Ελλάδα

Π. Λαφαζάνης: Δεν ανήκουμε στη Δύση

Π. Λαφαζάνης: Δεν ανήκουμε στη Δύση

Αλλά που ανήκουμε; Ιδού η απορία…

Ως επίθεση από τον «ευρωενωσιακό ιμπεριαλισμό» στην Ελλάδα και τον αμερικανικό στη Ρωσία «διαβάζει» η Αριστερή Πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ τα δρώμενα στη χώρα αλλά και την κατατρακύλα στο ρούβλι.

Η πτέρυγα του Παναγιώτη Λαφαζάνη μάλιστα, δια άρθρου-παρέμβαση στο iskra, με τίτλο: «Ελλάδα και Ρωσία στο στόχαστρο του δυτικού ιμπεριαλισμού», βλέπει αναλογίες ανάμεσα στα …δεινά που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες, τονίζοντας: «Παρ’ ότι οι περιπτώσεις της Ελλάδας και της Ρωσίας είναι εντελώς ανόμοιες και όχι μόνο λόγω διαφορετικού βάρους της κάθε χώρας, υπάρχουν ανάμεσά τους κάποιες όχι και τόσο απόμακρες και ασύνδετες αναλογίες».

Σύμφωνα με την Αριστερή Πτέρυγα : «Πρώτη αναλογία είναι ότι η Ελλάδα πρέπει να κρατηθεί πάση θυσία, ως «πειραματόζωο» κοινωνικής διάλυσης, στη Γερμανική σφαίρα οικονομικής επιρροής και να ενισχυθεί η πολιτικοστρατιωτική δορυφοποίησή της στον αμερικανο-ισραηλινό άξονα, ενώ η Ρωσία πρέπει να αποβάλλει τη διεκδίκηση αυτόνομου ρόλου και ισχύος με ευρύτερες διαστάσεις και να μετατοπισθεί ως ένας υποβαθμισμένος εταίρος του αμερικανο-ΕΕ κυρίαρχου πλανητικά μπλοκ».

Να αλλάξουμε συμμαχίες

Κατά τον αρθρογράφο, «Οι εξελίξεις τόσο στον ευρωπαϊκό νότο όσο και στην Ανατολική Ευρώπη, την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή υπαγορεύουν ως υπερεπείγουσα την ανάγκη και για την Ελλάδα να αλλάξει δραματικά όχι μόνο τους οικονομικούς προσανατολισμούς της αλλά και τους προσανατολισμούς στην εξωτερική της πολιτική».

Σε άλλο σημείο του κειμένου, αναφέρεται πως: «Η Δύση και συγκεκριμένα ο αμερικανο-νατοϊκός ιμπεριαλισμός, συνεπικουρούμενος από την ΕΕ, μεθοδεύει σχεδιασμένα εδώ και μήνες την κάθετη πτώση των διεθνών τιμών του πετρελαίου, οι οποίες το τελευταίο εξάμηνο έχουν καταρρεύσει 40%!

Κύριος στόχος των σχεδιασμών είναι να πλήξουν βαρύτατα τη Ρωσική οικονομία ως βασική εξαγωγό υδρογονανθράκων, η οποία κινδυνεύει να περιέλθει σε μεγάλη ύφεση το 2015, αν οι τιμές του πετρελαίου παραμείνουν στα σημερινά χαμηλά επίπεδα, ενώ από την άλλη το ρωσικό ρούβλι γνωρίζει ραγδαία πτώση παρά τη δραματική αύξηση του βασικού επιτοκίου της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας την Τρίτη (16/12) στο 17% από 10,5%.

Οι κυρίαρχοι κύκλοι στις ΗΠΑ και τη Δύση πιστεύουν ότι ο συνδυασμός της στρατιωτικής (βλ. Ουκρανία κλπ) και οικονομικής πίεσης επί της Ρωσίας θα μεταφερθεί και στο πολιτικό πεδίο και θα μετατραπεί σε πολιτική αποσταθεροποίηση της παρούσας τάξης πραγμάτων.

Επιδίωξη των Δυτικών ιεράκων είναι μια φιλοδυτική μετατόπιση, τύπου Γέλτσιν, της πολιτικής εξουσίας στη Ρωσία ή ένα είδος πολιτικού χάους που θα επιτρέψει στη Δύση να κυριαρχήσει στην ευρασιατική ζώνη».

πηγή

πηγή:Capital

Σχόλια

Ελλάδα

Περισσοτερα στην κατηγορια Ελλάδα

Copyright © 2015-2016 Clevernews