Κοινωνία

Παραιτείται σύσσωμη η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών

Παραιτείται σύσσωμη η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών

Εντείνεται η χαοτική κατάσταση στα Πανεπιστήμια, καθώς την απόφαση των διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πολυτεχνείου να συνεχίσουν την απεργία, ακολούθησε η δήλωση των μελών της Συγκλήτου του ΕΚΠΑ ότι θέτουν την παραίτησή τους στην διάθεση του Πρύτανη. Κατά την σημερινή συνεδρίαση, ο Πρύτανης, Θεοδόσης Πελεγρίνης, σημείωσε ότι από την πλευρά του θέλει να λειτουργήσει το Πανεπιστήμιο, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει με τις δεδομένες συνθήκες αστυνομοκρατίας που δημιούργησε το υπουργείο.

«Καθηγητές, φοιτητές, διοικητικό προσωπικό, όλοι θέλουν να αρχίσει άμεσα το διδακτικό έργο, υπό ομαλές συνθήκες, οι οποίες ωστόσο δεν υφίσταται λόγων των επιλήψιμων αποφάσεων του υπουργείου Παιδείας. Τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας αρνούνται να κάνουν τα μαθήματα υπό την εποπτεία αστυνομικών δυνάμεων. Τα μέλη της Συγκλήτου έθεσαν την παραίτησή τους στην διάθεση της Πρυτανείας, εάν αυτό μπορεί να βοηθήσει στην άρση του αδιεξόδου, που δημιούργησε το ίδιο το υπουργείο», είπε χαρακτηριστικά και ζήτησε συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ως τη μοναδική προοπτική για να βρεθεί λύση.

Σημειώνεται ότι ο πρύτανης κατάθεσε αγωγή κατά του Συμβουλίου του ΕΚΠΑ με την οποία ζητεί αποζημίωση ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Η απόφαση παραίτησης των μελών της Συγκλήτου του ΕΚΠΑ, ήρθε μερικές ώρες μετά την απόφαση των διοικητικών υπαλλήλων τόσο του Πανεπιστημίου Αθηνών όσο και του Πολυτεχνείου, να συνεχίσουν για 11η εβδομάδα τις κινητοποιήσεις τους.

Συγκεκριμένα, υπερψηφίστηκαν δύο συνεχόμενες 48ωρες απεργίες, 19-20/11 και 21-22/11, οδηγώντας την σύγκρουση με το υπουργείο στα άκρα.

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι:

Το ΕΚΠΑ στο σύνολό του (διδακτικό προσωπικό, λοιπό διδακτικό προσωπικό, διοικητικό προσωπικό και φοιτητές) δηλώνει τη σταθερή θέση του να λειτουργήσει αμέσως, επιτελώντας την αποστολή του ως Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος υπό συνθήκες ομαλότητας, οι οποίες δυστυχώς δεν υφίστανται στην παρούσα φάση λόγω των διάτρητων από νομικής και ηθικής άποψης αποφάσεων του υπουργείου Παιδείας (έωλη μοριοδότηση απογραφέντων υπαλλήλων, παραπομπή στο πειθαρχικό συμβούλιο των μη απογραφέντων προκειμένου να τεθούν σε καθεστώς αργίας και επομένως εκτός Πανεπιστημίου).

-Δηλώνει την άρνηση του διδακτικού προσωπικού να προσέλθει στις αίθουσες διδασκαλίας υπό την εποπτεία αστυνομικών δυνάμεων, όπως ελέχθη από τον υπουργό Παιδείας.

-Τα μέλη της Συγκλήτου, ενόψει της εξαιρετικά κρίσιμης και αδιέξοδης κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει το Πανεπιστήμιο, θέτουν τις παραιτήσεις τους στη διάθεση του Πρύτανη.

-Ζητεί συνάντηση του πρύτανη και αντιπροσωπείας μελών της Συγκλήτου με τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, προκειμένου να παρέμβουν, ώστε να αρθεί το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στο Πανεπιστήμιο και το οδηγεί σε αντικειμενική αδυναμία εκτέλεσης όλων των λειτουργιών του.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Παιδείας, με σημερινή συνέντευξή του έχει δηλώσει με σαφήνεια, ότι θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να λειτουργήσουν τα πανεπιστήμια.

 

 

πηγή: newpost.gr

Σχόλια

Κοινωνία

Περισσοτερα στην κατηγορια Κοινωνία

Copyright © 2015-2016 Clevernews