Ελλάδα

Ολοκληρώθηκε το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών

Ολοκληρώθηκε το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών

Έπειτα από επτά ώρες ολοκληρώθηκε πριν από λίγα λεπτά το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Σε λίγα λεπτά θα δημοσιοποιηθεί το κοινό ανακοινωθέν υπογεγραμμένο από όλους τους πολιτικούς αρχηγούς εκτός του Δημήτρη Κουτσούμπα.

Κατά την έξοδό του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν προέβη σε δηλώσεις. Σε δηλώσεις ωστόσο προέβησαν οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί.

Ο Πάνος Καμμένος δήλωσε ότι «σήμερα είναι μια ιστορική μέρα. Χθες ο ελληνικός έδωσε το σύνθημα για εθνική ομοψυχία και το μήνυμα ότι δεν τρομοκρατείται.

Με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού συνεκλήθη το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών και σε λίγο θα έχετε το κοινό ανακοινωθέν, με εξαίρεση του ΚΚΕ. Σήμερα είναι η επόμενη μέρα της μεταπολίτευσης. Ο Πρωθυπουργός έχει την απόλυτη στήριξη του συνόλου των δημοκρατικών κομμάτων, καθώς οι πολιτικοί αρχηγοί δίνουν τη δύναμη στον πρωθυπουργό να μεταβεί αύριο στις Βρυξέλλες και να διαπραγματευθεί. Η συμφωνία πλέον είναι μονόδρομος.

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας είπε ότι «έρχονται σκληρά μέτρα. Είτε συμφωνία με μνημόνιο και σκληρά μέτρα είτε Grexit θα είναι σε βάρος του ελληνικού λαού. Ακούσαμε την ενημέρωση από τον πρωθυπουργό για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Εκφράσαμε ξακάθαρα τις απόψεις του ΚΚΕ για τις εκτιμήσεις του εκλογικού αποτελέσματος αλλά και για τα τεράστια προβλήματα του ελληνικού λαού στη λυκοσυμμαχία της Ε.Ε. που μεγαλώνει τα αδιέξοδα. Αποδεικνύεται ότι δεν μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή διαπραγμάτευση μέσα στα τείχη της Ε.Ε.

Το ΚΚΕ διαφώνησε συνολικά με το κοινό ανακοινωθέν που συμφώνησαν τα υπόλοιπα κόμματα. Η διαφωνία μας έχει να κάνει και τις εκτιμήσεις για την ετυμηγορία του λαού αλλά και την πορεία και την τακτική της διαπραγμάτευσης. Δεν έχει εξουσιοδοτήσει κανένας κανέναν να πάει να υπογράψει νέα μνημόνια.

Η αδιέξοδη αυτή πολιτική οδηγεί σε δύο εκδοχές. Είτε να υπογράψουμε μία επώδυνη συμφωνία με σκληρά αντιλαϊκά μέτρα ή να υπάρξουν εξελίξεις χρεοκοπίας, δηλαδή αυτό που λένε οι εταίροι. Ο λαός μας πρέπει να είναι προετοιμασμένος».

Από την πλευρά του ο Επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε ότι «το ανακοινωθέν λέει ότι η κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη για διαπραγματεύσεις για να υπάρξει συμφωνία για ένα πρόγραμμα κοινωνικά δίκαιο και να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη. Υπήρξε ανταλλαγή απόψεων για αυτά που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες και το τι πρέπει να γίνει.

Η κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη για διαπραγματεύσεις για να υπάρξει συμφωνία για ένα πρόγραμμα κοινωνικά δίκαιο και να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη. Υπήρξε ανταλλαγή απόψεων για αυτά που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες και το τι πρέπει να γίνει.

Δεν είναι ώρα για να μιλήσουμε για ευθύνες και νομίζω ότι θα πρέπει κάνουμε προσπάθεια ενωμένοι και να έχουμε θετική κατάληξη τις επόμενες ώρες. Εάν τα πράγματα ηρεμήσουν θα είμαστε εδώ για να κάνουμε κριτική ο ένας στον άλλον.

Ο πρωθυπουργός έντιμα και καθαρά μας είπε πολλές από τις προτάσεις που σκέφτεται να κάνει στην Ευρώπη, κάναμε προτάσεις. Δεν υπάρχουν εύκολες ημέρες. Όλοι αποδεχόμαστε ότι θα υπάρξουν δύσκολες στιγμές, θα παρθούν δύσκολες αποφάσεις.

Καλούμε την ΕΚΤ να δει ότι υπάρχει προσπάθεια έναρξης των διαπραγματεύσεων. Πρέπει η ΕΚΤ να λάβει υπόψη τις ανάγκες του τραπεζικού συστήματος».

Ο προσωρινός πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Ευάγγελος Μεΐμαράκης, σε δηλώσεις του μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «Η Νέα Δημοκρατία σε όλη της τη διαδρομή, απέδειξε ότι βάζει τα συμφέροντα της χώρας πάνω απ όλα. Μας ενδιαφέρει η ποιότητα ζωής, η ανάπτυξη, η κοινωνική συνοχή.

Για αυτό προσήλθα στη συζήτηση με διάθεση συνεννόησης. Η συνάντηση έπρεπε να είχε γίνει εδώ και καιρό. Χάσαμε χρόνο και ήταν εις βάρος της οικονομίας. Η κατάσταση είναι χειρότερη σε σχέση με πριν.

Φτάσαμε σε ένα σημείο ώστε να καλείται ο λαός μέσα από μία διχαστική διαδικασία να είμαστε στο και πέντε με πολλά προβλήματα και οφείλουν όλες οι πολιτικές ηγεσίες να συμβάλουμε για να ξαναβρούμε την ενότητα που απαιτείται και να παροτρύνουμε την κυβέρνηση να μπορέσει να φέρει τη συμφωνία που θα πρέπει να τύχει ευρύτερης αποδοχής».

 Από την πλευρά της η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, ανέφερε ότι “η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού γίνεται στο και πέντε, βρίσκει τις τράπεζες κλειστές, τη χώρα στον αέρα. Αν η πρωτοβουλία είχε ληφθεί νωρίτερα, πολλά από αυτά που ζούμε σίγουρα θα μπορούσαμε να τα είχαμε αποφύγει.

Είναι επιτακτική ανάγκη η συνέχιση των διαπραγματεύσεων με ευθύνη της κυβέρνησης. Αυτή τη λυτρωτική λύση έχει υποχρέωση να υπηρετήσει η κυβέρνηση. Δεν υπάρχει χρόνος, δεν έχει εντολή για ρήξη”.

Σχόλια

Ελλάδα

Περισσοτερα στην κατηγορια Ελλάδα

Copyright © 2015-2016 Clevernews