Επιστημονικά

Ο σκύλος μπορεί και μυρίζει το καρκίνο

Ο σκύλος μπορεί και μυρίζει το καρκίνο

Ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου μπορεί να γίνει και ο σωτήρας του, αφού με όπλο του την πολύ καλή του  όσφρηση , μπορεί να μυρίσει το καρκίνο του προστάτη.

Αυτό έγινε γνωστό από Ιταλούς ερευνητές, που παρουσίασαν τη μελέτη τους στο συνέδριο της Αμερικανικής Ουρολογικής Ένωσης στο Ορλάντο. Με βάση λοιπόν τη συγκεκριμένη μελέτη, ο καρκίνος του προστάτη μπορεί να εντοπιστεί από ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους, όταν αυτοί πλησιάσουν και μυρίσουν τα δείγματα ουρών, σε ποσοστό 98%

Οι Ιταλοί ερευνητές μάλιστα, δοκίμασαν να διαπιστώσουν αν δύο εκπαιδευμένοι σκύλοι μπορούσαν να εντοπίσουν οργανικές πτητικές ενώσεις(οι οποίες έχουν σχέση με τον καρκίνο του προστάτη).

Αυτό έγινε όταν σε δείγμα ούρων 677 συμμετεχόντων,  οι 320 είχαν καρκίνο του προστάτη, που κυμαίνονταν από το πιο χαμηλό στάδιο κινδύνου ως το μεταστατικό και οι 357 ήταν υγιείς και αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου.

Ο Δρ Μπράιαν Στορκ  που ΔΕΝ μετείχε στο συνέδριο που διοργάνωσε η Αμερικανική Ουρολογική Ένωση στο Ορλάντο,  δήλωσε ότι τα στοιχεία της έρευνας είναι ελπιδοφόρα και πως στο μέλλον ίσως και να λαμβάνουν μέρος οι σκύλοι στον εντοπισμό του καρκίνου του προστάτη.

Πολύτιμο λοιπόν εργαλείο για τη διάγνωση, αποτελεί η ισχυρή αίσθηση της όσφρησης στον σκύλο, κάτι που τον καθιστά και αρκετά ελκυστικό στον ιατρικό κόσμο.

.

Σχόλια

Επιστημονικά

Περισσοτερα στην κατηγορια Επιστημονικά

Copyright © 2015-2016 Clevernews