Ελλάδα

Πως αξιολογεί το Μαξίμου την επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ

Πως αξιολογεί το Μαξίμου την επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ

Κυβερνητικές πηγές προχωρώντας στην αποτίμηση του ταξιδιού του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η θέση της Ελλάδας είναι αναβαθμισμένη, μετά την επανατοποθέτησή της στο διεθνές πλαίσιο ως χώρας που έχει συγκεκριμένες προτάσεις.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός είχε τη δυνατότητα να έχει διμερείς επαφές σε υψηλό επίπεδο με ομολόγους του από την Κίνα, τη Βραζιλία, την Κούβα, τη Βενεζουέλα, την Αίγυπτο και τον Ισημερινό, που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διεθνή σκηνή.

Όπως ανέφερε ανώτατη κυβερνητική πηγή, στόχος της ελληνικής πλευράς ήταν να αναδείξουν το θέμα του χρέους σε επίπεδο ΟΗΕ και σε διεθνές επίπεδο, καθώς και το προσφυγικό, κάνοντας αισθητή την παρουσία της Ελλάδας ως μέρος της λύσης και όχι ως μέρος της κρίσης, ως μιας χώρας που συνεργάζεται με προοδευτικό πρόσημο.

Αναφορικά με τη συνάντηση Τσίπρα-Κέρι, η ίδια κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι η αμερικανική ηγεσία «παρακολούθησε με μεγάλο ενδιαφέρον την προσπάθεια και την πορεία διαπραγματεύσεων και εντυπωσιάστηκαν από το γεγονός ότι είχαμε στρατηγική.

Το ένα σκέλος της συζήτησης περιστράφηκε στη διαπραγμάτευση για το χρέος. Το άλλο σκέλος ήταν το Κυπριακό, η ονομασία της ΠΓΔΜ, τα ενεργειακά και το προσφυγικό. Για την ονομασία των Σκοπίων ο Τζον Κέρι δεσμεύτηκε να κάνει προσπάθειες για να επιλυθεί το ζήτημα».

Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού αναφερόμενοι στις επαφές που δεν έγιναν με hedge funds, εξηγούσαν πως «τα hedge funds δεν είναι εποικοδομητικές επενδύσεις, αλλά επενδύσεις για κερδοσκοπία. Δεν θα κλείσουμε την πόρτα σε κανέναν, αλλά η παρουσία μας δεν είναι να πηγαίνουμε να βλέπουμε αυτούς που είναι στον προθάλαμο να πάρουν τα δάνεια των ανθρώπων και να κερδοσκοπήσουν».

Οι ίδιες πηγές τόνισαν ακόμη ότι δεν φοβάται καθυστερήσεις, δεν υπάρχουν τέτοιες ενδείξεις. «Είμαστε αποφασισμένοι να πάμε γρήγορα και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση τις επόμενες τρεις εβδομάδες. Πολλές φορές υπάρχει αντιστοιχία στις κεντρικές προθέσεις των θεσμών και των κλιμακίων και το έχουμε δει στο παρελθόν στο ΔΝΤ. Αυτή τη στιγμή κανείς δεν έχει συμφέρον από μια τέτοια εξέλιξη. Ούτε εμείς, ούτε η Ευρώπη… αν υπάρχουν ακραίοι συντηρητικοί κύκλοι που επιμένουν με μανία στο Grexit».

Τέλος, η κυβερνητική πηγή, με αφορμή το σχόλιο ότι η Γιάννα Αγγελοπούλου οργάνωσε το ταξίδι, απάντησε ότι «ο πρωθυπουργός ήρθε με το κρατικό αεροπλάνο στην Αμερική».

Σχόλια

Ελλάδα

Περισσοτερα στην κατηγορια Ελλάδα

Copyright © 2015-2016 Clevernews