Εκδηλώσεις

Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Κωστή Παπαϊωάννου για τη Χρυσή Αυγή σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Κωστή Παπαϊωάννου για τη Χρυσή Αυγή σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Ο πολιτικός κόσμος χαιρετίζει το βιβλίο του Κωστή Παπαϊωάννου

«Δεν θεραπεύεται το πρόβλημα της Χρυσής Αυγής» τόνισε μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Σταθάκης, στην πρώτη επίσημη παρουσίαση του βιβλίου του Κωστή Παπαϊωάννου Τα «καθαρά χέρια» της Χρυσής, Αυγής, Εφαρμογές ναζιστικής καθαρότητας, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013, στο Art Polis Cafe. Συμπλήρωσε δε ότι «χρειάζονται πολλά εργαλεία σε ιδεολογικό, πολιτικό και νομικό επίπεδο για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο». Πρώτος ομιλητής σε ένα εξαιρετικό πάνελ που συντόνισε ο ποιητής Πάνος Οικονόμου, ο κ. Σταθάκης άφησε ωστόσο μια ελπίδα αισιοδοξίας να διαφανεί με αφορμή αυτό το βιβλίο που έφερε στο ίδιο τραπέζι εκπροσώπους διαφορετικών πολιτικών κομμάτων ενωμένων ενάντια στην άνοδο του νεοναζισμού στη χώρα.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης δεν δίστασε να θυμίσει σε όλους ότι «η ακροδεξιά ήταν ανέκαθεν παρούσα στην Ελλάδα». Ο ίδιος επισήμανε ότι «το φαινόμενο ΧΑ τροφοδοτήθηκε από την οικονομική και κοινωνική κρίση». Όσο για την ισχυρή παρουσία ενός νεοναζιστικού κόμματος στη σημερινή ελληνική πραγματικότητα και την αντιμετώπισή του από τη δημοκρατία, ξεκαθάρισε: «Η απάντηση στον προωθούμενο εκφασισμό είναι η δημοκρατική λειτουργία των θεσμών».

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργός Προκόπης Παυλόπουλος μίλησε για τον τρόπο που η Χρυσή Αυγή προτάσσει την καθαρότητα ως όπλο σε ένα διεφθαρμένο δημοκρατικό σύστημα. «Δεν είναι όλοι υπεύθυνοι και διεφθαρμένοι» έσπευσε ωστόσο να διευκρινίσει και να τονίσει ότι «οι πολίτες πρέπει να αναλάβουν κι αυτοί τις ευθύνες τους».

Ο Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Γιώργος Σωτηρέλης ανέλυσε εκτενώς τον τρόπο με τον οποίο «η Χρυσή Αυγή χρησιμοποίησε τον αντικαθεστωτισμό για να πολεμήσει την ίδια τη δημοκρατία».

Το γεγονός ότι «η Χρυσή Αυγή έχει τα χέρια της βαμμένα στο αίμα και στο μαύρο πολιτικό χρήμα» θύμισε ο πρώην υπουργός Γιάννης Ραγκούσης και προειδοποίησε ότι «θα συνεχίσει να είναι παρούσα όσο δεν αποκαθίσταται η κοινωνική αδικία».

Τέλος, έδωσε τα εύσημα στον συγγραφέα Κωστή Παπαϊωάννου για το βιβλίο του που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ σημειώνοντας: «Αυτό το βιβλίο θα είναι στο μέλλον μια από τις βασικές βιβλιογραφικές αναφορές για το θέμα της Χρυσής Αυγής».

Στην παρουσίαση παρευρέθησαν μεταξύ άλλων οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ Μαρία Γιαννακάκη, Κατερίνα Μάρκου, Ασημίνα Ξηροτύρη, Μαρία Ρεπούση, Νίκος Τσούκαλης, Γρηγόρης Ψαριανός και Θωμάς Ψύρρας, οι ανεξάρτητοι βουλευτές: Μάρκος Μπόλαρης και Θεοδώρα Τζάκρη, ο πρώην Βουλευτής Θανάσης Οικονόμου, η Άννα Νταλάρα, οι ακαδημαϊκοί Νίκος Αλιβιζάτος και Ηλίας Νικολακόπουλος κ.ά.

Το βιβλίο παρουσιάστηκε επίσης χτες το βράδυ (12/12) στον ΙΑΝΟ Θεσσαλονίκης με ομιλητές τους Νίκο Παρασκευόπουλο, Καθηγητή Νομικής στο ΑΠΘ, και Γιώργο Τσιάκαλο, Καθηγητή της Παιδαγωγικής Σχολής στο ΑΠΘ, και συντονιστή τον Κωνσταντίνο Τσιτσελίκη, Αναπληρωτή Καθηγητή Διεθνούς Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και Πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

4176(566) OLYMPUS DIGITAL CAMERA Papaioannou_athina_thess_13122013_3

Σχόλια

Εκδηλώσεις

Περισσοτερα στην κατηγορια Εκδηλώσεις

Copyright © 2015-2016 Clevernews