Κοινωνία

Πα.Σο.Κ. παρέμβαση κοινωνικής ευαισθησίας το κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο

Πα.Σο.Κ. παρέμβαση κοινωνικής ευαισθησίας το κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο

Με μια ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ προχώρησε σε απαραίτητες διευκρινήσεις σχετικά με το κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο , θέλοντας να ενημερώσει και να βάλει σε τάξη τα όσα έγιναν αυτές τις μέρες από μεριάς του Υπουργού κ.Γ. Μανιάτη, σχετικά με την ηλεκτροδότηση των ευπαθών κοινωνικών ομάδων , μέσα από μια παρέμβαση κοινωνικής ευαισθησίας όπως αυτό χαρακτήρισε τη πρωτοβουλία αυτή.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

Παρέμβαση κοινωνικής ευαισθησίας

για την ηλεκτροδότηση ευπαθών ομάδων καταναλωτών ηλεκτρικού ρεύματος

 

 

Την δημιουργία ειδικής κατηγορίας στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) όπου θα εντάσσονται οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού που έχουν εγγραφεί έως την 1η Νοεμβρίου 2013 στις προνοιακές και κοινωνικές δομές των Δήμων, των Περιφερειών και της Εκκλησίας, ώστε να υπάρξει ηλεκτροδότηση των κατοικιών τους, ανακοίνωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης. Η κατανομή του κόστους που θα προκύψει για την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου κοινωνικής αλληλεγγύης, ανέρχεται σε περίπου μισό (0,5) ευρώ τον χρόνο για κάθε έναν από τους υπόλοιπους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Για την ταχύτερη υλοποίηση της εφαρμογής των κυβερνητικών αποφάσεων ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, είχε συγκαλέσει το Σάββατο (07/12), ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή του Υφυπουργού Ενέργειας, Μάκη Παπαγεωργίου, του Γ.Γ Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Κων/νου Μαθιουδάκη, των Προέδρων της ΔΕΗ, Αρθούρου Ζερβού, και του ΔΕΔΔΗΕ, Γιώργου Κόλλια, του Περιφερειάρχη Αττικής, Γιάννη Σγουρού, και του Προέδρου της ΚΕΔΕ, Κων/νου Ασκούνη, όπου αποφασίστηκε δέσμη μέτρων για την διασφάλιση της ηλεκτροδότησης στις ευπαθείς ομάδες καταναλωτών.

Μεταξύ άλλων, αποφασίστηκε να συγκροτηθούν Επιτροπές σε κάθε Δήμο, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ και Κοινωνικές Δομές Δήμων και Περιφερειών, που θα επιλύουν άμεσα όλα τα θέματα έκτακτων κοινωνικών αναγκών που σχετίζονται με τη ΔΕΗ.

Δήμοι και Μητροπόλεις κλήθηκαν  να αποστείλουν άμεσα τις καταστάσεις με όσους είχαν ενταχθεί την 1η Νοεμβρίου 2013 στις προνοιακές δομές και στους οποίους υπήρξε διακοπή στην παροχή ρεύματος της οικίας τους. Τέλος, προωθείται η Υπουργική Απόφαση, με βάση την οποία παρέχεται με έκπτωση έως 70% ηλεκτρικό ρεύμα στις κοινωνικές δομές των Δήμων, των Περιφερειών, της Εκκλησίας και της Κοινωνίας των Πολιτών, που παρέχουν κοινωνικά συσσίτια, ή λειτουργούν ως κοινωνικά παντοπωλεία, φαρμακεία, ή ιατρεία.

 

Σε συνέχεια των αποφάσεων, μέσα σε μόλις δύο ημέρες :

 

  • η Εκκλησία της Ελλάδος, απέστειλε Εγκύκλιο σε όλες τις Μητροπόλεις για να αποσταλούν οι σχετικές καταστάσεις,
  • η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) ενημέρωσε με επιστολή της όλους τους Δημάρχους, προκειμένου να προχωρήσουν άμεσα στη συγκρότηση της προβλεπόμενης Επιτροπής ,
  • η ΔΕΗ και ο ΔΕΔΔΗΕ απέστειλαν στους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τις καταστάσεις με όλους τους κατά τόπους εκπροσώπους τους,  ώστε να συγκροτηθούν και να συνεδριάσουν οι Επιτροπές
  • οι Δήμαρχοι Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, και Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, σε επικοινωνία που είχαν με τον Υπουργό ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη, ενημέρωσαν ότι έχουν ήδη ενεργοποιήσει τις υπηρεσίες τους, ενώ και
  • σε επίπεδο Περιφέρειας ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας και άλλοι, ενημέρωσαν ότι έχουν, επίσης, ενεργοποιήσει τις αντίστοιχες υπηρεσίες τους.

 

Για μία ολοκληρωμένη παρέμβαση κοινωνικής αλλά και περιβαλλοντικής ευαισθησίας, ώστε να καταπολεμηθεί στην Ελλάδα η ενεργειακή φτώχεια, μίλησε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τη συνάντηση που είχε την περασμένη Δευτέρα με τον Υπουργό ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη, επισημαίνοντας και  το επιπλέον κίνητρο που δίνεται προκειμένου τις μέρες της αιθαλομίχλης, για διπλάσιο αριθμό ημερών από τις ημέρες του φαινομένου, να αφαιρείται οποιαδήποτε κατανάλωση ρεύματος από το λογαριασμό των νοικοκυριών που είναι εντεταγμένα στο κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο.

 

Σχόλια

Περισσοτερα στην κατηγορια Κοινωνία

Copyright © 2015-2016 Clevernews