίων

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρώην πρωθυπουργός και στην κρίση των Ιμίων.

Δείτε τι είπε ο κύριος Σημίτης

Πρόεδρος: Εσείς την περίοδο που υπεγράφησαν οι συμβάσεις για τα ΤΟR και τα υποβρύχια συμμετείχατε στο ΚΥΣΕΑ:

Κ. Σημίτης: Με εκπλήσσει το ερώτημά σας γιατί στο ΚΥΣΕΑ συμμετέχει πάντα και προεδρεύει ο Πρωθυπουργός. Ηρθα ευχαρίστως γιατί θέλω να συμβάλλω στην απόδοση δικαιοσύνης, δεν γνωρίζω κάτι σχετικό με τις παράνομες πράξεις των κατηγορουμένων που τους αποδίδονται. Το μόνο που γνωρίζω είναι από τις εφημερίδες και τα δικαστήρια.

Θα ήθελα να πω μερικά πράγματα για να καταλάβουμε το πλαίσιο: Εγιναν αγορές εξοπλισμών πέρα από το συνηθισμένο. Μπορεί να αναρωτηθεί κανείς γιατί έγινε εκείνη την εποχή αυτό και αν έγινε με αρνητική πρόθεση. Ημουν ο Πρωθυπουργός που οδήγησε σε αυτές τις αγορές Γιατί; Θα θυμάστε ίσως όταν δεν είχα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης συνέβη το επεισόδιο των Ιμίων. Εκεί οι Ενοπλες Δυνάμεις δεν είχαν την ετοιμότητα και τον εξοπλισμό που θα έπρεπε να έχουν, γι’ αυτό και δεν μπόρεσαν να επέμβουν έγκαιρα.

Έπεσε τότε ένα ελικόπτερο και σκοτώθηκαν τα παιδιά γιατί το ελικόπτερο πέταξε περισσότερες ώρες και γιατί δεν υπήρχαν άλλα ελικόπτερα.

Όταν το πρωί ρώτησα τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ αν μπορούν οι Έλληνες κομάντος να καταλάβουν τη νησίδα διπλά που ήταν οι Τούρκοι μου είπε ότι δεν μπορούσαν γιατί ήταν οι κομάντος στη Θεσσαλονίκη και χρειάζονταν έξι ώρες να έρθουν. Αν θέλετε μπορώ να σας διαβάσω και ένα κομμάτι του βιβλίου μου που είχα γράψει πριν γίνουν αυτά τα γεγονότα

Αφού κρίθηκε αναγκαίο μετά τα Ιμια, όχι μόνο από εμένα αλλά και μετά από συναντήσεις με τη στρατιωτική ηγεσία που μου είχε πει ότι υπήρχε διαφορά μεταξύ ημών και της Τουρκίας, η οποία ήταν ισχυρότερη και έπρεπε να αναπτυχθεί δύναμη αναχαίτισης έναντι της Τουρκίας. Κατόπιν αυτού η κυβέρνηση αποφάσισε να αγοράσει σύγχρονα οπλικά συστήματα και να εκσυγχρονίσει τις τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις.

Μέσα από αυτές τις διαδικασίες και με το το ΚΥΣΕΑ αποφασίστηκε η αγορά εξοπλιστικών. Δεν στάθηκε η κυβέρνηση μόνο στους εξοπλισμούς αλλά άρχισε με μια τεράστια διπλωματική προσπάθεια για να υπάρξει ισορροπία με την Τουρκία που οδήγησε στη Συμφωνία του Ελσίνκι το 1999».

Από την άλλη πλευρά  ο πρώην πρωθυπουργός μεταξύ άλλων είπε «Ως πρωθυπουργός αναγκάστηκα να απαντήσω σε ερωτήσεις της αντιπολίτευσης στη Βουλή ακριβώς πάνω στις επιστολές ανταγωνιστριών εταιρειών που είχαν εντοπίσει μίζες. Ντροπή! Διαδέχτηκα στην πρωθυπουργία τον Ανδρέα Παπανδρέου αφού επί 20 χρόνια ήμουν το β’ πρόσωπο στο ΠΑΣΟΚ».

Τι είπε για τις επίδικες συμβάσεις

Πρόεδρος: Να πούμε για τις επίδικες συμβάσεις;

Κ. Σημίτης: «Πάρθηκε απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που δεν επέτρεπε μια επέμβαση τύπου Ιμίων. Κατόπιν τούτου δεν ήταν αναγκαίο να γίνουν εξοπλισμοί στο μέτρο που είχαν αποφασιστεί αρχικά γιατί οι κίνδυνοι είχαν περιοριστεί και η Τουρκία διπλωματικά δεν είχε τις ίδιες δυνατότητες γιατί έπρεπε να προσφύγει πρώτα στο Δικαστήριο της Χάγης.

Το 2001 συγκάλεσα κυβερνητική επιτροπή και μετά από εισήγηση του υπουργείου Οικονομικών πρότεινα να περιοριστούν κατά πολύ οι στρατιωτικές δαπάνες. Ο Τσοχατζόπουλος ήταν της γνώμης ότι δεν έπρεπε να γίνει αυτό γιατί κατ’ εκείνον οι στρατιωτικές δαπάνες δεν ξεπερνούσαν το 5% του ΑΕΠ. Υποστήριξε ότι η ανάκληση αποδυνάμωνε τη χώρα και δεν ήθελε να σταματήσουν τα προγράμματα εξοπλισμών. Εγώ αποφάσισα να ανασταλούν οι στρατιωτικές δαπάνες γιατί ήθελα να δώσω βαρύτητα στο κοινωνικό κράτος. Μετά από αυτό στις 24 Μαΐου 2001 συνήλθε το ΚΥΣΕΑ, το θέμα έκλεισε και οι δαπάνες περιορίστηκαν κατά 35 δισ. ευρώ».

Πρόεδρος: Δεν είχαν ήδη δοθεί τα χρήματα;

Κ. Σημίτης: «Οι δαπάνες που αφορούσαν τα προηγούμενα συνυπολογίστηκαν, οι μελλοντικές περικόπηκαν. Τα Ιμια ανάγκασαν τη χώρα να εξοπλιστεί και όταν έγινε η Συμφωνία του Ελσίνκι αποφασίστηκε περικοπή των δαπανών. Το ΚΥΣΕΑ δεν καθόταν να συζητήσει μόνο για αγορές».

Πρόεδρος: Ναι αλλά αυτό δεν αφορά τις προηγούμενες συμβάσεις για τα υποβρύχια και τα ΤΟΡ Μ1.

Κ. Σημίτης: Αυτά ήταν αναγκαία λόγω των Ιμίων και καλώς αγοράστηκαν, άρα είναι αναληθής ο ισχυρισμός ότι δεν χρειάζονταν.

Πρόεδρος: Το ΚΥΣΕΑ έχει συμβουλευτικό ρόλο;

Κ. Σημίτης: Όχι αποφασιστικό. Δεν αποφάσιζε για όλα. Ο νόμος για το ΚΥΣΕΑ λέει πως δίνει τις πολιτικές αποφάσεις αλλά όχι για τις αγορές. Παραδείγματος χάρη, απαντούσε στα πολιτικά ερωτήματα: Υπάρχει δυνατότητα να αγοράσει από Γαλλία ή ΗΠΑ; Αυτό αποφασίζει.

Εισαγγελέας: Οι εισηγήσεις Τσοχατζόπουλου ήταν καθοριστικής σημασίας;

Κ. Σημίτης: Βεβαίως αφού ήταν υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Εισαγγελέας: Είχε περισσότερα εχέγγυα εισήγησή του;

Κ. Σημίτης: Η βαρύτητα εισήγησης εξαρτάται και από βαρύτητα προσώπου. Είχα εμπιστοσύνη στο σύστημα στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Άλλωστε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δεν ήταν ο οποιοσδήποτε, είχε διατελέσει αναπληρωτής πρωθυπουργός κατά την διάρκεια ασθένειας Ανδρέα Παπανδρέου, από ’76 ήταν γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και επί 20 και πλέον χρόνια το δεύτερο πρόσωπο στο ΠΑΣΟΚ.

Στην παρατήρηση της πολιτικής αγωγής πως επέλεξε «με ιδιαίτερα κριτήρια ως υπουργό Εθνικής Αμυνας τον κ. Τσοχατζόπουλο», ο Κώστας Σημίτης απάντησε:

«Δεν ενθυμήστε ότι την εποχή εκείνη υπουργός Αμυνας ηταν ο κ. Αρσένης. Εγινε υπουργός στον ανασχηματισμό μετά εκλογές. Η αλλαγή έγινε γιατί ήταν νέα κυβέρνηση, γιατί δεν ήταν ικανοποιητικός ο χειρισμός στο ΥΠΕΘΑ. Ο κ. Τσοχατζόπουλος ήταν αναπληρωτής πρωθυπουργός, κορυφαίος υπουργός και το νούμερο 2 στο ΠΑΣΟΚ».

Η αναφορά στα υποβρύχια

“Έχουμε σήμερα 2015 δεν μπορείτε να περιμένετε από εμένα να θυμηθώ συζήτηση που έχει γίνει το 1999 και 2001 σε σχέση με υποβρύχια και οποιοδήποτε άλλο όπλο. Μόνιμη επιδίωξη κυβέρνησης ήταν να υπάρχει μία συμπαραγωγή διότι τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά δεν δούλευαν και ήταν ζημιογόνα.

Το ΚΥΣΕΑ αποφάνθηκε ότι είναι σκόπιμο να υπάρξει συμπαραγωγή”.Το ΚΥΣΕΑ συνεδρίασε 44 φορές. Έλαβε χώρα μακρότατη συζήτηση για υποβρύχια και επανειλημμένως. Αποφασίστηκαν γερμανικά υποβρύχια και μετά από εισήγηση αρχηγού ναυτικού. Όσο για τα ΤΟΡ, η εισήγηση ήταν ότι αυτά ήταν καλά. Δεν υπήρχε καμία εισήγηση ότι αυτά είναι σκάρτα μην τα πάρετε. Ενθυμούμαι ότι και για τα 2 θέματα κάναμε περισσότερες από μία συνεδριάσεις.

Η αναφορά στα TOR M1

Με τα ΤΟΡ-Μ1 τέθηκε μόνο το θέμα της διαλειτουργικότητος, εάν συμβιβάζονται με άλλα όπλα ενόπλων δυνάμεων αφού ο ελληνικός στρατός δεν προμηθεύονταν ρωσικά όπλα αλλά κρίθηκε ότι έπρεπε να αγοράσουμε ρωσικά όπλα και για λόγους πολιτικής. Το ΤΟΡ πάρθηκε για τον στρατό. Αν η εισήγηση ήταν ότι το όπλο δεν ήταν καλό, δεν θα το παίρναμε. Υπήρχαν κάποια όπλα που είχαν οι Σοβιετικοί και δεν είχαν άλλοι».

Πώς γίνονται οι δωροδοκίες

Πρόεδρος: Μπορεί να χωρέσει δωροδοκία με βάση όλα όσα είπατε για το ΚΥΣΕΑ;

Κ. Σημίτης: Κάλλιστα. Χωρεί δωροδοκία. Αφού έγινε, κάλλιστα είναι δυνατή…

Γιάννης Παγορόπουλος (υπεράσπιση Τσοχατζόπουλου): Δεν απεδείχθη κύριε μάρτυς, αυτό ερευνάται».

Κ. Σημίτης: Δεν ισχυρίστηκα ότι αποδείχθηκε. Εδώ παίζουν δυο πράγματα ρόλο: Το ένα είναι οι τιμές – που δεν είναι όπως οι τιμές των αυτοκινήτων .Οι τιμές δεν είναι γνώστες. Καθορίζονται ανά περίπτωση και από τη διαπραγμάτευση. Προφανώς έχει μια δυνατότητα να το παίξει, να πάει παραπάνω ή παρακάτω. Αυτά δεν είναι ελέγξιμα. Εδώ, όπως προέκυψε από τη διαδικασία, υπήρχαν πληρωμές σε τρία επίπεδα: Στον αναπληρωτή διευθυντή, στον διευθυντή εξοπλισμών και στο ανώτατο όριο. στον υπουργό . Οταν αυτοί οι πρωταγωνιστές συνεργάζονται, τότε αυτό είναι δυνατό. Εγώ μπορώ να πω ότι μπορεί να γίνει. Αφού έγινε.

Πρόεδρος: Πώς μπορεί να γίνει;

Κ. Σημίτης: Δεν ξέρω πώς μπορεί να γίνει, αφού δεν έχω καμιά σχέση με όλα αυτά. Συνέπεσαν οι υπεράκτιες εταιρείες που έστελναν οι κύριοι τα λεφτά να είναι οι υπεράκτιες εταιρείες που εχει συγκεκριμένος κατηγορούμενος. Ο τρόπος είναι ένας για να μην προκαλείται η προσοχή: Τα χρήματα στέλνονται μέσω υπερπόντιας εταιρείας.

Εγινε γνωστό ότι έγιναν δωροδοκίες το 2000-2004; Το πρώτο που έγινε γνωστό για μίζες, ήταν όταν στη Ρωσία και τη Γερμανία, όπου έγιναν δίκες κατά των δικών τους υπαλλήλων γιατί κράτησαν χρήματα για τον εαυτό τους από τις χρήσιμες πληρωμές…..

Πρόεδρος: Ξερετε αν δωροδοκήθηκε ο Τσοχατζόπουλος;

Κ. Σημίτης: Οχι βεβαία, δεν έχω καμιά γνώση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τις επόμενες θα καταθέσει και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.

Σχόλια

Ελλάδα

Περισσοτερα στην κατηγορια Ελλάδα

Copyright © 2015-2016 Clevernews

Share via
Copy link