Κοινωνία

“Με το ΠΑΣΟΚ; Κρίμα και είσαι νέο παιδί!”

“Με το ΠΑΣΟΚ; Κρίμα και είσαι νέο παιδί!”

Είναι απόγευμα μιας πολύ ζεστής Τρίτης, το ραντεβού μας είναι στις 5  σε ξενοδοχείο στο κέντρο της Αθήνας. Εμείς ως νέοι δημοσιογράφοι έχουμε βρεθεί μια ώρα νωρίτερα να φτιάξουμε τις ερωτήσεις μας, να προετοιμαστούμε κατάλληλα για τη συνέντευξη. 

Ο Κυριάκος την ώρα που είχαμε συμφωνήσει, έρχεται. Είναι  ψηλός (πολύ), νέος, ευγενικός, με ηγετικό αέρα. Γνήσιος Μανιάτης. Αφού γίνονται οι κατάλληλες συστάσεις, η συνέντευξη ξεκινάει σε μια πολύ φιλική ατμόσφαιρα. 468996_399436956743789_747690771_o

Όταν ακούει κανείς ότι κάποιος είναι δημοσιογράφος, πολιτευτής και το 2012 υποψήφιος Βουλευτής στη Β’ Πειραιώς με το ΠΑΣΟΚ, ίσως περιμένει έναν άνθρωπο κουμπωμένο, στημένο. Αλλά ο Κυριάκος μας εξέπληξε ευχάριστα με την αμεσότητα και την ειλικρίνειά του.

Για την ιστορία στα 13 του χρόνια χάνει αναπάντεχα τον πατέρα του, τον αδικοχαμένο Δημήτρη Μαντούβαλο, ταμία του Γενικού Κρατικού Νίκαιας, ο οποίος δολοφονείται εν ψυχρώ για δύο τσάντες με 146 εκατ. δρχ., τα οποία προορίζονταν για τη μισθοδοσία του προσωπικού. Στα 25 του χάνει τη μητέρα του. Εκείνος και ο μικρότερος αδερφός του καλούνται από πολύ νωρίς να αντιμετωπίσουν όλες τις δυσκολίες μόνοι τους. Αλλά δεν το βάζει  ποτέ κάτω.

Αποφασίζει να συμμετάσχει στα κοινά της χώρας του σε μια εποχή κρίσιμη και δύσκολη. Άλλωστε είχε τα ερεθίσματα από την οικογένεια του. Αντιπαθεί τη πολιτική του καναπέ και του φραπέ, βγαίνει στη “σέντρα” και βγαίνει κερδισμένος. Την εποχή που το κόμμα του βγαίνει τρίτο και σημειώνει τα χαμηλότερα ποσοστά στην ιστορία του σε εθνικές εκλογές, εκείνος στην παρθενική του εμφάνιση σαρώνει με σχεδόν 2000 ψήφους.

Τον κουράζει η καραμέλα του “νέου”, ενώ μας λέει, “Έχουμε τρελαθεί να βγάζουμε πιτσιρικάδες στη σέντρα, δε χρειαζόμαστε νέους σε ηλικία άλλα φρέσκιες ιδέες. Αυτό χρειαζόμαστε, φρέσκιες ιδέες. Αυτό κοιτάζω και εγώ.” Στηρίζει την άποψή του επιχειρηματολογώντας υπέρ του Μανώλη Γλέζου και του Αντώνη Καρρά.

Στην ερώτηση-κλισέ ‘’Γιατί ασχολήθηκες με την πολιτική’’  απαντάει χωρίς δεύτερη σκέψη ότι στόχος του μέσα από όλη αυτήν την ενασχόληση με τα κοινά είναι ‘’η διευκόλυνση και η βοήθεια προς το συνάνθρωπο’’. Δεν παραλείπει να χαρακτηρίσει ‘’πρόβλημα τον άνθρωπο που έγινε πολιτικός, επειδή δεν κατάφερε να γίνει τηλεστάρ ή επειδή δεν κατάφερε να βγάλει λεφτά στη ζωή του’’. 

Θεωρεί τη συμμετοχή στα κοινά ως τη μόνη λύση σε μια τόσο ‘’κρίσιμη καμπή’’ σε αντίθεση με την ‘’αγανάκτηση της πλατείας’’, η οποία, όπως αναφέρει, φέρει ευθύνη για την ανάδειξη της Χρυσής Αυγής στο Κοινοβούλιο.

Για την εποχή που εκείνος κατέβηκε υποψήφιος μας αποκαλύπτει: “Ο κόσμος άνοιξε τις πόρτες του σπιτιού το και τις άνοιξε γιατί δεν τους έταξα τίποτα. Τους είπα όμως ότι αυτό που δικαιούσαι θα σε βοηθήσω να το διεκδικήσεις. Θα είμαι δίπλα σου!”. Δέχτηκε άραγε ποτέ αρνητική απάντηση; “Η αλήθεια είναι ότι όταν κατέβαινα μου έλεγαν ‘<<Κρίμα με το ΠΑΣΟΚ και είσαι και νέο παιδί>>, εκεί όμως δε πήγα για να ξεπλύνω τις αμαρτίες προηγουμένων, πήγα γιατί θέλω να συμμετάσχω να βοηθήσω τον συνάνθρωπο μου”. 

Όταν ρωτάμε τι θα άλλαζε, αν εκλεγόταν βουλευτής, απαντάει ότι ‘’το μεγαλύτερο πρόβλημα της Β’ Πειραιά είναι τα υψηλά ποσοστά ανεργίας’’, ενώ θεωρεί ότι η υπόσχεση του Μώραλη για λύση ήταν αυτή που έκανε τον κόσμο να του δώσει μια ευκαιρία στο Δήμο Πειραιά.

Την ανεργία θεωρεί, επίσης,  υπεύθυνη και για τα υψηλά ποσοστά της Χρυσής Αυγής στην περιοχή του, ενώ δεν παραλείπει να κάνει αναφορά στα συσσίτια τονίζοντας ότι ‘’κάποιος έδινε σακούλες με τρόφιμα και κάποιος τις έπαιρνε και όταν ήρθε η ώρα πήρε και μια σακούλα με το ψηφοδέλτιο’’.

Πιστεύει ότι οι ψηφοφόροι της ακροβατούν ‘’λίγο αγανακτισμένοι, λίγο εθνικιστές, λίγο ρατσιστές, έχουν λίγο από κάτι, που η Χρυσή Αυγή το έχει πολύ’’. Δεν παραλείπει, όμως, να τραβήξει την αναγκαία διαχωριστική γραμμή μεταξύ πατριωτισμού και εθνικισμού.

Σε ερώτησή μας αν η ΝΔ του Σαμαρά καπηλεύεται τον πατριωτισμό των ψηφοφόρων της, απαντά ότι ‘’έχει εγκαταλείψει το θολωμένο κέντρο και φλερτάρει με τον κόσμο, που πλέον έχει εκδηλωθεί στα δεξιά της’’.

Φάκελος ΠΑΣΟΚ:

Όταν η συζήτηση πηγαίνει στο ΠΑΣΟΚ, λέει χαρακτηριστικά για το Γιώργο Παπανδρέου: ‘’Αν μπορούσαν να τον πετάξουν από το αεροπλάνο που γυρνούσε από τις Κάννες, θα το έκαναν. Τον έβριζαν, τον αποκαλούσαν Τσολάκογλου, προδότη.’’.  Έπειτα, διερωτάται, μήπως ο πρώην πρωθυπουργός πρέπει να πει αν θεωρεί τον εαυτό του δικαιωμένο, αφού η πολιτική λιτότητας που ακολούθησε, δεν έχει αλλάξει μέχρι σήμερα. Ο ίδιος πιστεύει ακράδαντα ότι αυτός ήταν ο μόνος δρόμος για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, ενώ η μόνη άλλη εναλλακτική ήταν η δραχμή, ενδεχόμενο με το οποίο είναι άκρως αντίθετος. Η πορεία ήταν προδιαγεγραμμένη ή εντός ευρώ ή εκτός’’.

Σχετικά με τα λάθη που έκανε το ΠΑΣΟΚ, τονίζει: ‘’Βιάστηκε να πει ότι ξεμπερδέψαμε με την κρίση. Όταν δε λες την αλήθεια σου στους πολίτες, αυτοί θα σου απαντήσουν βάσει αυτών που τους έχεις πει. Αν κατάφερνε να φέρει πίσω τα λεφτά από αυτούς που τα κλέβανε ή τα κρύβανε, θα είχε δικαίωμα να πει το λεφτά υπάρχουν. Έκανε λάθη στα πρόσωπα που επέλεξε να διαχειριστούν την κατάσταση. Ο όρος κηπουρός δεν είναι ωραίος, αλλά μη μας πει και κανένας από αυτούς ότι πορεύτηκε στα χνάρια της Μελίνας και του Γεννηματά’’ λέει με χαμόγελο. ‘’Κηπουρός δεν είσαι, αλλά ούτε και Γεννηματάς είσαι, ούτε Πεπονής, ούτε Μελίνα’’ προσθέτει με νόημα.        148759_404273546260130_1070479168_n

Περί ηγετών, δελφινών και άλλων μυστηρίων:

Σε ερώτηση για ενδεχόμενη επιστροφή του Γιώργου Παπανδρέου μας απαντά “Αν ο Παπανδρέου θέλει ή κρίνει ότι πρέπει να επιστρέψει νομίζω πρέπει να το κάνει ο ίδιος. Να βγεί και να πει είμαι εδώ, διεκδικώ, επιστρέφω. Να σταματήσουν να βγαίνουν εξ ονόματος του διάφοροι και να προαναγγέλουν την επιστροφή του. Αν θέλει πρέπει ο ίδιος να το αποσαφηνίσει.” 

 Δε συμφωνώ στο να φύγει ο Βενιζέλος και βλέπουμε. Όποιος έχει πρόταση να την καταθέσει. Να την συζητήσουμε, να κρίνουμε και να καταλήξουμε. Αυτοί που δε θέλουν το Βενιζέλο, τότε τι θέλουν; Το να φύγει ο Βενιζέλος και μετά βλέπουμε δεν είναι πρόταση’’ σημειώνει.

Κεντροαριστερά:

Αναπόφευκτα μας βάζει στον πειρασμό να τον ρωτήσουμε αν μπορεί να δημιουργηθεί μια Κεντροαριστερά με τέτοιες προσωπικότητες, να αναστηθεί το ΠΑΣΟΚ. Λέει με χιούμορ ότι ‘’Η νεκρανάσταση μπορεί πολύ εύκολα να είναι νεκροφάνεια’’ και προσθέτει “Η κεντροαριστερά της πολυφωνίας είναι αυτή που διαγράφει τον Ψαριανό γιατί δε συμφωνεί με το συμψηφισμό με τη Χρυσή Αυγή; Που φεύγει η Μάρκου λέγοντας οτι υπήρχαν κομματικοί μηχανισμοί που την είχαν στοχοποίησει; Αυτή δεν είναι κεντροαριστερά της ευθύνης, ούτε η κεντρο αριστερά που θα γυρίσει το βλέμμα του ο κοσμος, αυτή είναι η κεντρο αριστερά μόνο στα … έδρανα του κοινοβουλίου,” συνεχίζει ξεκαθαρίζοντας, “Η Κεντροαριστερά είναι το ΠΑΣΟΚ. Το 8% είναι ποσοστό του ΠΑΣΟΚ. Αν το ΠΑΣΟΚ βρει απάντηση, η Κεντροαριστερά θα βρει έκφραση.”

Όταν γίνεται αναφορά στις πρόσφατες εκλογές, χαρακτηρίζει ‘’σοφή’’ την ψήφο του λαού, ο οποίος ‘’δεν έδωσε στο ΣΥΡΙΖΑ την πρώτη ευκαιρία, αλλά ήθελε να τον δοκιμάσει δίνοντάς του τη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας’’. Είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι ο ‘’ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να πείσει το πιο ζωντανό κομμάτι του ΠΑΣΟΚ, το κοινωνικό ΠΑΣΟΚ, γι’ αυτό και δεν κατάφερε να ξεκολλήσει από το 27%’’.

Ακόμα και η ανάδειξη της Χρυσής Αυγής σε τρίτο κόμμα πιστεύει ότι είναι “ένα σήμα, το οποίο δεν πρέπει να αγνοηθεί’’.  398849_399447880076030_274619873_n 

Κεφάλαιο ΕΡΤ:

Υπήρξε συμβασιούχος της ΕΡΤ, ήξερε από πρώτο χέρι τα προβλήματα που αντιμετώπιζε η Δημόσια Τηλεόραση. Όταν, λοιπόν, η κουβέντα φτάνει στο κλείσιμο της ΕΡΤ η απάντησή του είναι απόλυτη “Ο τρόπος που έκλεισε η ΕΡΤ ήταν εγκληματικός. Αυτό που έγινε να βγει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και να πει στις 10 θα πέσει μαύρο στις οθόνες ήταν ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟ. Ο λόγος όμως δεν ήταν λάθος, το τονίζω ο τρόπος ήταν. Η τακτική πονάει κεφάλι κόψει κεφάλι είναι λάθος. Υπήρχε κακοδιαχείριση και σπατάλη. Όταν όμως έχεις έναν ασθενή δεν του κόβεις το οξυγόνο βρίσκεις τη θεραπεία. Έπρεπε να γίνει μια ριζοσπαστική αναδιάρθρωση, να μικρύνει το σχήμα της, να υπήρχαν λιγότερα κανάλια και ραδιόφωνα. Να γίνονταν εξορθολογισμός!

Πώς βλέπει τη Νερίτ;

Για λίγα δευτερόλεπτα έμεινε σκεπτικός, προσπαθούσε να θυμηθεί τι έχει παρακολουθήσει. Μουντιάλ, μια πρωινή εκπομπή και μία που μοιάζει με το “Στην υγεία μας”,  μας εξηγεί πως είναι πολύ νωρίς για να κρίνει. Αυτό που μας λέει όμως είναι “Τη ΝΕΡΙΤ δεν τη λες ακόμα κανάλι, είναι κάτι που όταν μεγαλώσει θα γίνει κανάλι”. Ωστόσο, ξεκαθαρίζει, οι άνθρωποι που δουλεύουν εκεί σήμερα, αγωνίζονται κάθε μέρα πολλές ώρες, εξαντλητικές ώρες, για να βγει η δουλειά προς τα έξω.

Δεν παραλείπει να προσθέσει ότι η άρνηση αναγνώρισης της ΝΕΡΙΤ από τον ΣΥΡΙΖΑ ‘’μποϊκοτάρει’’ την παραπάνω προσπάθεια, ενώ όταν ρωτάμε τι θα μπορούσε να γίνει απαντά:  ‘’Η δημόσια τηλεόραση πρέπει να είναι δημόσια και όχι κρατική. Να εκφράζει όλες τις απόψεις του ελληνικού λαού και να είναι ανεξάρτητη’’.

 

 

 

Η συζήτηση μας παγώνει από ένα τηλεφώνημα που δέχεται. Ενθουσιασμένος κλείνει το τηλέφωνο, βρήκε εισιτήρια για τη συναυλία της Ελεωνόρας Ζουγανέλη η οποία θα ερμηνεύσει την Πέμπτη 10 Ιουλίου στο Ηρώδειο τραγούδια της Μελίνας Μερκούρη. Εκεί λοιπόν, ίσως με μια ελαφριά μελαγχολία και μια νοσταλγία, μας λέει ‘“Δεν υπάρχουν πια άνθρωποι σαν τη Μελίνα με όραμα. Δεν υπάρχει πια άνθρωπος να σε εμπνέει, σκεφτείτε λίγο όλοι αυτοί οι άνθρωποι που θα είναι εκεί εκείνο το βράδυ δε θα το σκεφτούν αυτό; Ο κόσμος έχει ανάγκη από ανθρώπους που τον εκφράζουν.”  Στη συνέχεια μας εξομολογεί τη μεγάλη του αγάπη για τη Μελίνα, μια γυναίκα που έζησε μέχρι τα 7 του χρόνια και παρόλα αυτά τον έχει σημαδέψει βαθιά.

Η κουβέντα μας συνεχίζει να περιστρέφεται γύρω από τον Πειραιά, εκεί λοιπόν προς δική μου έκπληξη θίγει ένα θέμα πολύ σημαντικό. Μου αποδεικνύει ότι αναγνωρίζει τις ανάγκες της κοινωνίας, αγγίζει τον παλμό και εξηγεί “Δε γίνεται η χώρα που γέννησε τον πολιτισμό και τη Δημοκρατία να μη διαθέτει για τους μουσουλμάνους τέμενος. Δε νοείται να προσεύχονται οι άνθρωποι στριμωγμένοι σε υπόγεια στα Καμίνια και σε παλιές αποθήκες. Τίθεται θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων εδώ, δεν επιτρέπεται αυτοί οι άνθρωποι να μη μπορούν να ασκήσουν τα θρησκευτικά τους δικαιώματα!”. Στην ερώτηση αν εκείνος βγει εκεί θα συμμετάσχει στη δημιουργία του τεμένους, μας απαντά “Φυσικά, θα βοηθήσω. Πρέπει να φτιαχτεί σε ένα μέρος με τις κατάλληλες προϋποθέσεις. Να είναι εύκολα προσβάσιμο με μετρό αλλά και για όσους έχουν αμάξια να υπάρχει ένας χώρος στάθμευσης. Η ανέγερση Τζαμιού έχει ήδη αργήσει, δε γίνεται η Ελλάδα, η χώρα την οποία αν χάσει η Ευρώπη χάνει ουσιαστικά και την πολιτιστική της ταυτότητα, να μην έχει φροντίσει για τα βασικά δικαιώματα αυτών των ανθρώπων.”

Δε παραλείπει να τοποθετηθεί και για ένα άλλο ευαίσθητο θέμα, το σύμφωνο συμβίωσης των ομόφυλων ζευγαριών. “Ακόμα και ψυχρά να το δούμε, είναι άδικο να έχουν επιλέξει δύο άνθρωποι να συμπορευτούν στη ζωή και αν για παράδειγμα <<φύγει>> ο ένας από τους δύο από τη ζωή, ο άνθρωπός του να μην μπορεί να κληρονομήσει τίποτα ούτε και να διεκδικήσει και τελικά να βγαίνουν κερδισμένοι μακρινοί συγγενείς που ίσως τον είχαν αποκόψει ή να τον έβριζαν κιόλας ή ακόμα χειρότερα δεν ήξεραν καν την ύπαρξη του.”

Αν η κοινωνία μας είναι έτοιμη να δεχθεί τόσο μεγάλες αλλαγές ο ίδιος απαντά πως “Σίγουρα είναι πιο έτοιμη από ό,τι ήταν στο παρελθόν!

Λίγο πριν τελείωσουμε τη συνέντευξη και ενώ η κουβέντα συνεχίζεται, ένα τηλεφώνημα δικό μου διακόπτει τη συζήτηση μας. Είναι συνάδελφος απο τη Γάζα με ενημερώνει για το τι γίνεται εκεί, λέει πώς μου έστειλε στο μαιλ μου υλικό για ρεπορτάζ. Το κλείνω, η συζήτηση μας επισκιάζεται απο τις πολεμικές συρράξεις και συγκρούσεις. Παρακολουθεί τις εξελίξεις και τοποθετείται: “ Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή είναι πολύ δυσάρεστη κάθε ζωή που χάνεται είναι πληγή για την ανθρωπότητα. Δε πρέπει να χύνεται άλλο αίμα. Ελπίζω ότι σύντομα η ειρήνη θα έρθει.”

IMG_6139 2

ll Επιμέλεια: Ξενοφών Γρηγόρης – Ελένη Γκρήγκοβιτς

Σχόλια

Περισσοτερα στην κατηγορια Κοινωνία

Copyright © 2015-2016 Clevernews