Ελλάδα

Πέντε δήμαρχοι κόντρα στη δημοσιονομική πειθαρχία που ζητούν Βούτσης και Μάρδας

Πέντε δήμαρχοι κόντρα στη δημοσιονομική πειθαρχία που ζητούν Βούτσης και Μάρδας

Πέντε δήμαρχοι με κοινή τους ανακοίνωση απαντούν στην εγκύκλιο του υπουργείο Εσωτερικών η οποία είχε αποσταλεί στους δήμους στις αρχές Αυγούστου.

Υπενθυμίζεται ότι με τη συγκεκριμένη εγκύκλιο το υπουργείο καλούσε τις οικονομικές υπηρεσίες των δήμων να προϋπολογίσουν έξοδα και δαπάνες έως για την επόμενη τριετία (2016-2019), στο πλαίσιο της δημοσιονομικής προσαρμογής που απαιτείται για τις κρατικές δαπάνες από τη συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση.

Πιο συγκεκριμένα, οι δήμαρχοι Ικαρίας Σταμούλος Στέλιος, Καισαριανής Σταμέλος Ηλίας, Πετρούπολης Σίμος Βαγγέλης, Πάτρας Πελετίδης Κώστας και Χαϊδαρίου Σελέκος Μιχάλης λένε «όχι» στη δημοσιονομική προσαρμογή, την οποία επιβάλλει το τρίτο μνημόνιο.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους, οι δήμοι έχουν υποστεί μειώσεις της τάξης του 62% στη χρηματοδότησή τους τα τελευταία πέντε χρόνια και προσθέτουν ότι «η παραπέρα ασφυξία της κρατικής χρηματοδότησης για τους δήμους είναι ταφόπλακα στις εναπομείνασες κοινωνικές δομές και δρόμος για τη φοροαφαίμαξη του λαού».

Οι πέντε δήμαρχοι καταγγέλλουν τους κυβερνητικούς χειρισμούς: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αφού στράγγισε τους δήμους από τα λιγοστά αποθεματικά τους και με όλα τα χρηματοδοτικά προγράμματα “στον αέρα”, όπως είναι η λειτουργία των παιδικών σταθμών, κοινωνικές δομές, καθαριότητα σχολείων, Βοήθεια στο Σπίτι κ.ά., με την υπογραφή της στο 3ο μνημόνιο, κλιμακώνει την αφαίμαξή τους». Οσον αφορά μάλιστα τη διευκόλυνση που παρείχε η κυβέρνηση στους δήμους για να ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς τους, λαμβάνοντας δάνειο, οι πέντε δήμαρχοι μιλούν για οικονομική λεηλασία.

«Ξεδιάντροπα επιτάσσει να στραφούν στον τραπεζικό δανεισμό και να εντείνουν τη φοροεπιδρομή ενάντια στα λαϊκά νοικοκυριά, ώστε να ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς τους!».

Οπως αναφέρει ο δήμαρχος Πετρούπολης Βαγγέλης Σίμος, δεν είναι δυνατόν να γίνει προϋπολογισμός τριετίας τη στιγμή που υπάρχει αβεβαιότητα κυρίως όσον αφορά τα έσοδα.

Πάντως, η εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών εστάλη προς τις αρμόδιες οικονομικές υπηρεσίες των δήμων, οι οποίες έχουν και την αρμοδιότητα εφαρμογής της, ανεξάρτητα από την πολιτική άποψη του εκάστοτε δημάρχου.

Ελλάδα

Περισσοτερα στην κατηγορια Ελλάδα

Copyright © 2015-2016 Clevernews