Γνώμες

Ο θεσμός της άσκησης στα δικαστήρια

Ο θεσμός της άσκησης στα δικαστήρια

                 Ο θεσμός της άσκησης στα Δικαστήρια εισήχθη, κατόπιν σχετικών πρωτοβουλιών της Ένωσής Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών, με τη διάταξη του άρθρου 33 του ν. 3310/2011 και εκσυγχρονίστηκε στα πλαίσια του Νέου Κώδικα Δικηγόρων (ν. 4194/2013).

            Έτσι , λοιπόν, ασκούμενοι συνάδελφοι μπορούν να πραγματοποιήσουν τμήμα της άσκησης τους, διάρκειας έξι μηνών, με δυνατότητα παράτασής της για επιπλέον έξι μήνες, στις Γραμματείες των Δικαστηρίων όλης της χώρας  καθώς και στο πλευρό Δικαστή, Κτηματολογικού Δικαστή, Εισαγγελέα ή Ειρηνοδίκη, προκειμένου να τους επικουρούν στα καθήκοντα τους.

            Πρέπει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα άσκησης στα Δικαστήρια βαίνει τόσο προς όφελος των Ασκούμενων Δικηγόρων , οι οποίοι σε μία εποχή που ο κλάδος μας πλήττεται από την οικονομική κρίση, απασχολούνται και αμείβονται, όσο και προς όφελος των Γραμματειών των Δικαστηρίων, καθώς οι Ασκούμενοι Δικηγόροι διεκπεραιώνουν καθημερινά ένα μεγάλο όγκο υποθέσεων χωρίς μεγάλο κόστος, συμβάλλοντας στην ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης.

            Το αίτημα, συνεπώς, της ένταξης του θεσμού της άσκησης στα Δικαστήρια στο  ΕΣΠΑ 2014-2019 , δεν είναι καθαρά συντεχνιακό, αλλά ζήτημα, το οποίο θα έχει αντίκτυπο σε όλη την ελληνική κοινωνία.

            Η Ένωσή μας σε συνεργασία με το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, κύριο Νικόλαο Κανελλόπουλο,  κατάφερε να εξασφαλίσει τη συνέχιση του Προγράμματος κατά τους μήνες Σεπτέμβριο έως Δεκέμβριο 2014 και ομοίως σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, το Υπουργείο Εργασίας και το Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών , θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου το Πρόγραμμα να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2014 – 2019 και να συνεχιστεί χωρίς κανένα εμπόδιο.

 

 

Κυριακή Σταμαδιάνου,

Δικηγόρος, Πρόεδρος της Ένωσης Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών

Σχόλια

Περισσοτερα στην κατηγορια Γνώμες

Copyright © 2015-2016 Clevernews