Γνώμες

Ποιο πρόβατο επιλέγει (“ψηφίζει”) τον σφαγέα του;

Ποιο πρόβατο επιλέγει (“ψηφίζει”) τον σφαγέα του;

Γράφει ο Νικόλας Χριστοφή

Τις τελευταίες μέρες μου κάνουν εντύπωση διάφορα άρθρα που διαβάζω περι δικαιώματος ψήφου, αν θέλετε άρθρων που σε επηρεάζουν “να πάρεις το μέλλον στα χέρια σου”. Δεν μας εξηγούν ωστόσο πιο είναι το μέλλον, δεν εξηγούν καλύτερα το “βασιλευόμενο” ή πιο απλά, τη στρατηγική επίτευξης του μοναδικού-τελικού στόχου.

Η αλήθεια, επικρατεί μια σύγχυση και είμαστε μόλις 4 μέρες πριν τις “κρισιμότερες” εκλογές μετά την μεταπολίτευση, όπως λένε και τα τηλεοπτικά σποτ. Τι να ψηφίσω, ποιος θα ναι ο σωτήρας, τι να κάνω; Να ψηφίσω το γειτονόπουλο μου τον Κώστα μήπως βοηθήσει την κόρη μου; Να ψηφίσω τον Γιάννη μήπως μου διαγράψει το δάνειο; Δεν ξέρω, δεν πιάνουν αυτά…

Και κάπου εδώ θα χρησιμοποιήσω μια τεχνική πειθούς όπως τότε στην γ’ λυκείου, επίκληση στην αυθεντία λέγεται, για να παρουσιάσω σε λίγες γραμμές και μια άλλη άποψη, την άποψη που δίνει λογική στα πρόβατα και δείχνει χαζούς τους ανθρώπους… Κάποτε έλεγαν ότι τα ζώα είναι όπως ο άνθρωπος μονό που εμείς έχουμε κρίση… (σημ. για αυτό και στα δικαστήρια αν αποδειχθεί ότι κάποιος δεν έχει σώας τας φρένας απαλλάσσεται κατηγοριών, άλλο κεφάλαιο και τούτο),ο Οctave Mirbeau λοιπόν στο βιβλίο του “Η Απεργία Των Ψηφοφόρων”, αναφέρει:
«Τα πρόβατα οδηγούνται στο σφαγείο».

Είναι σιωπηλά και δεν ελπίζουν τίποτα. Τουλάχιστον όμως δεν ψηφίζουν τον σφαγέα τους ή τον αστό που θα τα καταβροχθίσει . Πιο ζώο από τα ζώα, πιο πρόβατο από τα πρόβατα, ο ψηφοφόρος εκλέγει τον σφαγέα του και επιλέγει τον αστό του. Έκανε τις επαναστάσεις για να κατακτήσει αυτό το δικαίωμα.»

Βεβαίως αυτή είναι μια άλλη άποψη που αν την καλοσκεφτείς δεν έχει και άδικο, επαναστάσεις και πόλεμοι για το ελεύθερο δικαίωμα, το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι … μα δεν εκλέγεσθαι φίλοι μου μόνο εκλέγειν, και τι εκλέγειν; Καρικατούρες και πολύ απλά σε βάζουν να μετακινείσαι στις κόλλες και τα ψηφοδέλτια, αντί ήλιους ψηφίζεις αστέρια, αντί κυανό σβάστικες, και ούτω καθεξής… Μετατοπίσεις “εκλέγειν”, μετατοπίσεις συμφερόντων, το 30% έγινε 8% και το 5% – 28%, δεν είμαι πολιτικός, ούτε στατιστικολόγος, είμαι όμως κριτικά σκεπτόμενος ,νομίζω.

Σχόλια

Περισσοτερα στην κατηγορια Γνώμες

Copyright © 2015-2016 Clevernews