Κόσμος

Ομπάμα: Θετική εξέλιξη η ρωσική πρόταση για τη Συρία

Ομπάμα: Θετική εξέλιξη η ρωσική πρόταση για τη Συρία

Τελευταία ευκαιρία για ειρηνική λύση της κρίσης στη Συρία αποτελεί η πρόταση που έθεσε τη Δευτέρα Ρωσία για παράδοση των χημικών όπλων από το καθεστώς Άσαντ με τον Μπαράκ Ομπάμα να θεωρεί την πρόταση θετική εξέλιξη που πιθανώς να δώσει μία πολιτική λύση στο αδιέξοδο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα καλωσόρισε τη ρωσική πρόταση που προβλέπει παράδοση των χημικών όπλων υπό διεθνή έλεγχο, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για μία πολιτική λύση στην κρίση μετά την επίθεση με χημικά όπλα την 21η Αυγούστου και το ξεκλήρισμα 1.426 ανθρώπων στα προάστια της Δαμασκού.

Σε μία σειρά συνεντέυξεων στη ζώνη υψηλής τηλεθέασης, ο Ομπάμα περιέγραψε την προσφορά της Ρωσίας ως «πιθανή εκτόνωση» και «πιθανή θετική εξέλιξη» στην αντιπαράθεση με το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ. Με την προοπτική μίας συμφωνίας με τους Σύρους προ των πυλών, ο ηγέτης της πλειοψηφίας της Γερουσίας, Χάρι Ρέιντ ματαίωσε την κρίσιμη ψηφοφορία για την αδειοδότησης για στρατιωτική δράση.

Στην συνέντευξή του στο NBC το βράδυ της Δευτέρας, ο Ομπάμα παραδέχθηκε ότι θα μπορούσε να είχε χάσει την εκστρατεία πειθούς του στο Κογκρέσο για την έγκριση της στρατιοτικής δράσης. «Δεν θα έλεγα ότι είχα πειστεί για το αποτέλεσμα», σημείωσε ο Ομπάμα, προσθέτοντας ότι δεν είχε αποφασίσει τι θα έκανε, εάν η ψήφος ήταν αρνητική για εκείνον.

Στη δεύτερη συνέντευξη στο ABC, ο Ομπάμα ανέφερε ότι η μία περιορισμένη επίθεση θα ήταν αναγκαία ώστε να τιμωρηθεί το καθεστώς Άσαντ για τη χρήση χημικών όπλων και να εξαλειφθεί η οποιαδήποτε πιθανότητα χρήσς τους στο μέλλον.

«Θέλω να διαβεβαιώσω ότι ο κανονισμός κατά της χρήσης χημικών όπλων τηρείται. Αυτό αποτελεί και εθνικό μας συμφέρον. Εάν το κάνουμε χωρίς στρατιωτικό χτύπημα, αυτό προτιμώ αναμφισβήτητα», δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος. Ερωτηθείς από τη δημοσιογράφο του δικτύου, εάν «παγώνει» τα σχέδιά του για στρατιωτική επίθεση σε περίπτωση που ο Άσαντ παραδώσει τον έλεγχο των χημικών όπλων, ο Ομπάμα απάντησε: «Φυσικά, στην ουσία αυτό συνέβη».

Στο CNN ο Ομπάμα δήλωσε ότι είναι φυσικά μία θετική εξέλιξη όταν αμφότεροι Ρώσοι και Σύροι κάνουν κινήσεις προς συμφωνία για τα χημικά όπλα» Ωστόσο, όπως υπογράμμισε ο αμερικανός πρόεδρος στο αμερικανικό δίκτυο, η απειλή για μία αμερικανική επέμβαση υπάρχει. «Και δεν θέλουμε απλώς μία τακτική καθυστέρησης για να εκτονωθεί η πίεσή μας εκεί τώρα».

Μιλώντας στο Fox News δήλωσε ανοιχτός σε διαπραγματεύσεις για το εναλλακτικό σχέδιο που θα αποτρέψει ένα στρατιωτικό πλήγμα στη Συρία.

«Καλωσορίζω την πιθανότητα μίας εξέλιξης. Θα εξετάσουμε και θα εξαντλήσουμε κάθε διπλωματική λύση. Θα συνομιλήσουμε αμέσως με τους Ρώσους», δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος αναφερόμενος στην πρόταση της Ρωσίας.Πρόσθεσε, πάτως, ότι είναι σημαντικό να διατηρηθούν οι πιέσεις. Παραφράζοντας τη ρήση του πρώην προέδρου, Ρόναλντ Ρήγκαν, είπε: Δεν φτάνει μόνο να εμπιστευόμαστε, αλλά και να ελέγχουμε».

«Θα συνεχίσουμε σε αυτόν το διπλωματικό δρόμο. Ελπίζω ότι το ζήτημα αυτό θα λυθεί με μη στρατιωτικό τρόπο», είπε ο αμερικανός πρόεδρος. Ο πρόεδρος, ενώ λέει στους συμβούλους του να «προσέξουν» αυτήν την πρόταση, υποστηρίζει ότι ακόμη επιθυμεί από το Κογκρέσο να συζητήση την αδειοδότηση για στρατιωτικό πλήγμα έναντι της Συρίας. «Θεωρώ σημαντικό για εμάς να μην αφήσουμε το πόδι από το πεντάλ, αφότου βεβαιωθούμε ότι έχουν καταλάβει τι εννοούμε με αυτό που λέμε», συμπλήρωσε.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε, στην πέμπτη συνέντευξή του στο CBS. Ο Ομπάμα χαρακτήρισε την πρόταση της Ρωσίας σημαντική εξέλιξη που θα μπορούσε να καθυσηχάσει τις ανησυχίες του για τη χρήση του πυρηνικού οπλοστασίου της Συρίας από το καθεστώς Άσαντ.

«Ας δούμε αν σοβαρολογούν. Αλλά πρέπει να σιγουρευτούμε ότι μπορούμε να το ελέγξουμε και να να το εφαρμόσουμε και αν, στην ουσία, είμαστε ικανοί να επιτύχουμε μία τέτοιου είδους συμφωνία, τότε η βασική μου ανησυχία για όλο αυτό το επεισόδιο θα σταματήσει», ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. «Ας δούμε τι θα γίνει τις επόμενες λίγες ημέρες για να διαπιστώσουμε τελικά αν μιλούν για κάτι ρεαλιστικό», συνέχισε.

Ερωτηθείς από το PBS, όπου παραχώρησε άλλη μία συνέντευξη, αν είχε συζητήσει με το Βλαντιμίρ Πούτιν το ενδεχόμνο να τεθεί υπό διεθνή έλεγχο το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας, ο Ομπάμα απάντησε θετικά. «Είχαμε αυτές τις συζητήσεις», είπε. «Αυτή είναι μία συνέχεια των συζητήσεων που είχα με τον Πούτιν για λίγη ώρα. Οπως σας είπα την τελευταία φορά που μιλήσαμε, η απαγόρευση των χημικών όπλων έχει σημασία για μας», πρόσθεσε.

Η Ρωσία ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα ενθάρρυνε τη Συρία να θέσει το χημικό της οπλοστάσιο υπό διεθνή επιστασία εάν αυτό ήταν ικανό να αποτρέψει στρατιωτικά χτυπήματα εναντίον της Δαμασκού.

Τη ρωσική πρωτοβουλία χαιρέτισε ο σύρος υπουργός Εξωτερικών, Ουάλιντ Αλ Μουάλεμ, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα ότι η πρόταση μπορεί πράγματι να αποτρέψει ένα στρατιωτικό χτύπημα κατά της Συρίας, ωστόσο δεν δήλωσε ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση του Μπασάρ Αλ Άσαντ την αποδέχεται άνευ όρων.

Πηγή ethnos.gr

Σχόλια

Κόσμος

Περισσοτερα στην κατηγορια Κόσμος

Copyright © 2015-2016 Clevernews