Ελλάδα

Πυρά Ρουμελιώτη κατά Γιώργου Παπανδρέου

Πυρά Ρουμελιώτη κατά Γιώργου Παπανδρέου

Ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ Παναγιώτης Ρουμελιώτης, κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του στην Επιτροπή Αλήθειας για το Δημόσιο χρέος εξαπέλυσε επίθεση κατά του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου. Μάλιστα έκανε λόγο για τεράστια λάθη που σημειώθηκαν πριν την υπογραφή του πρώτου Μνημονίου.

Επιπλέον ο κύριος Ρουμελιώτης σημείωσε ότι πριν από την σύναψη του πρώτου Μνημονίου είχαν πραγματοποιηθεί κρυφές συναντήσεις μεταξύ εκπροσώπων του Στρος Καν και Γάλλων και Γερμανών για αναδιάρθρωση χρέους.

Οι Γάλλοι και οι Γερμανοί αρνήθηκαν παρέμβαση στο χρέος γιατί δεν ήθελαν να συμμετάσχουν οι τράπεζές τους σε κάτι τέτοιο.

Επιπλέον πρόσθεσε ότι οι Αμερικανοί ήταν εξοργισμένοι με τους Γερμανούς, ενώ, υπήρχε και ένα τηλεγράφημα του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα ο οποίος έλεγε ότι ο ρόλος και η εμπλοκή των γερμανικών τραπεζών είναι μέρος του προβλήματος.

Παράλληλα ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης έκανε λόγο για τεράστιο λάθος από την πλευρά της Ελλάδας και της Ευρώπης, καθώς, την παρέμβαση για το χρέος τη ζητούσε το Ταμείο, αλλά οι άλλες δύο πλευρές αρνήθηκαν.

«Αυτό είχε τεραστίων διαστάσεων συνέπειες και λήφθηκαν πολύ σκληρά μέτρα. Ο ελληνικός λαός πλήρωσε το λάθος. Οι ευρωπαίοι δεν έχου ευθύνη;» τόνισε χαρακτηριστικά

Από την άλλη πλευρά δε δίστασε να εξαπολύσει σφοδρή επίθεση τόσο κατά του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, όσο και κατά του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου λέγοντας μάλιστα ότι ο προϋπολογισμός του 2010 αντί να έχει μέτρα λιτότητας περιείχε παροχές.

«Η ελληνική κυβέρνηση συνέβαλε όσο μπορούσε για να αποκλειστεί η χώρα από τις αγορές» είπε ο κύριος Ρουμελιώτης ενώ υπενθύμισε τις δηλώσεις Παπακωνσταντίνου περί «Τιτανικού». «Η χώρα δυσφημίστηκε σε όλο τον κόσμο και αποκλείστηκε από τις αγορές» ανέφερε ακόμη.

Επιπρόσθετα ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσαν και όλα όσα είπε για την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Μάλιστα, άφησε να εννοηθεί ότι τόσο η επικεφαλής του Ταμείου όσο και ο Ρώσος εκπρόσωπος (που είναι ο παλαιότερος) του είπαν να δηλώσει ότι οι απόψεις του είναι προσωπικές και του υπενθύμισαν τόσο τις δεσμεύσεις του περί εμπιστευτικότητας όσο και το γεγονός ότι έχει ασυλία ως πρώην μέλος του ΔΝΤ.

Επίσης ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης σημείωσε ότι γνωρίζει πως η Επιτροπή της Βουλής έχει επιστημονικό χαρακτήρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αυτό το σημείο η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου του ανέφερε ότι «Θα ζητήσουμε από το Ταμείο και εξηγήσεις και έγγραφα για τα όσα μας είπατε». Από την πλευρά του ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης προειδοποίησε ακόμη για την επερχόμενη ιδιωτικοποίηση των τραπεζών.

Τέλος ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας το ΔΝΤ, πρόσθεσε  ότι το κράτος κινδυνεύει να χάσει πολλά λεφτά από τον νόμο που προβλέπει ότι το 2017 οι τράπεζες θα ιδιωτικοποιηθούν ξανά. Προβλέπει, μάλιστα, ότι αν δεν προσέξει το κράτος κινδυνεύει από τα 24 δισ. το Δημόσιο να πάρει πίσω τα 16 και τα υπόλοιπα να χαθούν.

Σχόλια

Ελλάδα

Περισσοτερα στην κατηγορια Ελλάδα

Copyright © 2015-2016 Clevernews