Βιβλίο

«Πικνίκ για γύπες»

«Πικνίκ για γύπες»

του Γκρεγκ Πάλαστ από τις εκδόσεις Λιβάνη

«Οι Γύπες είναι κατασχέτες. Σε αντίθεση, όμως, με τα βρομερά ανθρωπάκια που αρπάζουν το αυτοκίνητό σας για λογαριασμό της τράπεζας όταν δεν πληρώνετε έγκαιρα τη δόση, αυτοί είναι πολύ μεγάλοι λεχρίτες, που αρπάζουν ολόκληρες χώρες όταν δεν αποπληρώνουν έγκαιρα το δημόσιο χρέος τους.

Δεν έδωσα εγώ στους Γύπες το όνομά τους. Οι ίδιες οι τράπεζές τους τους αποκαλούν έτσι, οι τράπεζες τις οποίες αυτοί κάνουν πλούσιες με κάθε θύμα που πέφτει στα νύχια τους. Για τους Γύπες οι εμφύλιοι πόλεμοι, οι γενοκτονίες, οι επιδημίες, η ξηρασία, καθώς και οι κλεπτοκράτες πρόεδροι που λυμαίνονται την Αφρική είναι πηγές κέρδους, ευκαιρίες που πρέπει να αρπάξεις από ένα οικονομικό πτώμα, από το οποίο άλλοι θα απομακρύνονταν με φρίκη».

Μολονότι διαβάζεται σαν συναρπαστικό θρίλερ, το Πικνίκ για Γύπες αποτελεί ένα αποκαλυπτικό δείγμα μη μυθοπλασίας, στο οποίο ο Πάλαστ, με ύφος ντετέκτιβ, μας δίνει… κομμάτια από ένα κρυφό παζλ, ξεσκεπάζοντας μια για πάντα τους εταιρικούς Γύπες και τον κόσμο τους και φανερώνοντας πώς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Παγκόσμια Τράπεζα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου και οι Κεντρικές Τράπεζες λειτουργούν ως μαριονέτες των μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών.

«Η ιστορία είναι η ιστορία Εκείνων εναντίον Ημών. ΕΚΕΙΝΟΙ παίρνουν σπίτια μεγαλύτερα από την Ντίσνεϊλαντ, ΕΜΕΙΣ ειδοποιήσεις έξωσης. ΕΚΕΙΝΟΙ παίρνουν ιδιωτικά τζετ και κάνουν διακοπές σε ιδιωτικά νησιά, ΕΜΕΙΣ παίρνουμε μπάλες από πίσσα κι ένα χαμένο μέλλον και πληρώνουμε τα τζογαδόρικα χρέη τους με τις συντάξεις μας. ΕΚΕΙΝΟΙ παίρνουν την τρίτη σύζυγο-τρόπαιο και φοροαπαλλαγές, ΕΜΕΙΣ χρεωνόμαστε με κόκκινα δάνεια.

ΕΚΕΙΝΟΙ έχουν δύο υποψήφιους στις εκλογές, ΕΜΕΙΣ καλούμαστε να επιλέξουμε. ΕΚΕΙΝΟΙ παίρνουν το χρυσωρυχείο, ΕΜΕΙΣ τη σήραγγά του.

Το βιβλίο αυτό, το ταξίδι αυτό, είναι μια αναζήτηση με στόχο την αποκάλυψη του Κτήνους, της τερατώδους μηχανής που λειτουργεί ακατάπαυστα για να παίρνει από Εμάς και να τα δίνει σε Εκείνους. Προσπαθώ να εξηγήσω πώς δουλεύει το σύστημα. Πώς σας δουλεύει.

Εκείνος, ο Γύπας, είναι το εργαλείο τους, Εσείς το κοροϊδάκι τους».

Σελίδες: 672

Ο Γκρεγκ Πάλαστ γεννήθηκε στο Λος Άντζελες.

Φοίτησε στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Λος Άντζελες, στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ, στην Καλιφόρνια, και στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, από το οποίο αποφοίτησε το 1974 με πτυχίο Bachelor of Arts στα Οικονομικά και το 1976 με Μάστερ στη Διοίκηση Επιχειρήσεων.

Στράφηκε στη δημοσιογραφία, αφού εργάστηκε για δύο δεκαετίες ως κορυφαίος ερευνητής σε υποθέσεις εταιρικής απάτης και εκβιασμού.

Τα ρεπορτάζ του έχουν προβληθεί στην εκπομπή Newsnight και έχουν δημοσιευτεί στην Guardian, στο Rolling Stone και στο Harper’s.

Έχει λάβει, μεταξύ άλλων, το Βραβείο Τζορτζ Όργουελ για το Θάρρος στη Δημοσιογραφία για το ντοκιμαντέρ Bush Family Fortunes στο BBC.

Είναι συγγραφέας των μπεστ σέλερ The Best Democracy Money Can Buy (Δημοκρατία σε Τιμή Ευκαιρίας), Armed Madhouse και Billionaires & Ballot Bandits.

Περισσοτερα στην κατηγορια Βιβλίο

Copyright © 2015-2016 Clevernews