Κόσμος

«Πολύ νωρίς» για να τερματίσει η ΕΚΤ το πρόγραμμα στήριξης εκτιμά ο Άσμουσεν

«Πολύ νωρίς» για να τερματίσει η ΕΚΤ το πρόγραμμα στήριξης εκτιμά ο Άσμουσεν

Είναι σαφώς «πολύ νωρίς» προκειμένου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να αποσύρει τα μέτρα που έχει θέσει σε εφαρμογή κατ’ εξαίρεση για να υποστηρίξει την οικονομία στην ευρωζώνη, εκτίμησε ο Γεργκ Άσμουσεν, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της ΕΕ, μιλώντας σε εκδήλωση στο Βερολίνο.

«Για εμάς, είναι σαφές: είναι πολύ νωρίς για μια έξοδο» από την πολιτική αυτή, δήλωσε ο Άσμουσεν, σημειώνοντας ωστόσο ότι ασφαλώς αυτό δεν εμποδίζει το να εξετάζεται το ζήτημα αυτό «σε θεωρητικό επίπεδο».

Επανέλαβε εξάλλου την δέσμευση της ΕΚΤ να διατηρήσει τα βασικά επιτόκιά της χαμηλά «για όσο καιρό αυτό είναι απαραίτητο».

Στην προσπάθεια να συμβάλει ώστε να ξεπεραστεί η μακρά και σοβαρή κρίση χρέους στην ευρωζώνη, η ΕΚΤ έχει μειώσει τα επιτόκιά της σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ενώ έχει χορηγήσει ρευστότητα που υπερβαίνει το 1 τρισεκατομμύριο ευρώ στο τραπεζικό σύστημα και έχει καταρτίσει σχέδιο για την αγορά κρατικών αξιόγραφων χωρίς περιορισμούς στην περίπτωση που το ζητήσει κάποια από τις χώρες που πλήττονται.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ επίσης έχει λάβει μέτρα στήριξης της οικονομίας, αλλά το τελευταίο διάστημα έχει αφήσει να διαφανεί η πρόθεσή της να μειώσει προοδευτικά τις αγορές κρατικών ομολόγων στις οποίες προβαίνει.

Η προοπτική αυτή, η οποία προς το παρόν δεν έχει οριστικοποιηθεί, έχει πυροδοτήσει έντονη φημολογία στις αγορές περί του εάν η Ευρώπη θα ακολουθήσει το παράδειγμα αυτό.

Ωστόσο ο Άσμουσεν επισημαίνει ότι η οικονομική συγκυρία στην ευρωζώνη δεν είναι συγκρίσιμη με εκείνη στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, την οποία χαρακτήρισε καλύτερη.

Παράλληλα ο Άσμουσεν τάχθηκε εκ νέου υπέρ ενός «προϋπολογισμού της ευρωζώνης», ο οποίος θα ενσωματώνει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν θέσει σε εφαρμογή ορισμένες εκ των χωρών και θα προβλέπει μέτρα για την αύξηση της ανταγωνιστικότητάς της.

Την ιδέα αυτή είχε βάλει στο τραπέζι τον Δεκέμβριο του 2012 ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρόμπαϊ, χωρίς όμως να εξεταστεί σοβαρά η εφαρμογή της.

Αρχικά ο προϋπολογισμός θα τροφοδοτείται από τα κράτη-μέλη αλλά προοδευτικά και μακροπρόθεσμα θα αποκτήσει αυτοτέλεια, πρόσθεσε.

Ακόμη ο Άσμουσεν κάλεσε τη Γερμανία να προχωρήσει σε «απαραίτητες επενδύσεις για να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά της».

Πηγή in.gr

Σχόλια

Κόσμος

Περισσοτερα στην κατηγορια Κόσμος

Copyright © 2015-2016 Clevernews