Πολιτική

Παναγιωτόπουλος: Δεν ζητάμε τα Μάρμαρα του Παρθενώνα από εγωισμό

Παναγιωτόπουλος: Δεν ζητάμε τα Μάρμαρα του Παρθενώνα από εγωισμό

Τη σημασία της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα υπογράμμισε ο υπουργός Πολιτισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος, στo πλαίσιo της Διεθνούς Σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μουσείο της Ακρόπολης.

«Η προσπάθειά μας για τον επαναπατρισμό των Μαρμάρων του Παρθενώνα δεν ξεκινά από μια ανάγκη τόνωσης του εθνικού εγωισμού μας. Είναι μια προσπάθεια με παγκόσμιες προεκτάσεις, καθώς αποβλέπει στην αποκατάσταση της ενότητας ενός κορυφαίου πολιτιστικού μνημείου, το οποίο αποτελεί κοινή αναφορά για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Είναι μια οικουμενική προσπάθεια με βαθιά ανθρωπιστικό χαρακτήρα», δήλωσε ο υπουργός, απευθυνόμενος προς τους προέδρους και μέλη των εθνικών επιτροπών της Κύπρου, της Γερμανίας, της Σουηδίας, της Βρετανίας, της Ελβετίας και της Αυστραλίας, .

Οι εκπρόσωποι των επιτροπών αφού επισκεύθηκαν την Ακρόπολη, όπου ενημερώθηκαν για τις εργασίες αποκατάστασης που συνεχίζονται στο μνημείο, συναντήθηκαν με τον υπουργό Πολιτισμού κ. Παναγιωτόπουλο στο Μουσείο της Ακρόπολης. Στην συνάντηση παραβρέθηκαν και τα μέλη της Ελληνικής Συμβουλευτικής Επιτροπής των Μαρμάρων του Παρθενώνα, ο πρόεδρός της Χριστόφορος Αργυρόπουλος, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Μουσείου της Ακρόπολης Δημήτρης Παντερμαλής, καθώς και ο Σπύρος Μερκούρης.

Ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αναφέρθηκε στη Μελίνα Μερκούρη η οποία πρώτη ξεκίνησε τον αγώνα της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα, μίλησε για τη συνεισφορά της Ελληνικής Συμβουλευτικής Επιτροπής και ενημέρωσε για την επιστολή της UNESCO προς τους υπουργούς Εξωτερικών και Πολιτισμού της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ και Μαρία Μίλερ αντίστοιχα, καθώς και τον Διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου Ρόμπερτ Νιλ Μακ Γκρέγκορ, με την οποία οι Βρετανοί αξιωματούχοι ενημερώνονται επισήμως για το αίτημα της Ελληνικής πλευράς να προχωρήσει η διαδικασία της Διαμεσολάβησης, ώστε να επιτευχθεί μια ρύθμιση της διαφοράς που αφορά τα Μάρμαρα του Παρθενώνα.

Ο υπουργός τόνισε ότι, αν η βρετανική πλευρά συμφωνήσει στη διεξαγωγή αυτής της διαδικασίας, θα είναι η πρώτη φορά που η UNESCO θα την ενεργοποιήσει για την επίλυση πολιτιστικής διαφοράς μεταξύ δυο κρατών. Και επισήμανε ότι αυτή η εξέλιξη γίνεται ακόμα πιο σημαντική εν όψει της διεθνούς Διακυβερνητικής Διάσκεψης της UNESCO, που θα γίνει τον ερχόμενο Νοέμβριο στο Παρίσι.

«Όλοι και όλες τασσόμαστε με κάθε απόφαση στρατηγικής που θα λάβει η Ελληνική κυβέρνηση στην προσπάθεια στην οποία έχουμε όλοι αφοσιωθεί» είπε ο πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Ντέιβιντ Χιλ αφού εξήρε τη σημασία του ρόλου που ανέλαβε ο κορυφαίος διεθνής πολιτιστικός οργανισμός.

 

πηγή: koolnews.gr

Σχόλια

Πολιτική

Περισσοτερα στην κατηγορια Πολιτική

Copyright © 2015-2016 Clevernews