Θέατρο

«Passport project»

«Passport project»

«Passport είναι ένα χαρτί που λέει ποιος είσαι, ενώ ακόμα και εσύ ο ίδιος δεν ξέρεις…»

Αυτήν την εβδομάδα είπαμε και μεις να τιμήσουμε την Παγκόσμια Ημέρα Ρατσισμού με το δικό μας τρόπο και έτσι ανηφορίσαμε προς τα Εξάρχεια και συγκεκριμένα στην οδό Ζωοδόχου Πηγής 87,όπου βρίσκεται ο Χώρος Έκφρασης και Πειραματισμού Zp87.

Ο χώρος θυμίζει πραγματικά μια αποθήκη, στην οποία εύκολα θα μπορούσαν να μένουν στοιβαγμένοι αλλοδαποί μετανάστες. Χωρίς καθόλου σκηνικά, αν εξαιρέσεις ένα πιάνο και πολύ ταλέντο, όχι μόνο δε σου δίνει την εντύπωση του «άδειου», αντιθέτως σου δημιουργεί την αίσθηση του «συνωστισμού». Συνωστισμού ιδεών, σκέψεων, συναισθημάτων.

Η εξαιρετική σκηνοθεσία της Βαλεντίνης Σιόβα αγκαλιάζει τόσο αρμονικά το εξαίσιο κείμενο του Γιάννη Κωσταρή. Η παράσταση πραγματεύεται τη σχέση του ανθρώπου με το ξένο, το διαφορετικό, ιδωμένα μέσα απ’ τα μάτια του μετανάστη.

Το έργο αποτελείται ουσιαστικά από μία σπονδυλωτή εναλλαγή τραγουδιών και αφήγησης. Τα τραγούδια είναι διασκευασμένα, καλύπτουν μια ευρεία γκάμα, από παραδοσιακά, δημοτικά έως ιταλικά, των οποίων το θέμα των στίχων είναι η μετανάστευση και η αντιμετώπιση του ξένου.

Η αισθαντική φωνή του Γιάννη Κωσταρή δε σου αφήνει περιθώρια αποστασιοποίησης, παρά σε αφυπνίζει να ακούσεις και να βιώσεις μια κατάσταση, σαν να ήσουν ο πρωταγωνιστής της. Άραγε πόσο μακριά από εμάς είναι τελικά η σκέψη που ακούστηκε: «Με πείραξε που και όταν ήμουν στην πατρίδα μου, πάλι εκείνη δεν ήταν δικιά μου… Αλλά τίνος ήταν; Τίνος είναι μια πατρίδα; Γιατί εγώ να είμαι ο ξένος; Πόσα ονόματα ν’ αλλάξεις; Πόσα σύνορα να περάσεις, για να βρεις τί; Τι είναι  μία πατρίδα τελικά;»

Κατά τη διάρκεια του έργου «αδειάσαμε» από συναισθήματα, φεύγοντας όμως ήμασταν πλήρεις. Προσωπικώς, συνειδητοποίησα γιατί ως Ελληνίδα δεν έχω μάθει να φοβάμαι ή να μισώ τους ξένους: Η παράδοση αυτού του τόπου από τα τραγούδια που μου λεγε ως νανούρισμα η γιαγιά μου, μέχρι τον πολιτισμό που μας άφησαν παρακαταθήκη οι πρόγονοί μας, δε μου το επιτρέπουν.

Και βέβαια να μην παραλείψουμε να αναφέρουμε τη σημαντική συμβολή του Απόστολου Καλτσά στην παράσταση, ο οποίος συνοδεύει μουσικά με το ηλεκτρικό του μπάσο και το πιάνο, καθώς επίσης είναι και υπεύθυνος για τα αναλογικά εφέ και τα loops της παράστασης.

Τέλος, να σημειώσουμε το συγκλονιστικό video, το οποίο πραγματικά είναι καθηλωτικό και του οποίου την επιμέλεια είχε η «shoot the band». Η είσοδος είναι ελεύθερη, με προαιρετική συνεισφορά.

Αν και πολλοί θα θεωρήσουν ότι η παράσταση είναι για «λίγους», εμείς ανταπαντούμε πώς είναι για ΟΛΟΥΣ, «γιατί όλοι ξένοι είμαστε και μέσα κι έξω απ’ τις πατρίδες».

Γ.Σ.

Περισσότερα για την παράσταση δείτε εδώ.

Περισσοτερα στην κατηγορια Θέατρο

Copyright © 2015-2016 Clevernews