Κοινωνία

Ποιοι θα γλιτώσουν το “χαράτσι” το 2014

Ποιοι θα γλιτώσουν το “χαράτσι” το 2014

Την τελευταία στιγμή θα αποφασίσει το οικονομικό επιτελείο ποιες κατηγορίες ευπαθών κοινωνικών ομάδων θα πληρώσουν μειωμένο τον νέο ενιαίο φόρο ακινήτων που θα προταθεί στην τρόικα, σύμφωνα με πληροφορίες των Νέων, ωστόσο από τα μέχρι τώρα στοιχεία φαίνεται ότι και κατηγορίες που εξαιρούνταν, τώρα θα πληρώσουν.

Η “αποκάλυψη” του νέου φόρου θα γίνει στα τέλη της εβδομάδας καθώς το σχέδιο θα δοθεί σε διαβούλευση, ωστόσο τελικές αποφάσεις δεν αναμένεται να ληφθούν πριν τη διαβούλευση με τα επιτελικά στελέχη της τρόικας που φτάνουν στην Αθήνα στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι από το φόρο ακινήτων θα εξαιρείται μόνον η κύρια και ιδιοκατοικούμενη κατοικία που ανήκει κατά κυριότητα ή επικαρπία σε μακροχρόνια άνεργο ή σε άνεργο που επιδοτείται για περισσότερους από έξι μήνες και έχει οικογενειακό εισόδημα έως 12.000 ευρώ.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η τιμή ζώνης του ακινήτου να μην υπερβαίνει τις 3.000 ευρώ, το εμβαδόν του να μην ξεπερνά τα 120 τ.μ. και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του δικαιούχου να μην υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι άνεργοι που διαθέτουν εξοχικά, οικόπεδα ή αγροτεμάχια θα καταβάλουν κανονικά τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων για κάθε ένα από αυτά τα ακίνητα.

Έτσι, άγαμοι με ατομικό εισόδημα έως 6.000 ευρώ ή έγγαμοι με εισόδημα έως και 8.000 ευρώ που σήμερα τυγχάνουν διευκολύνσεων είναι πιθανόν να καταβάλουν κανονικά τον ενιαίο φόρο από το 2014.

Σημειώνεται ότι η τρόικα έχει εκφράσει επιφυλάξεις για την εισπραξιμότητα του νέου φόρου, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σκέψεις για συνέχιση της είσπραξης μέσω ΔΕΗ.

Πηγή nooz.gr

Σχόλια

Κοινωνία

Περισσοτερα στην κατηγορια Κοινωνία

Copyright © 2015-2016 Clevernews