Ελλάδα

Πληθαίνουν οι φωνές για προσφυγή σε δημοψήφισμα στις 7 Ιουνίου

Πληθαίνουν οι φωνές για προσφυγή σε δημοψήφισμα στις 7 Ιουνίου

Και ενώ βρισκόμαστε λίγες ώρες πριν από την έναρξη της κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup, εντός των τειχών πληθαίνουν οι φωνές από υπουργούς και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που κάνουν λόγο για προσφυγή σε δημοψήφισμα.

Μάλιστα υπάρχουν και ψίθυροι για τις ημερομηνίες προσφυγής στις κάλπες. Επικρατέστερη ημερομηνία η 7η Ιουνίου,ημέρα Κυριακή. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη ημερομηνία εμπίπτει στο χρονικό όριο τεσσάρων εβδομάδων από τότε που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα προκηρύξει το διάταγμα του δημοψηφίσματος για κρίσιμα εθνικά θέματα.

Όπως προβλέπει το Σύνταγμα η ψηφοφορία ξεκινά στις 07.00 το πρωί και ολοκληρώνεται στις 19.00 το απόγευμα της ίδιας ημέρας. Η 7η Ιουνίου είναι Κυριακή και όπως προβλέπει το Σύνταγμα ως ημέρα διεξαγωγής ορίζεται η Κυριακή, ενώ η ψηφοφορία αρχίζει στις 7.00 και ολοκληρώνεται στις 19.00 της ίδιας ημέρας.

Ποια θα μπορούσαν να είναι τα πιθανά ερωτήματα σε ένα πιθανό δημοψήφισμα

Σε αυτό το σημείο πρέπει να σημειώσουμε ότι κανένα κυβερνητικό στέλεχος πόσο μάλλον ο πρωθυπουργός δεν έχει ξεκαθαρίσει ποιο θα είναι ένα πιθανό ερώτημα. Ωστόσο το αποτέλεσμα του Eurogroup θα είναι αυτό που θα κρίνει τις εξελίξεις.

Χωρισμένος στα δύο ο ΣΥΡΙΖΑ για το δημοψήφισμα

Αυτοί που μέχρι τώρα είναι υπέρ της προσφυγής σε δημοψήφισμα είναι ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης.

Αντίθετα αυτοί που είναι κατά μια τέτοιας πρότασης είναι ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης, Τουρισμού και Υποδομών Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.

Το Σύνταγμα της Ελλάδας προβλέπει δύο ειδών δημοψηφίσματα:

Δημοψήφισμα για «κρίσιμα εθνικά θέματα»: προκηρύσσεται για ένα θέμα που η κυβέρνηση θεωρεί κρίσιμο και εθνικής σημασίας, με τη σύμφωνη γνώμη 151 βουλευτών.

Νομοθετικό δημοψήφισμα: προκηρύσσεται για ήδη ψηφισμένο νομοσχέδιο, που απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη της αυξημένης πλειοψηφίας των 180 βουλευτών.

Στο άρθρο 44 του Συντάγματος προβλέπονται τα εξής:

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας προκηρύσσει με διάταγμα δημοψήφισμα για κρίσιμα εθνικά θέματα, ύστερα από απόφαση της απόλυτης πλειοψηφίας του όλου αριθμού των βουλευτών, που λαμβάνεται με πρόταση του υπουργικού Συμβουλίου.

Δημοψήφισμα προκηρύσσεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με διάταγμα και για ψηφισμένα νομοσχέδια που ρυθμίζουν σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, εκτός από τα δημοσιονομικά, εφόσον αυτό αποφασιστεί από τα τρία πέμπτα του συνόλου των βουλευτών, ύστερα από πρόταση των δύο πέμπτων του συνόλου (σ.σ.: 180 βουλευτές) και όπως ορίζουν ο Kανονισμός της Bουλής και νόμος για την εφαρμογή της παραγράφου αυτής. Δεν εισάγονται κατά την ίδια περίοδο της Bουλής περισσότερες από δύο προτάσεις δημοψηφίσματος για νομοσχέδιο.

Σχόλια

Ελλάδα

Περισσοτερα στην κατηγορια Ελλάδα

Copyright © 2015-2016 Clevernews