Κοινωνία

Ομοβροντία από τιτιβίσματα που δίνουν δουλειά-Το Twitter νικά την ανεργία

Ομοβροντία από τιτιβίσματα που δίνουν δουλειά-Το Twitter νικά την ανεργία

Μέσα σε μόλις δέκα ημέρες, η πρωτοβουλία του 29χρονου Δημήτρη να δημιουργήσει το γκρουπ #aggeliesergasias βρήκε ανταπόκριση από χιλιάδες followers που προσφέρουν ή ζητούν μια θέση, ενώ ήδη οι πρώτοι τυχεροί υπέγραψαν τις προσλήψεις τους. Ένα «τιτίβισμα» ήταν αρκετό για να γεννηθεί η ιδέα και να ταξιδέψει σε χρόνο-ρεκόρ. Οι χρήστες των social media ανταποκρίθηκαν μαζικά δίνοντας ραντεβού στο Twitter για τη δημιουργία ενός δραστήριου και -κυρίως- αποτελεσματικού διαύλου με σκοπό την εύρεση εργασίας. Πρόκειται για το #aggeliesergasias, το hashtag (ή πιο απλά, γκρουπ) στο οποίο εκατοντάδες επαγγελματίες ανακοινώσουν τις θέσεις εργασίας που προσφέρουν ή τις δουλειές που αναζητούν βάσει των προσόντων τους. Μόλις μέσα σε μία εβδομάδα τουλάχιστον 20 άνεργοι κατάφεραν να βρουν δουλειά και ακόμα περισσότεροι «έκλεισαν» συνεντεύξεις σε εταιρείες.

Ιθύνων νους της προσπάθειας που τείνει να μετατραπεί σε ηλεκτρονικό «τσουνάμι» είναι ο Δημήτρης (dimitrischrid), γνωστός στην κοινότητα των Ελλήνων followers ως «Κιμπάρης». Ο ίδιος διατηρεί χαμηλό προφίλ και την ανωνυμία του, μολονότι τις αναρτήσεις του ακολουθούν περίπου 20.000 άτομα, τα οποία αυξάνονται καθημερινά, αφού ο λογαριασμός του στο Twitter αποτελεί πλέον πυλώνα του #aggeliesergasias.

Μάλιστα, η προσπάθεια του Δημήτρη, ξεφεύγοντας από το αυστηρό πλαίσιο της αναζήτησης δουλειάς, έχει χαρακτηριστικά αλληλεγγύης, αφού στο γκρουπ δεν γίνονται αναρτήσεις αποκλειστικά από ενδιαφερόμενους εργοδότες ή ανέργους, αλλά και από άτομα που «αλίευσαν» κάπου μια αγγελία -ακόμα και στη βιτρίνα ενός καταστήματος της γειτονιάς τους- και μπήκαν στον κόπο να την αναρτήσουν.

«Λίγες ημέρες πριν διάβασα ένα tweet (σ.σ.: ανάρτηση) μιας κοπέλας η οποία έψαχνε εναγωνίως για δουλειά. Αμέσως διαπίστωσα ότι το συγκεκριμένο μήνυμα το αναδημοσίευσαν πολλοί χρήστες. Τότε σκέφτηκα να δημιουργήσω μια αλυσίδα μηνυμάτων -δηλαδή ένα hashtag- όπου εκεί θα δημοσιοποιούνται αγγελίες για ζήτηση ή προσφορά εργασίας», εξηγεί στο «Έθνος της Κυριακής» ο Δημήτρης. «Όσοι χρησιμοποιούν το #aggeliesergasias μπορούν απλώς να αναφέρουν στοιχεία για κάποια διαθέσιμη θέση. Ήδη, από την πρώτη στιγμή της λειτουργίας του, την Τρίτη 8 Οκτωβρίου, υπήρξε τεράστια ανταπόκριση και οι χρήστες αγκάλιασαν θερμά την προσπάθειά μας. Ο αριθμός των μηνυμάτων αυξάνεται συνεχώς. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή τη στιγμή δεχόμαστε καθημερινά 800 μηνύματα είτε για προσφορά – ζήτηση εργασίας είτε συμπαράστασης. Μέχρι την ώρα που μιλάμε, 45 άτομα -πρόκειται μόνο για τους χρήστες που έχουν επικοινωνήσει μαζί μου- έχουν βρει δουλειά ή έχουν ?κλείσει? συνεντεύξεις».

Έντονο ενδιαφέρον

Από την πρώτη στιγμή το ενδιαφέρον των χρηστών υπήρξε τεράστιο. Τις περισσότερες ημέρες το hashtag βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα των πιο δημοφιλών (trend) του ελληνικού Twitter, ενώ για αρκετές ώρες «χτυπάει» και την πρωτιά. «Εκθρονίζεται» μόνο σε περιπτώσεις που ένα πολύ σημαντικό θέμα της επικαιρότητας βρίσκεται σε εξέλιξη απασχολώντας τους χρήστες.

Ο 29χρονος Δημήτρης γνωρίζει καλά ότι το πρόβλημα της ανεργίας δεν οφείλεται στην έλλειψη πληροφορίας, αλλά μια τέτοια κίνηση είναι ένα επιπλέον «εργαλείο» στη διάθεση όσων αναζητούν δουλειά. «Δεν τρέφουμε αυταπάτες ότι θα λύσουμε το πρόβλημα της ανεργίας. Ομως είναι σημαντικό ότι όλοι μαζί γίναμε μια ανθρώπινη αλυσίδα αλληλεγγύης που επικοινωνούμε μεταξύ μας για να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον. Μου έστειλε μήνυμα μια 20χρονη και μου εξηγούσε ότι το #aggeliesergasias ” μεσολάβησε” για να βρει δουλειά η μητέρα της μετά από δύο χρόνια ανεργίας. Επίσης κάποια άλλη κοπέλα με ευχαρίστησε λέγοντάς μου ότι βοήθησε τρεις φίλους της, οι οποίοι δεν έχουν λογαριασμό στο Twitter, να βρουν δουλειά…».

Ο συγγραφέας-δημοσιογράφος Χρήστος Φασούλας (chrisfas61) ανήκει στους πρώτους «τυχερούς» που ωφελήθηκαν άμεσα αξιοποιώντας την ιδέα του Δημήτρη. Στην αγγελία που ανάρτησε ο ίδιος ανταποκρίθηκαν άμεσα οι χρήστες και μέσα σε πέντε ημέρες είχε ήδη κάνει επαφές για να βρει απασχόληση.

«Πριν από τρία χρόνια έμεινα άνεργος και τότε αποφάσισα να αξιοποιήσω τη συγγραφική μου ιδιότητα. Ξεκίνησα να παραδίδω μαθήματα δημιουργικής γραφής για επίδοξους συγγραφείς αλλά και θεωρητικής κατεύθυνσης σε παιδιά. Φέτος τα πράγματα ήταν πιο δύσκολα και όταν ανακάλυψα το #aggeliesergasies ανέβασα την αγγελία μου. Μέσα σε πέντε ημέρες απέκτησα τρεις νέους μαθητές», λέει στο «Εθνος της Κυριακής».

Ο Κωνσταντίνος Κορλός είναι άνεργος εδώ και περίπου έναν χρόνο. Είναι απόφοιτος της Γεωπονικής Σχολής Θεσσαλονίκης και έχει δουλέψει σε διαφημιστικές εταιρείες αλλά και σαν πωλητής. «Τον τελευταίο καιρό κάνω κάποιες περιστασιακές δουλειές. Πριν από μία εβδομάδα είδα το hashtag και έχω κλείσει ήδη δύο συνεντεύξεις για να βρω δουλειά. Η αμεσότητα του “εργαλείου” το κάνει ιδιαίτερα χρήσιμο. Αν δω κάτι ενδιαφέρον ενημερώνω αμέσως και τους φίλους μου που βρίσκονται σε αναζήτηση εργασίας και γνωρίζω ότι δεν έχουν λογαριασμό στο Twitter», αναφέρει ο 31χρονος.

Η 25χρονη Κατερίνα Μουστακίδη χρησιμοποιεί το Τwitter εδώ και δύο χρόνια. Το #aggeliesergasias έπεσε στην αντίληψή της από την πρώτη στιγμή της λειτουργίας του. «Κατάγομαι από τη Λάρισα και σπούδασα οικονομικά στην Αθήνα. Όταν πήρα το πτυχίο μου άρχισα να ψάχνω δουλειά και μετά από μεγάλη αναζήτηση βρέθηκε μια θέση σε ένα ιατρικό κέντρο με 300 ευρώ τον μήνα. Σκεφτόμουν πολύ σοβαρά να επιστρέψω στην πόλη μου και στους γονείς μου. Οταν είδα τις αναρτήσεις στο Twitter απλά τις παρατηρούσα γιατί δεν πίστευα ότι μπορεί να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα. Μια αγγελία όμως ενός δικηγορικού γραφείου που ζητούσε κοπέλες για γραμματειακή υποστήριξη μου τράβηξε την προσοχή. Αμέσως τους πήρα τηλέφωνο και μου ζήτησαν το βιογραφικό μου. Με κάλεσαν για συνέντευξη και δύο ημέρες μετά μου ανακοινώθηκε ότι με είχαν επιλέξει με μισθό τουλάχιστον διπλάσιο από την προηγούμενή μου δουλειά», καταλήγει η Κατερίνα.

 

 

 

πηγή: ethnos.gr / Κλάρα Γενιτσαριώτη

 

Σχόλια

Κοινωνία

Περισσοτερα στην κατηγορια Κοινωνία

Copyright © 2015-2016 Clevernews