Γνώμες

Το πήρανε το μήνυμα ;

Το πήρανε το μήνυμα ;

του Ξενοφώντα Γρηγόρη

Επόμενη μέρα των εκλογών και για ακόμη μια φορά η παράδοση συνεχίζεται: ο καθένας αναγιγνώσκει το μήνυμα της κάλπης κατά πώς τον συμφέρει. Μόνο που ο λαός κάθε φορά στέλνει όχι μόνο ένα, αλλά πολλαπλά μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες. Οι τελευταίοι είτε θα τα αξιολογήσουν και θα προβούν στις απαιτούμενες διορθωτικές κινήσεις είτε θα προσποιηθούν ότι δεν τα κατάλαβαν ακολουθώντας την ίδια πορεία.
Μεγάλος νικητής των Ευρωεκλογών αναδεικνύεται αναμφίβολα ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ο οποίος κατάφερε να προηγηθεί με διαφορά 3,89% της ΝΔ, ποσοστό που ξεπέρασε και τις πιο αισιόδοξες δημοσκοπήσεις. Αυτή η διαφορά λαμβανομένου υπόψη και του ικανοποιητικού ποσοστού της Ελιάς δε συνιστά κατ’ αρχήν μια ανατροπή της κυβέρνησης με την προσφυγή σε πρόωρες κάλπες.

Δείχνει, όμως, ότι το δίλημμα Σαμαράς ή Σταθερότητα, καθώς και οι προεκλογικές κυβερνητικές εξαγγελίες (συνταγματική αναθεώρηση, αναπτυξιακό σχέδιο, διανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος) έπεσαν στο κενό. Κρύβει, επίσης, εντονότατη λαϊκή δυσαρέσκεια προς την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική.

Ο πολίτης έδωσε ρητή εντολή σε Σαμαρά όχι μόνο να μην πάρει άλλα επώδυνα μέτρα, κάτι το οποίο είναι αυτονόητο, αλλά και να ανακουφίσει τώρα το μέσο νοικοκυριό με τη λήψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών, οι οποίες θα έχουν άμεσα ορατά αποτελέσματα.  Δόθηκε, δηλαδή, μια παράταση χρόνου στην παρούσα κυβέρνηση, αλλά σε καμία περίπτωση δεν αφέθηκε κανένα περιθώριο ελιγμών και αυθαιρεσιών.
Ο λαός, όμως, δε μίλησε μόνο στο εσωτερικό, αλλά και στο εξωτερικό. Με καθαρό τρόπο απάντησε ότι δεν εκβιάζεται από ‘’χοντροκομμένες’’ παρεμβάσεις στελεχών των Βρυξελλών στα εσωτερικά της χώρας, όπως οι πρόσφατες δηλώσεις Γιούνκερ περί ακαταλληλότητας Τσίπρα για την πρωθυπουργία. Απαίτησε, εκτός αυτού, αλλαγή στάσης απέναντι στην Ελλάδα με χαλάρωση του ζουρλομανδύα της λιτότητας και τονωτικές αναπτυξιακές ενέσεις. Ιδιαίτερη σημασία, τόσο συμβολική όσο και ουσιαστική, έχει το γεγονός ότι οι ψηφοφόροι του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κατέταξαν πρώτο σε σταυρούς με μεγάλη μάλιστα διαφορά το Μανώλη Γλέζο επικροτώντας από τη μία το γνήσια ριζοσπαστικό του λόγο και δίνοντας από την άλλη πρώτη φορά την ευκαιρία να συζητηθούν στην Ευρωβουλή ζητήματα-‘’ταμπού’’, όπως το κατοχικό δάνειο και οι πολεμικές αποζημιώσεις.
Τα δύο παραπάνω κόμματα αποτελούν ένα νέου τύπου ασθενή διπολισμό, ο οποίος μόνο αδιέξοδα δημιουργεί, με τα οποία φυσικά θα ερχόταν αντιμέτωπο το πολιτικό σύστημα, αν διεξάγονταν εθνικές εκλογές στις παρούσες συνθήκες. Προβάλλει, λοιπόν, επιτακτική η ανάγκη αυθεντικής ανασύστασης ενός τρίτου πόλου, αυτού της Κεντροαριστεράς.

Ο κόσμος του Κέντρου, που τώρα είναι διασκορπισμένος εδώ κι εκεί, έστειλε σαφές μήνυμα ανανέωσης και ανασυγκρότησης. Αυτό φάνηκε, κατ’ αρχάς, από την καταβαράθρωση της ΔΗΜ.ΑΡ., η οποία τιμωρήθηκε για τη διγλωσσία, την ατολμία και την εσωστρέφεια κυρίως της ηγεσίας της. Το 1,2% προοιωνίζεται εκτεταμένες εσωκομματικές διεργασίες, καθώς δείχνει καθαρά ότι το συγκεκριμένο κόμμα δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να πορευτεί μόνο του.

Τα ποσοστά της Ελιάς, κατά δεύτερον, υπαγορεύουν την παραπάνω αδήριτη ανάγκη. Διότι μπορεί το δίλημμα Βενιζέλου να έπιασε συσπειρώνοντας μέρος των οπαδών του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και διαψεύδοντας τις δημοσκοπήσεις, όμως, το ποσοστό του πάλαι ποτέ κραταιού κόμματος της σοσιαλδημοκρατίας είναι αρκετά χαμηλότερο του αντίστοιχου των εθνικών εκλογών του 2012. Η φθίνουσα πορεία των δύο αυτών κομμάτων μπορεί να ανακοπεί μόνο με συμμαχία, μια συμμαχία στην οποία θα μπορούσε να συμμετάσχει ενδεχομένως και το επί του παρόντος ‘’απολιτίκ’’ Ποτάμι.
Σε έναν άλλο χώρο, αυτόν της Ακροδεξιάς, παρατηρήθηκαν σημαντικές ανακατατάξεις. Οι ΑΝ.ΕΛ. όλα δείχνουν ότι πλήρωσαν το φλερτ με το ΣΥ.ΡΙΖ.Α., αφού, παρόλο που έχουν τον εύκολο ρόλο της κατηγορητικής αντιμνημονιακής αντιπολίτευσης, είδαν μείωση στο μισό του ποσοστού που έλαβαν το 2012.

Το υπόλοιπο το καρπώθηκε το ΛΑ.Ο.Σ., το οποίο έφτασε αρκετά κοντά στο κατώφλι του 3%, αλλά και η Χρυσή Αυγή. Η εγκληματική νεοναζιστική οργάνωση αύξησε τα ποσοστά της ξεπερνώντας το όριο των 500000 ψηφοφόρων εγείροντας κρίσιμα ερωτήματα για τη μέχρι τώρα στάση των δημοκρατικών δυνάμεων απέναντί της, καθώς και τον τρόπο απαλλαγής της ελληνικής κοινωνίας από τη μάστιγα του φασισμού.

Σχόλια

Γνώμες

Περισσοτερα στην κατηγορια Γνώμες

Copyright © 2015-2016 Clevernews