Συνεντεύξεις

Πωλίνα Νικολιδάκη: «Ο εγωισμός σκοτώνει τις σχέσεις και την ευκαιρία μας να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι»

Πωλίνα Νικολιδάκη: «Ο εγωισμός σκοτώνει τις σχέσεις και την ευκαιρία μας να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι»

Αυτή τη φορά ο έρωτας στρέφεται ανατολικά. Το νέο βιβλίο της Πωλίνας Νικολιδάκη «Ανατολή του έρωτα» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Bell μάς ταξιδεύει από το κοσμοπολίτικο Λονδίνο στη μυστηριώδη Μέση Ανατολή (περισσότερα για το βιβλίο δείτε εδώ).

Πωλίνα, πες μας λίγα λόγια για την «Ανατολή του έρωτα».

Είναι το τέταρτο βιβλίο μου και έχει κυκλοφορήσει εδώ και μερικούς μήνες. Πειραματίστηκα λίγο με ένα πιο εξωτικό χώρο, με έναν άντρα από την ανατολή που κάνει ό,τι μπορεί για να κερδίσει μια θέση στη ζωή του γιου του, αλλά και της γυναίκας που τον σημάδεψε στα νεανικά του χρόνια. Ο Ρεμί συναντά τη Μαρτίνα τυχαία σε μια στάση του Λονδίνου. Κρατάει στα χέρια της ένα αγοράκι που του μοιάζει σατανικά πολύ.  Εκείνη αρνείται ότι το παιδί είναι καρπός του έρωτά τους κατά τη διάρκεια του μεταπτυχιακού τους στην αγγλική πρωτεύουσα αλλά η ομοιότητα δεν αφήνει στον Ρεμί αμφιβολίες. Και δε σκοπεύει να αφήσει να περάσει ούτε μία επιπλέον μέρα χωρίς τον γιο του. όσο κι αν διαφωνεί η Μαρτίνα. Είναι μια ρομαντική ιστορία για τη δεύτερη ευκαιρία που έχουμε στη ζωή, σπάνια βέβαια, να διορθώσουμε τα λάθη μας και να διεκδικήσουμε την ευτυχία.

Πώς προέκυψε η Μέση Ανατολή;

Είναι σαγηνευτική η έρημος και το τοπίο στην Ανατολή. Προσωπικά με ιντριγκάρει η διαφορά νοοτροπίας αλλά και πώς μπορεί να βρεθεί μια ισορροπία ανάμεσα σε δυο διαφορετικούς κόσμους, δύο διαφορετικές κοσμοθεωρίες.

Είναι ανίκητος ο εγωισμός;

Ανίκητος όχι, αλλά ισχυρότατος. Η γενιά μας νομίζω έχει μάθει λιγάκι να μη συμβιβάζεται. Οι γονείς μας μας μεγαλώνουν με άνευ όρων αποδοχή, αγάπη, υποστήριξη. Δεν έχουμε μάθει να κάνουμε πίσω και να ρίχνουμε νερό στο κρασί μας. Και αυτό το χαρακτηριστικό, ο εγωισμός, σκοτώνει τις σχέσεις και την ευκαιρία μας να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι. Γιατί καλώς ή κακώς, δε γίνεται να περνάει πάντα το δικό μας. Ειδικά στις ανθρώπινες σχέσεις, πρέπει να είμαστε σε θέση να αξιολογούμε και να σεβόμαστε και τις ανάγκες του άλλου.

Πιστεύεις ότι η ζήλεια είναι έμφυτη, προκύπτει από μέσα μας ή προκαλείται από εξωτερικά ερεθίσματα του περιβάλλοντος;

Ξεκάθαρα έμφυτη. Δεν έχει να κάνει με το αν σε προκαλεί ο σύντροφός σου ή κάποιος άλλος. Εσύ νιώθεις υποδεέστερος και ζηλεύεις. Απλά ο άλλος τυχαίνει να είναι εκεί.

Μπορεί το έθνος ή η θρησκεία κάποιου να εμποδίσει ένα μεγάλο έρωτα;

Αν το αφήσεις ναι. Αν δε συζητάς τα επίμαχα θέματα όχι. Απλά δυστυχώς, είναι σαν να ξεκινάς με ένα χάσμα και πρέπει πάντα να προσέχεις το χάσμα αυτό να μην καταπιεί τη σχέση. Συχνά δεν ειναι το ίδιο το ζευγάρι που πολώνεται αλλά το περιβάλλον τους. Προσωπικά, τα θρησκευτικά ηλικιακά, οικονομικά χάσματα με τρομάζουν. Δε θα διάλεγα κάποιον πολύ διαφορετικό από μένα. Αλλά δεν παύουν να είναι γοητευτικές οι διαφορές…

Ποιο τραγούδι θα συνόδευε ιδανικά την ανάγνωση του βιβλίου;

Μια playlist με Arabic love songs

Ετοιμάζεις νέο βιβλίο;

Έχω τελειώσει μια ιστορία και την έχω στείλει για έλεγχο. Μόλις έχω νέα θα ενημερώσω τις αναγνώστριές μου για ημερομηνία έκδοσης! Ελπίζω να πάνε όλα καλά και να αρέσει και το πέμπτο βιβλίο! Είναι ένα διαρκές άγχος όλων των δημιουργών να αρέσει η δουλειά τους και μάλιστα με αμείωτο ρυθμό.

Ευχαριστούμε πολύ!

Συνεντεύξεις

Περισσοτερα στην κατηγορια Συνεντεύξεις

Copyright © 2015-2016 Clevernews